Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Za BANÁLNYM problémom VÁŽNY stav: Zistite, čo je za SVRBENÍM "tam dole", kým nie je NESKORO!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každého občas zasvrbí určitá časť tela. Stačí sa poškriabať a je po probléme. Nie vždy to však platí. Opakované nepríjemné pocity hlavne v intímnych partiách môžu signalizovať niečo vážnejšie.

Aj pubické ochlpenie vie niekedy potrápiť. Hlavne, keď začne z ničoho nič svrbieť. A pritom to nie je nič výnimočné, deje sa to často, ako sa píše na livestrong.com. Najmä v letnom období, keď sa človek viac potí a ženy si zvyknú svoje intímne partie upravovať. Vôbec za tým nemusí byť zlá hygiena.

„Za problémom môžu byť aj infekcie vagíny a vulvy, no aj bežné veci, ktoré vás možno prekvapia,“ konštatovala gynekologička Taraneh Shirazianová.

Toto sú podľa nej dôvody, prečo vás tam dole sem-tam svrbí a čo môžete urobiť, aby ste zmiernili príznaky:

1. Holenie

Ochlpenie chráni pokožku pohlavných orgánov a jeho odstránenie môže spôsobiť, že bude zraniteľná. Podráždenie pri holení zvykne začervenať, na mieste sa vytvoria malé pupáčiky, ktoré často svrbia. Škrabanie však toto podráždenie ešte viac zhoršuje. Ako to zastaviť?

„Ak vás po holení svrbí lonová oblasť, udržiavajte ju čistú a nehoľte sa, kým podráždenie nezmizne,“ radí Shriazianová.

Za BANÁLNYM problémom VÁŽNY
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pri holení používajte vždy novú žiletku a holte sa v smere rastu chĺpkov.

2. Máte zarastený chĺpok

Ďalšou príčinou potreby sa poškrabať v intímnej partii je chĺpok, ktorý vrastá naspäť do pokožky. Okrem toho, že sa postihnuté miesto zapáli, môže aj nepríjemne bolieť.

„Určite sa nepokúšajte vytrhnúť chĺpok, môžete si tam zaniesť infekciu a spôsobiť ešte väčšiu bolesť,“ tvrdí doktorka Shirazianová.

Namiesto toho navlhčite handričku do teplej vody a použite ju ako obklad na postihnuté miesto po dobu 10 až 15 minút. Jemné krúživé pohyby môžu pomôcť exfoliovať dané miesto, aby sa chĺpky dostali na povrch.

3. Trápia vás lonové vši

Ak vás svrbí pubické ochlpenie, možno máte vši. Ide o drobný parazitický hmyz, ktorý sa v tejto oblasti zvyčajne šíri sexuálnym kontaktom. Bežne sa nachádza na ochlpení. Tento parazit má hnedú alebo sivobielu farbu. Našťastie, existuje okamžitá pomoc. V lekárňach či drogériách nájdete prípravky na ich odstránenie. Nesmiete však zabudnúť, že vši kladú vajíčka, teda hnidy, ktoré treba tiež odstrániť.

4. Je za tým kvasinková infekcia

Častou príčinou svrbenia tam "dole" býva kvasinková infekcia.

„Podráždenie môže byť buď vo vnútri vagíny alebo na vonkajšej koži alebo vulve," vysvetlila Shirazianová.

Za BANÁLNYM problémom VÁŽNY
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spolu so svrbením si môžete všimnúť aj výtok podobný tvarohu alebo začervenanie a podráždenie vonkajšej pokožky. Vo väčšine prípadov zaberie voľnopredajná liečba, ktorá kvasinkovú infekciu zastaví.

5. Máte psoriázu

Rovnaké kožné ochorenia, ktoré môžu postihnúť tvár, ruky, nohy a iné oblasti tela, môžu ovplyvniť aj pokožku na genitáliách. Týka sa to aj nepríjemnej psoriázy.

„Najlepším riešením je navštíviť dermatológa,“ radí Shirazianová.

Aj keď ste zvyknutí liečiť psoriázu inde na tele, rovnaká liečba by sa podľa nej nemala používať na ohanbí.

6. Je to ekzém

Ekzém môže tiež spôsobiť svrbenie v oblasti ochlpenia. Podľa National Eczema Society sa môže nachádzať na vulve, ako aj okolo konečníka. Podobne ako pri psoriáze by ste mali navštíviť dermatológa, ktorý vám pomôže s liečbou ekzému v oblasti genitálií.

„Liečba zvyčajne zahŕňa topické látky, ako sú steroidné krémy na zníženie zápalu, podráždenia a na upokojenie pokožky,“ tvrdí gynekologička.

Kedy navštíviť lekára?

V prípade, že dokážete správne identifikovať príčinu svrbenia a liečba je dostupná bez lekárskeho predpisu, môžete to vyskúšať aj sami doma. Keď vás však trápi ekzém alebo psoriáza, navštívte svojho dermatológa. Keď si však nie ste istí príčinou a svrbenie sprevádzajú iné vaginálne príznaky ako je výtok, vyhľadajte odborníka, ktorý vás vyšetrí na pohlavne prenosnú infekciu.

Viac o téme: ZdravieIntímne partieSvrbenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9