Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

TOP 25 potravín, ktoré sú spoľahlivými ZABIJAKMI tukových vankúšikov: Dokázané vedou, overené odborníkmi

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú nielen chutné, ale je vedecky dokázané, že efektívne spaľujú tuky. Pozrite sa hlbšie do taniera a zaraďte do svojho jedálnička jedlá, ktoré vás priblížia k vášmu cieľu.

Nakŕmte svoje telo potravinami, ktoré podľa eatthis.com, zvyšujú metabolizmus a podporujú pohybujúcu sa ručičku na váhe smerom nadol: 

Losos

Losos je plný živín, vrátane bielkovín a zdravých tukov. Chudé bielkoviny v rybe (17 gramov na porciu) vám môžu pomôcť dosiahnuť ciele v oblasti chudnutia, pretože majú pozitívny vplyv zníženie telesného tuku.

Odborníčka Amy Goodsonová, MS, RD dodáva, že "tučné ryby ako losos majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré majú protizápalové vlastnosti a môžu ovplyvniť metabolizmus tukov." Navyše, podľa štúdie publikovanej v časopise Hindawi, suplementácia omega-3 mastných kyselín môže zvýšiť pokojový metabolizmus u dospelých.

Morčacia šunka

Jedným z účinných spôsobov, ako pomôcť spáliť tuk, je zabezpečiť, aby ste vo svojej strave prijímali dostatok bielkovín.

"Proteín má vysoký termický účinok, čo znamená, že vaše telo vynakladá viac energie na trávenie týchto zložiek v porovnaní s tukmi a sacharidmi," hovorí Goodsonová. "Navyše, diéta s vysokým obsahom bielkovín vám môže pomôcť cítiť sa plnšie, čo vedie k zníženiu príjmu kalórií a zníženiu hmotnosti."

Čili papričky

Sú dobré nielen na zvýšenie chuti vo vašich obľúbených jedlách. Táto štipľavá zelenina zvyšuje teplotu tela pomocou kľúčovej zlúčeniny nazývanej kapsaicín, vďaka čomu vás priblíži k výsledkom v chudnutí. 

TOP 25 potravín, ktoré
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Kapsaicín v čili papričkách môže dočasne zvýšiť metabolizmus podporou termogenézy, čo je proces tvorby tepla v tele," vysvetľuje Goodsonová. "Tento efekt je relatívne malý, ale časom môže prispieť k strate tuku."

Škorica

Či už si ňou posypete ovsené vločky, pridáte do ranného latté, alebo ju dokonca beriete vo forme doplnkov, škorica taktiež pomôže v strate tuku prostredníctvom riadenia hladiny cukru v krvi.

"Bolo naznačené, že škorica pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivosť na inzulín. Stabilná hladina cukru v krvi môže znížiť chuť do jedla, čím sa zabráni prejedaniu. To všetko potenciálne pomáha pri regulácii hmotnosti."

Škorica tiež obsahuje zlúčeninu nazývanú cinnamaldehyd, ktorá je známa tým, že dodáva tomuto koreniu jeho typickú chuť. Podľa štúdie na myšiach z roku 2012, ktorá bola publikovaná v Journal of Nutritional Science and Vitaminology, hlodavce, ktoré konzumovali cinnamaldehyd, stratili tuk v oblasti brucha, zatiaľ čo tie, ktoré túto zlúčeninu nejedli, nemali také výsledky.

Taktiež nedávna štúdia publikovaná v časopise Journal of Food Biochemistry prišla na to, že suplementácia škorice súvisí so zníženým BMI a telesnou hmotnosťou. 

TOP 25 potravín, ktoré
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čierne fazule

Ak nekonzumujete čierne fazule pravidelne, prichádzate o chutný spôsob, ako konzumovať viac vlákniny a bielkovín, ako aj stratiť viac telesného tuku! Po prvé, čierne fazule sú nabité 15 gramami vlákniny a bielkovín na jednu šálku - čísla, ktoré je ťažké dosiahnuť s mnohými inými potravinami. Štúdia publikovaná v časopisy Obesity zistila, že v priebehu piatich rokov bolo zvýšenie denného príjmu vlákniny spojené s takmer 4% zmenšením obvodu pása.

Vajcia

Je na vás, ako si ich pripravíte. Vajcia môžu vášmu telu poskytnúť úžasné zdravotné výhody a výhody pri spaľovaní tukov.

„Po prvé, sú skvelým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín a základných živín a sú obzvlášť bohaté na cholín, ktorý hrá úlohu v metabolizme tukov,“ hovorí Goodsonová.

Dodáva tiež, že „konzumácia vajec vám môže pomôcť cítiť sa sýty a spokojný, čím sa zníži pravdepodobnosť prejedania sa počas dňa, a že bielkoviny vo vajciach majú vysoký tepelný účinok, čo znamená, že si vyžadujú viac energie na trávenie, a to môže podporiť mierne zvýšenie vo výdaji kalórií“.

TOP 25 potravín, ktoré
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedna štúdia publikovaná v časopise Nutrition Research tiež zistila, že mužskí účastníci, ktorí jedli vajcia, pociťovali po raňajkách menší hlad a počas dňa skonzumovali menej kalórií ako tí, ktorí jedli na raňajky bagetu.

Kuracie mäso

Keď už je reč o termickom efekte potravín s vyšším obsahom bielkovín, Best odporúča pridať kuracie mäso do stravy ako potravinu na spaľovanie tukov.

"Kura má vysoký obsah bielkovín, čo môže zvýšiť pocity plnosti a vyžaduje viac energie na trávenie, čo pomáha zase pri strate tuku," vysvetľuje registrovaná dietologička Trista Bestová. "Termický efekt chudých bielkovín je podstatný, čo znamená, že vaše telo vynakladá značné množstvo energie na ich trávenie a spracovanie, čo z nich robí efektívnu voľbu pri odbúravaní tukov."

Jedna štúdia publikovaná v Food & Nutrition Research zistila, že konzumácia hydiny spolu s diétou bohatou na zeleninu bola užitočná pri znižovaní rizika priberania alebo obezity.

Bobule

Bobuľami nikdy nič nepokazíte! Sú plné živín a antioxidantov a pridajú sladkú chuť jedlám, ako je jogurt, ovsené vločky, šaláty a voda. Podľa Bestovej sú bobule vrátane čučoriedok, jahôd a černíc skvelým občerstvením na spaľovanie tukov.

TOP 25 potravín, ktoré
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Bobule majú nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny, pomáhajú kontrolovať hlad a stabilizujú hladinu cukru v krvi. Obsiahnuté antioxidanty tiež bojujú proti oxidačnému stresu, čím potenciálne zvyšujú schopnosť tela spaľovať tuk a podporujú celkovú pohodu," hovorí Bestová.

Jedna štúdia publikovaná v Nutrients odhalila, že čučoriedky môžu pomôcť „urýchliť oxidáciu tukov“ a spaľovanie tukov u aktívnych mužov.

Ovsené vločky

Ovos poskytuje vlákninu, sacharidy a bielkoviny. Podľa Besta môžu byť ovsené vločky užitočnými raňajkami, ak sledujete ručičku na váhe.

"Ovsené vločky sú komplexné uhľohydráty, ktoré poskytujú trvalú energiu a udržujú vás sýtymi, čím bránia prejedaniu," tvrdí Bestová. "Tieto komplexné sacharidy uvoľňujú energiu postupne, pomáhajú udržiavať energetickú hladinu a zabraňujú náhlym návalom hladu, ktoré vedú k prejedaniu a priberaniu."

Podľa správy publikovanej v Nutrients bola konzumácia celých zŕn (ovos alebo hnedá ryža) spojená so stratou hmotnosti a zníženým BMI. Jednou z hlavných zložiek, vďaka ktorým sú celé zrná také zdravé, je ich vysoký obsah vlákniny. Výskum publikovaný v Annals of Internal Medicine preukázal, že zvýšenie príjmu vlákniny na dennej báze môže pomôcť pri chudnutí. Jedna šálka ovsa poskytuje až osem gramov vlákniny!

TOP 25 potravín, ktoré
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Avokádo

Pripravte si mažiar s paličkou na lahodné guacamole! Avokádo je známe ako zdravé jedlo na spaľovanie tukov.

"Je bohaté na zdravé tuky a vlákninu. Zasýti a podporí spaľovanie tukov," hovorí Bestová. "Kombinácia zdravých mononenasýtených tukov a vlákniny v avokáde podporuje pocity plnosti a môže znížiť spotrebu menej zdravých, vysokokalorických potravín."

Podľa štúdie z roku 2019 zverejnenej v Nutrients účastníci so „zdravou hmotnosťou“, ktorí konzumovali avokádo, nakoniec pribrali menej ako tí, ktorí toto mastné ovocie nekonzumovali. Hlavný tuk nachádzajúci sa v avokáde je známy ako mononenasýtený tuk a jedna výskumná štúdia publikovaná v Diabetes Care zistila, že konzumácia tohto tuku môže pomôcť predchádzať nadmernému telesnému tuku.

Ďalšie potraviny, ktoré podporujú chudnutie

Ani týmito potravinami nešliapnete vedľa, ak si ich doprajete: 

  • orechy

  • grécky jogurt

  • grapefruit

  • paradajky

  • quinoa

  • bravčová panenka

  • kokosový olej

  • mandle

  • tuniak

  • špenát

  • srvátkový proteínový prášok

  • cottage syr

  • olivový olej

  • brokolica

  • slivky

Viac o téme: PotravinyZdravieChudnutiePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9