Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Večerné návyky, ktoré ohrozujú kvalitu spánku: Vyhnite sa im a budete spať ako bábätko

(Zdroj: GettyImages)

To, že nekvalitný spánok môže ohroziť zdravie, je všeobecne známe. Vo väčšine prípadov sú na príčine stres, alkohol a večerné prejedanie sa. Niekedy však za to môžu každodenné návyky, o ktorých ste asi netušili, že vám robia zle.

Nedostatok spánku zhoršuje vzhľad človeka a celkovú kvalitu života. Napriek tomu sa odhaduje, že až 35 percent dospelých spí menej ako 7 hodín za noc, píše sa na brightside.me. Za nespavosťou môže byť aj insomnia. Ide o poruchu spánku, pri ktorom je narušené zaspávanie, alebo jeho priebeh. Výsledkom je podráždenosť, malátnosť, zhoršená koncentrácia a únava. Kvalitu narúšajú aj určité bežné návyky. Ktorým činnostiam by ste sa mali vyhnúť, aby ste si v noci poriadne oddýchli?

1. Skáčete rovno do postele

Na konci náročného dňa je pravdepodobne jediná vec, ktorú chcete urobiť, položiť si hlavu na vankúš. Ale vytvorenie si niektorých relaxačných večerných rituálov môže skutočne pomôcť vášmu mozgu vypnúť a rýchlejšie zaspať. Môžete si napríklad dopriať ľahké občerstvenie, teplú sprchu alebo prečítať dobrú knihu. Vaše večerné rituály nemusia byť zložité, stačí si vybrať niečo, čo upokojí vašu myseľ a vy sa uvoľníte.

2. Pijete čierny čaj pred spaním

Bylinkové čaje sú známe svojimi upokojujúcimi účinkami a už roky sa používajú pri liečbe nespavosti. A hoci niektoré druhy, ako sú harmanček alebo levanduľa, vás naozaj uvoľnia a dokonca zlepšia kvalitu spánku, niektoré nápoje fungujú naopak. Ide napríklad o čierny čaj, ktorý má vysoký obsah kofeínu a môže spôsobiť nervozitu a nespavosť.

3. Spíte pod nesprávnym typom prikrývky

Výber tej správnej prikrývky je dôležitý, aby ste si v noci dobre oddýchli. Vyrobené z polyesteru sa ľahko perú a sú nenáročné na údržbu, no nie sú tou najlepšou voľbou, pokiaľ ide o lepší spánok. Ide totiž o syntetický materiál, čo znamená, že nedýcha a nedovolí telu regulovať teplotu. Takže je vám zbytočne teplo a potíte sa. Lepšie urobíte, ak si vyberiete takú, ktorá je vyrobená z vlny, pretože vás zahreje, ale zároveň umožní pokožke dýchať.

4. Chodíte do posilňovne večer

Cvičenie vám pomôže uvoľniť sa a zbaví vás aj úzkosti. Ale ak vykonávate túto činnosť príliš neskoro, môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Ak sa vrátite z posilňovne hodinu pred spaním, neumožní vám to, aby vaša telesná teplota klesla a vy sa budete v spánku prehadzovať a prebúdzať sa. Ak ste nočná sova a radšej cvičíte v noci, držte sa cvičenia s nízkou intenzitou aspoň 4 hodiny pred spaním.

5. Vynechávate raňajky

Raňajky sa z dobrého dôvodu nazývajú najdôležitejším jedlom dňa. A hoci v rušných ranných hodinách nestíhate, vybehnúť z domu bez toho, aby ste do niečoho zahryzli, ovplyvní nielen vašu váhu a schopnosť sústrediť sa, ale aj kvalitu spánku. Ľudia, ktorí pravidelne vynechávajú raňajky, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú zle spať a budú sa budiť s pocitom mrzutosti.

6. Spíte v zlom pyžame

Po únavnom dni nie je nič lepšie, ako si obliecť obľúbené pyžamo a ísť konečne spať. Niekedy sú však príliš teplé a negatívne ovplyvnia kvalitu spánku. Lepšie spíme, keď je naša telesná teplota mierne znížená. Ak si neviete predstaviť ísť spať nahí, vyberte si ľahké oblečenie na spanie vyrobené z prírodných a priedušných látok, ako je ľan alebo bavlna.

7. V spálni máte koberec

Koberec môže zútulniť každú izbu, ale mať ich okolo postele nie je tou najlepšou voľbou, pokiaľ ide o dobrý nočný odpočinok. Zachytávajú totiž prach a roztoče, čo z nich robí dokonalú živnú pôdu pre škodlivé baktérie. Štúdie ukázali, že kvalita vnútorného vzduchu je rozhodujúca pre dobrý spánok a môže dokonca ovplyvniť váš výkon v nasledujúci deň.

 

Viac o téme: SpanokZaspavanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9