Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nápoj, ktorý štartuje metabolizmus a znižuje riziko rakoviny: Navyše je chutný

Kombucha má svoje korene v starovekej Číne a v Japonsku.
Kombucha má svoje korene v starovekej Číne a v Japonsku. (Zdroj: GettyImages)

Jej pravidelná konzumácia môže prispieť k lepšiemu tráveniu, znižovaniu rizika chronických ochorení a podpore zdravého životného štýlu. Objavte všetky výhody, ktorý tento fermentovaný nápoj môže priniesť.

Kombucha, známa ako „čajová huba", má svoje korene v starovekej Číne a Japonsku, kde bola oslavovaná ako elixír dlhovekosti. Vytvára sa fermentáciou cukrov a alkoholu na kyselinu octovú, čo vytvára bohatý mix probiotík, antioxidantov a vitamínov, píše sa na healthline.com. Dnes je kombucha vnímaná ako moderná superpotravina ponúkajúca široké spektrum zdravotných výhod.

Zelený čaj ako základ 

Zelený čaj je známy pre svoje zdraviu prospešné účinky, najmä vďaka vysokému obsahu polyfenolov. Tieto silné antioxidanty pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele, čím chránia bunky pred oxidatívnym poškodením. Polyfenoly v zelenom čaji majú tiež priaznivý vplyv na metabolizmus, pretože podporujú efektívne spaľovanie tukov a zlepšujú reguláciu hladiny cukru v krvi.

Rozsiahle výskumy tiež naznačujú, že pravidelná konzumácia zeleného čaju môže významne znížiť riziko vzniku niektorých typov rakoviny, ako sú rakovina prsníka, prostaty a hrubého čreva. 

Prírodné probiotiká a črevný mikrobióm

Ďalšou veľkou výhodou je, že kombucha obsahuje veľké množstvo probiotík, vďaka špecifickým kmeňom baktérií a kvasiniek pridaných do zeleného alebo čierneho čaju. Tieto probiotiká sú zásadné pre zdravie črevného mikrobiómu, kde podporujú trávenie, znižujú zápal a môžu dokonca prispieť k chudnutiu. Môžu pomáhať aj pri obnove a udržiavaní rovnováhy črevnej mikroflóry, čo je kľúčové pre celkovú imunitu a dobré psychické zdravie. Pravidelná konzumácia kombuchy môže teda zlepšiť nielen stav vašich čriev, ale aj posilniť obranyschopnosť organizmu proti rôznym ochoreniam.

Antioxidanty v každom dúšku 

Látky obsiahnuté v kombuche zohrávajú kľúčovú rolu pri ochrane tela pred škodlivými účinkami voľných radikálov, ktoré môžu spôsobiť bunkové poškodenie a prispievať k rozvoju mnohých chronických ochorení. Tieto ochranné zlúčeniny sú obzvlášť výrazné v nápoji pripravovanom zo zeleného čaju. Majú pozitívny vplyv na pečeň, podporujú detoxikáciu tela od škodlivých toxínov a zlepšujú celkovú funkciu pečene. Antioxidanty navyše prispievajú k celkovému zdraviu organizmu tým, že znižujú oxidačný stres a podporujú bunkovú zdravotnú pohodu.

Pomáha regulovať krvný cukor a slúži ako prevencia srdcových chorôb

Štúdie na zvieratách a pilotné štúdie na ľuďoch naznačujú, že kombucha môže pomôcť pri regulácii hladiny krvného cukru, čo je zvlášť významné pre ľudí trpiacich diabetom 2. typu. 

Doterajšie zistenia zároveň ukazujú, že kombucha sa javí ako potenciálny stabilizátor hladiny krvného cukru. A to zďaleka nie je všetko! Podľa najnovších štúdií na zvieratách a prvotných prieskumov na ľuďoch by tento nápoj mohol mať kľúčový vplyv aj na zlepšenie hodnôt „zlého” a „dobrého” cholesterolu, čím sa stáva potenciálnym spojencom pri boji s kardiovaskulárnymi chorobami. 

(Možný) liek na rakovinu?

Laboratórne štúdie nám dávajú nádej, že kombucha by mohla byť viac než len osviežujúci nápoj. S jej bohatým obsahom čajových polyfenolov a antioxidantov sa javí ako možný bojovník proti rakovinovým bunkám. Aj keď sú tieto údaje zatiaľ len zo skúmavkových štúdií, naznačujú, že kombucha má skryté schopnosti, o ktorých by sa oplatilo vedieť viac!


Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9