Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúce ZISTENIE, ktoré mnohých prekvapí: CUKROVKU spôsobuje aj táto obľúbená ingrediencia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

O bielom cukre sa hovorí ako o zabijakovi 21. storočia. Je za vznikom mnohých chorôb a zdravotných problémov vrátane cukrovky. Choroba, ktorej je ťažké zbaviť sa a mnohí s ňou bojujú celý život.

Nielen cukor ju má na svedomí. Nová štúdia upozorňuje ešte na ďalšiu, veľmi obľúbenú ingredienciu, ktorá stojí za chorobou. Častá konzumácia soli údajne zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, píše sa na medicaldaily.com. Konkrétne až o 39 %, ako sa uvádza vo výsledkoch štúdie, zverejnených v časopise Mayo Clinic Proceedings.

"Je známe, že obmedzenie soli môže znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb a hypertenzie, ale toto je prvá štúdia, ktorá ukázala, že taktiež pomôže predchádzať cukrovke 2. typu," hovorí vedúci autor Dr. Lu Qi, ktorý je zároveň profesorom na Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine.

Tím sa pozrel na 400 000 účastníkov, zaregistrovaných v Biobanke Spojeného kráľovstva, aby vyhodnotil ich príjem soli. Po priemerne 11,8 rokoch sa u viac ako 13 000 účastníkov vyvinula cukrovka 2. typu.

Šokujúce ZISTENIE, ktoré mnohých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„V porovnaní s tými, ktorí soľ „nikdy“ alebo len „zriedkavo“ používali, mali účastníci, ktorí túto ingredienciu pridávali „niekedy“, „zvyčajne“ alebo „vždy“, o 13 %, 20 % a 39 % vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu. Prvýkrát sa ukázalo, že vyššia frekvencia pridávania soli do potravín je spojená s vyšším rizikom choroby," vysvetlili vedci.

Vedie k obezite a zápalu

Pozor, štúdia neukazuje priamo to, ako nadmerný príjem soli zvyšuje riziko cukrovky. Vedecký tím spozoroval zaujímavú súvislosť medzi častým používaním pridanej soli na vyššie BMI a pomerom pása a bokov. Údajne by za tým mohol byť fakt, že soľ núti ľudí jesť veľké porcie, čo môže viesť k obezite a zápalu – faktorom, ktoré prispievajú k cukrovke.

Qi odporúča obmedziť príjem tejto ingrediencie a dať prednosť radšej iným alternatívam s nízkym obsahom sodíka, ktoré možno použiť na dochucovanie jedál. 

Viac o téme: CukrovkaCukorStravaSoľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9