Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

RECEPT na domáci nápoj, ktorý vás postaví na nohy a ZACHRÁNI život: POMOC po vracaní a hnačke!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pexels.com)

Je jedno, či ste sa potili kvôli horúčke alebo prevracali celú noc. V oboch prípadoch je vaše telo vysilené a prišlo nielen o vodu potrebnú na hydratáciu, ale aj o dôležité minerály a iné látky. Ako to napraviť?

Dehydratácia organizmu je veľmi nebezpečný stav, ktorý by sa nemal podceňovať. Hrozí totiž kolaps organizmu. V tom "lepšom" prípade sa vám roztrasú ruky, klesne vám krvný tlak, budete sa cítiť malátne a celkovo veľmi unavení a bez sily.

K tomu zvyčajne dôjde vtedy, ak ste chorí a potili ste sa, po hodinách vracania kvôli pokazenému žalúdku, po nepríjemnej hnačke alebo aj po ťažkej fyzickej námahe. Zakaždým ste prišli o tekutiny a dôležité látky, teda elektrolyty. Vtedy môže dôjsť aj k tzv. metabolickej  acidóze, kedy je v tele narušená rovnováha medzi kyselinami a zásadami. Organizmus je vtedy prekyslený. 

Ak ste niekde na dovolenke v zahraničí alebo ste doma, no je hlboká noc a nechce sa vám ísť do pohotovostnej lekárne, padne vhod domáci rehydratačný nápoj, ktorý hladinu elektrolytov efektívne doplní. A bez prehnania povedané, zachráni vám život. Najlepšie je ten, ktorý obsahuje zmes glukózy a elektrolytov.

RECEPT na domáci nápoj,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako na to?

Spravte si doma účinný roztok, ktorý dodá telu stratenú hydratáciu a dôležité látky. 

Ingrediencie:

  • 8 lyžičiek cukru (glukóza)
  • 1 lyžička kuchynskej soli
  • Šťava z 2 ks pomarančov (draslík)
  • Približne 1 liter prevarenej vody

Postup:

Pite tento roztok opatrne. V priebehu jednej hodiny by ste mali vypiť najviac 500 ml, čo sa týka detí  maximálne 250 ml.

Viac o téme: ZdravieNápojPrevenciaRecept
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9