Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Populárny OLEJ by mohol fungovať rovnako ako IBUPROFÉN: Poradí si so ZÁPALOM v tele

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mali ste niekedy pocit, že po zjedení určitej potraviny alebo vypití tekutiny máte nutkanie zakašľať a cítite niečo štipľavé vzadu v krku? Práve k tomu dôjde, ak by ste si dali extra panenský olivový olej.

Receptor v zadnej časti hrdla totiž rozpoznal protizápalové činidlo v oleji, píše sa na npr.org. Ak by ste sa pokúsili prehltnúť tabletku ibuprofénu, no nemali by ste pri sebe pohár vody, skončili by ste s jemnou pálivou bolesťou v zadnej časti hrdla. Oba vnemy spôsobuje rovnaká vec - receptort TRPA1.

TRPA1 je proteín na povrchu buniek v zadnej časti hrdla. Slúži ako obrana proti škodlivým chemikáliám vo vzduchu. Ale je tiež citlivý na EVOO a ibuprofén (a podobné nesteroidné protizápalové lieky). Tieto stavy vysvetľujú to, ako chemikálie tlmia zápal v tele. 

Znak čistoty

Výskumníci z Monell Chemical Senses Center a jeho spolupracovníci zistili, že tieto zadné receptory v hrdle rozpoznávajú protizápalové činidlo v EVOO nazývané oleocanthal. Chemikália je silným inhibítorom zápalového enzýmu nazývaného COX (cyklooxygenáza). A práve takto pôsobí ibuprofén na zmiernenie zápalu.

Populárny OLEJ by mohol
Zobraziť galériu (2)

Znalci olivového oleja vedia, že reakcia na kašeľ je znakom štipľavosti oleja, teda znakom čistoty. Táto štipľavosť je cenená aj v iných potravinách a koreninách vrátane wasabi. Podobne je to aj v prípade ingrediencie zvanej cesnak (súvisiaci receptor je zodpovedný za vnímanie chemickej látky kapsaicín, ktorá spôsobuje, že chilli papričky sú štipľavé).

Zrátatné a podčiarknuté, zlúčenina extra panenského olivového oleja vyvolávajúca kašeľ, oleocanthal, bojuje proti zápalu. Ibuprofén, ktorý pri žuvaní a prehĺtaní vyvoláva podobné pálenie hrdla, viaže rovnakú molekulu snímajúcu oleokantal. Toto zistenie by mohlo pomôcť lepšie pochopiť, ako fungujú lieky proti zápalom, čo nakoniec možno prispeje k vývoju lepších protizápalových medikamentov.

Viac o téme: Olivový olejPrevenciaZápal
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9