Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skrytý príznak rakoviny hrtana: Prejaví sa inde na tele!

(Zdroj: GettyImages)

Bolesť v ušiach je mnohým dobre známa, no nie vždy ide len o nepríjemnosť, ktorá po krátkom čase či chorobe odznie. Znepokojujúci pocit v ušiach môže byť v určitých prípadoch predzvesťou čohosi, čo si vyžaduje pozornosť odborníka.

Fajčenie, pravidelné pitie veľkého množstva alkoholu a nezdravá strava s nízkym obsahom ovocia a zeleniny môžu zvýšiť riziko rakoviny hrtana - presná príčina však nie je jasná. Tak, ako pri každom type rakoviny, aj pri tomto ochorení je včasná diagnóza nevyhnutná na zvýšenie šance na prežitie.

Toto ochorenie, ktoré sa podľa Mirroru častejšie vyskytuje u ľudí nad 60 rokov, môže mať za následok extrémny chirurgický zákrok, ktorý zanechá pacientom trvalý otvor v krku. A práve problémy s ušami môžu byť podľa portálu príznakom tohto typu zákerného ochorenia.

"Aj keď bolesť vychádza z hrdla, cítite ju v uchu, pretože nervy v hlave a krku sú skrížené," vysvetľuje doktor Ryan McSpadden. "Konkrétne sa tento nerv nazýva Arnoldov nerv - vetva blúdivého nervu, ktorý dáva cit do zadnej časti hrdla. Arnoldov nerv poskytuje citlivosť samotnému uchu, takže keď vám niečo spôsobuje bolesť v krku, prenesená bolesť je cítiť v uchu," objasnil lekár.

Treba podotknúť, že pri bolesti hrdla a ucha nie je nutné ihneď myslieť na katastrofický scenár, takéto ťažkosti sa vyskytujú aj pri chrípke, prechladnutí či iných ochoreniach. Preto je vždy dôležité navštíviť s otázkami lekára. Medzi iné príznaky rakoviny hrtana podľa odborníkov patria:

  • Dlhodobo zachrípnutý hlas
  • Hrčka/opuchlina na krku
  • Dlhotrvajúci kašeľ
  • Dýchavičnosť
  • Bolesť/ťažkosti pri prehĺtaní
  • Vysoký sipot pri dýchaní
Viac o téme: RakovinaRakovina hrtanaBolest usi
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9