Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tichý zabijak žien: Už MESIAC pred infarktom sa objaví TENTO príznak!

(Zdroj: GettyImages)

Infarkt prichádza náhle, bez výrazného varovania a postihuje rovnako mužov i ženy. Podľa portálu Mirror je však práve u žien väčšie riziko, že lekári príznaky nesprávne diagnostikujú. Odborníkom sa však podarilo odhaliť signály, ktoré sa u žien prejavia už mesiac predtým, než príde samotný infarkt.

U žien je diagnostigovanie koronárnych problémov zložitejšie. Medzi bežné príznaky, ktoré sa objavujú pred infarktom, patria bolesť na hrudníku či únava, ale existuje jeden menej známy príznak, ktorý, ako upozorňuje British Heart Foundation, môže signalizovať ochorenie až mesiac pred tým, ako infarkt nastane.

Štúdia uverejnená v časopise Circulation zistila, že tráviace ťažkosti sú častým príznakom, ktorý ženy pociťujú mesiac pred srdcovou príhodou. Nepríjemný pocit pred srdcovým infarktom hlásilo približne 39 % opýtaných, ale počas samotného infarktu sa tráviace ťažkosti nevyskytovali. Tráviace ťažkosti môžu mať podobu bolesti alebo nepríjemných pocitov v hornej časti brucha alebo pálivej bolesti za hrudnou kosťou (pálenie záhy) .

  

"Súčasný opis typických srdcových príznakov je založený predovšetkým na skúsenostiach bielych mužov v strednom veku," upozornili odborníci z britskej národnej zdravotníckej služby. To však prispieva k nedorozumeniam u lekárov a laikov vedie k nepresnej diagnóze a spôsobuje, že ženy odkladajú vyhľadanie liečby. Lekári už v predchádzajúcom výskume zistili, že 85 až 90 % žien uviedlo niekoľko rôznych príznakov v období, ktoré predchádzalo infarktu.

Medzi najčastejšie príznaky, ktoré ženy identifikovali mesiac pred srdcovým infarktom, patria:

  • nezvyčajná únava
  • poruchy spánku
  • dýchavičnosť
  • poruchy trávenia
  • úzkosť

Počas samotného infarktu ženy zažívajú dýchavičnosť, slabosť, nezvyčajnú únavu, studený pot a závraty. Riziko infarktu sa dá znížiť správnym životným štýlom. Dodržiavajte zdravú stravu, jedzte veľa ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, nízkotučných alebo odtučnených mliečnych výrobkov a obmedzte nasýtené tuky, pridané cukry a spracované potraviny. Ak trpíte cukrovkou, vysokým tlakom alebo iným závažným ochorením, pravidelne navštevujte lekára. Cvičte a udržiavajte si zdravú hmotnosť a vyhnúť by ste sa mali aj cigaretám a alkoholu.

Viac o téme: InfarktTraviace problemySrdcova prihoda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9