Mali ste niekedy pocit, že po zjedení určitej potraviny alebo vypití tekutiny máte nutkanie zakašľať a cítite niečo štipľavé vzadu v krku? Práve k tomu dôjde, ak by ste si dali extra panenský olivový olej.
Receptor v zadnej časti hrdla totiž rozpoznal protizápalové činidlo v oleji, píše sa na npr.org. Ak by ste sa pokúsili prehltnúť tabletku ibuprofénu, no nemali by ste pri sebe pohár vody, skončili by ste s jemnou pálivou bolesťou v zadnej časti hrdla. Oba vnemy spôsobuje rovnaká vec - receptort TRPA1.
TRPA1 je proteín na povrchu buniek v zadnej časti hrdla. Slúži ako obrana proti škodlivým chemikáliám vo vzduchu. Ale je tiež citlivý na EVOO a ibuprofén (a podobné nesteroidné protizápalové lieky). Tieto stavy vysvetľujú to, ako chemikálie tlmia zápal v tele.
Znak čistoty
Výskumníci z Monell Chemical Senses Center a jeho spolupracovníci zistili, že tieto zadné receptory v hrdle rozpoznávajú protizápalové činidlo v EVOO nazývané oleocanthal. Chemikália je silným inhibítorom zápalového enzýmu nazývaného COX (cyklooxygenáza). A práve takto pôsobí ibuprofén na zmiernenie zápalu.
Znalci olivového oleja vedia, že reakcia na kašeľ je znakom štipľavosti oleja, teda znakom čistoty. Táto štipľavosť je cenená aj v iných potravinách a koreninách vrátane wasabi. Podobne je to aj v prípade ingrediencie zvanej cesnak (súvisiaci receptor je zodpovedný za vnímanie chemickej látky kapsaicín, ktorá spôsobuje, že chilli papričky sú štipľavé).
Zrátatné a podčiarknuté, zlúčenina extra panenského olivového oleja vyvolávajúca kašeľ, oleocanthal, bojuje proti zápalu. Ibuprofén, ktorý pri žuvaní a prehĺtaní vyvoláva podobné pálenie hrdla, viaže rovnakú molekulu snímajúcu oleokantal. Toto zistenie by mohlo pomôcť lepšie pochopiť, ako fungujú lieky proti zápalom, čo nakoniec možno prispeje k vývoju lepších protizápalových medikamentov.