Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nebezpečný SYNDRÓM, ktorý hrozí po bežnom VARENÍ: Fatálne následky, na toto ZABUDNITE!

(Zdroj: gettyimages.com)

Stav nazývaný „syndróm vyprážanej ryže“ spôsobil v posledných dňoch na internete paniku po tom, čo sa na TikToku objavil prípad 20-ročného mladíka, ktorý zomrel ešte v roku 2008.

Označuje otravu jedlom baktériou Bacillus cereus, ktorá sa stáva rizikom, keď sa varené jedlo nechá príliš dlho pri izbovej teplote.

20-ročný vysokoškolák zomrel po tom, čo údajne zjedol špagety, ktoré si uvaril, vytiahol z chladničky a potom si ich o päť dní prihrial a zjedol. Hoci smrť je zriedkavá, B. cereus môže spôsobiť gastrointestinálne ochorenie, ak jedlo nie je správne skladované, upozorňuje sciencealert.com.

Zohriatie jedla nestačí

Baccilus cereus je bežná baktéria vyskytujúca sa v prostredí. Problémy začne spôsobovať, ak sa dostane do niektorých potravín, ktoré sú varené a nesprávne skladované. Škrobové potraviny vrátane ryže a cestovín sú často vinníkmi. Môže však ovplyvniť aj iné potraviny, ako je varená zelenina a mäsové jedlá.

Niektoré baktérie produkujú toxíny. Čím dlhšie sú potraviny, ktoré by mali byť v chladničke, skladované pri izbovej teplote, tým je pravdepodobnejšie, že tieto toxíny budú rásť. B. cereus je problematickou baktériou, keďže je schopná niečoho, čo nedokážu ostatné. Vytvára typ bunky nazývanej spóra, ktorá je veľmi odolná voči zohrievaniu. Takže, zatiaľ čo zohrievanie zvyškov na vysokú teplotu môže zabiť určité typy baktérií, nemusí to mať rovnaký účinok, ak je jedlo kontaminované B. cereus. Tieto spóry sú v podstate spiace, ale ak majú správnu teplotu a podmienky, môžu rásť a stať sa aktívnymi. Začnú produkovať toxíny, ktoré spôsobujú nevoľnosť.

Aké sú príznaky?

Symptómy infekcie B. cereus zahŕňajú hnačku a vracanie. Záleží však od typu infekcie. Jeden typ sa spája s hnačkou a druhý s vracaním. Zvyčajne stačí niekoľko dní a je po chorobe, čo však nemožno povedať o citlivých ľuďoch, deťoch a tých s ochoreniami. U nich je väčšia pravdepodobnosť, že budú potrebovať lekársku pomoc. 

Keďže symptómy sú podobné ako pri iných gastrointestinálnych ochoreniach a taktiež ľudia často nevyhľadajú lekársku pomoc, nie je jasné, ako často sa B. cereus vyskytuje. V každom prípade B. cereus nie je najčastejšou príčinou gastrointestinálnych problémov. Iné baktérie ako E. coli, Salmonella a Campylobacter sú bežnejšie spolu s vírusovými pôvodcami, ako je norovírus.

Zabráňte tomu!

Všetko je to o minimalizácii času, ktorý jedlo strávi v nebezpečnej zóne (v ktorej môžu rásť toxíny). Táto nebezpečná zóna je všetko, čo je nad teplotou vašej chladničky a pod 60 °C, čo je teplota, na ktorú treba zohriať jedlo.

Po uvarení jedla, ak ho chcete jesť nasledujúce dni, dajte zvyšky ihneď do chladničky. Nie je potrebné čakať, kým jedlo vychladne. Taktiež je dobré rozdeliť veľkú dávku na menšie porcie. Keď niečo vložíte do chladničky, chvíľu trvá, kým chlad prenikne do masy jedla. Pri menších porciách to nebude tak dlho trvať.

Ďalšou radou je riadiť pravidlom 2/4 hodiny. Ak je niečo mimo chladničky až dve hodiny, je to v poriadku. V prípade 4 hodín sa z toho stáva riziko. Jednoducho, ak máte akékoľvek pochybnosti, vyhoďte jedlo. Nezabúdajte taktiež na hygienu rúk pred prípravou jedla, používanie čistého riadu a buďte obozretní a vyhnite sa kontaminácii vareného jedla so surovým. 

Viac o téme: BaktérieVarenie Ryža
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9