Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Častý PROBLÉM, s ktorým mnohí prehrávajú boj: Prečo máte chuť po večeri na SLADKOSTI, odstráňte ZVYK!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je to ako začarovaný kruh. Napriek tomu, že máte za sebou výdatnú večeru, vaše kroky smerujú do špajzy. Tam sa totiž ukrývajú sladké dobroty, na ktoré dostanete chuť pred spaním. Prečo sa to stále deje?

Hoci sa môže zdať tento zvyk neškodný, potraviny, po ktorých siahate, sú zvyčajne plné cukru, tuku, kalórií a škodlivých prísad, ako je kukuričný cukor s vysokým obsahom fruktózy, ktorý sa spája s obezitou a inými ochoreniami. Odborníci uviedli, že túžba po týchto nezdravých jedlách môže mať niekoľko dôvodov ako sú napr. nutričné nedostatky, nevyvážená strava, stres a určité chemické látky v mozgu, ako sa píše na dailymail.co.uk

Hlad a sýtosť riadia hormóny grelín a leptín, ktoré signalizujú mozgu, kedy je čas začať alebo prestať jesť. Túžba po jedle však môže tieto signály narušiť.

Diéty ako spúšťače

Dietologička Rachael Richardsonová upozorňuje, že za tým môže byť dodržiavanie určitých diét. Charakteristickým znakom ketodiéty je napríklad drastické obmedzenie sacharidov. Bez nich môžete mať chuť na sladkosti s vysokým obsahom sacharidov, ako je cukor.

Ľudia, ktorí dodržiavajú keto diétu, môžu chcieť niečo sladké, aby uspokojili túto potrebu živín,“ povedala.

Potreba výživných látok

Nedostatok látok, ako sú sacharidy, môže tiež viesť k nízkej hladine cukru v krvi, čo zase vedie k väčšej chuti na sladké občerstvenie.

Ako ďalej pokračuje odborníčka, ak siahnete po sladkostiach hneď po večeri, môže to naznačovať nedostatok vitamínov ako zinok, železo, vápnik a horčík. Horčík napríklad pomáha regulovať produkciu inzulínu, ktorý udržuje hladinu cukru v krvi stabilnú. Bez dostatočného množstva tohto minerálu by hladina cukru v krvi mohla klesnúť, čo by viedlo k chuti na dezert.

Častý PROBLÉM, s ktorým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalším dôvodom môže byť tzv. senzorická špecifická sýtosť (SSS). Po jedle, ktoré zjete a ste po ňom sýti, sa cítite nepríjemne, ale máte chuť na iné potraviny, ktoré ste nemali na tanieri. Keďže konzumácia iného jedla, s ktorým sa zrejme nestretávate tak často, ako sú koláče a cukríky, sa nespája s nepríjemným pocitom plnosti, je pravdepodobnejšie, že ich zjete viac. 

Sladkosť ako odmena

Chuťové bunky si zvyknú na jedlá, ktoré sa konzumujú pravidelne, ale vďaka rozmanitosti dezertov budete mať väčšiu chuť na sladkosti. K tej dochádza, pretože sa do mozgu uvoľňujú chemické látky, ako je serotonín a dopamín.

Sladké jedlá aktivujú mozgový systém odmeňovania, nazývaný mezolimbický dopamínový systém, ktorý spôsobuje, že neuróny uvoľňujú záplavu dopamínu. Následne mozog dostane signál, že skúsenosť bola pozitívna, čo posilňuje toto správanie.

Allyson Brighamová z Los Robles Regional Hospital v Kalifornii hovorí: „Určité chemikálie, ako je serotonín, sú spojené s náladou. Sladkosti môžu spustiť uvoľňovanie serotonínu, vďaka čomu sa budete cítiť šťastnejší a uvoľnenejší. To môže vysvetliť, prečo sa ľudia na konci dňa obracajú na sladkosti ako na formu odmeny alebo útechy."

Opakované jedenie cukru na konci dňa môže spôsobiť, že si mozog vybuduje toleranciu a bude vyžadovať ešte viac sladkostí, aby dostal rovnaký nával dopamínu a serotonínu.

„Časom sa z jedenia niečoho sladkého po večeri môže stať zvyčajné správanie. Váš mozog vytvára asociácie a telo začne očakávať túto sladkú pochúťku ako súčasť vašej večernej rutiny,“ povedala odborníčka.

Častý PROBLÉM, s ktorým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Stres a emocionálna úzkosť môžu tiež viesť k chuti na dezert, pretože viac serotonínu môže zvýšiť náladu a zmierniť pocity úzkosti alebo depresie.

Ako tomu zabrániť? 

Väčšia rozmanitosť výživy počas večere môže tieto chute potlačiť.

"Uistite sa, že vaše jedlo obsahuje vyvážený pomer bielkovín, vlákniny a zdravých tukov na podporu sýtosti a zníženie chuti do jedla po večeri," radí špecialistka. 

Richardsonová tiež odporúča vymeniť cukríky alebo zmrzlinu za sladké ovocie, ako sú bobule, zmiešané s gréckym jogurtom alebo mandľovým maslom. Tieto potraviny obsahujú určité množstvo cukru, ale sú tiež plné bielkovín a vlákniny, ktoré vás zasýtia na dlhšiu dobu.

Viac o téme: VečeraZdravieJedloSladkosti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9