Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

8 POTRAVÍN so ZLOU reputáciou, ktoré sú zaslúžia druhú šancu: Ak chcete SCHUDNÚŤ, preč z čiernej listiny

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je jasné, že chudnutie si vyžaduje disciplínu, obetavosť a záväzok vyhýbať sa všetkému chutnému, čo keby ste zistili, že nie všetky „zlé“ potraviny sú rovnaké?

V skutočnosti niektoré z týchto bežných jedál, o ktorých sa predpokladá, že prispievajú k priberaniu, môžu skrývať prekvapivé tajomstvo: podporia vás na ceste za štíhlou postavou, ako sa uvádza na eatthis.com.

Arašidové maslo

Nenechajte sa odradiť množstvom kalórií v arašidovom masle. Vďaka bielkovinám a zdravým tukom je ideálnou potravinou, ktorá vás udrží sýtych. Kľúčová je však striedmosť. Vyberte si arašidové maslo s minimálnym množstvom pridaných cukrov a konzervačných látok.

Plnotučný jogurt

Plnotučný jogurt môže pomôcť pri chudnutí. Podľa výskumu plnotučné mliečne výrobky nebudú mať za následok priberanie. V skutočnosti môže ich konzumácia znížiť telesný tuk a zvýšiť svalovú hmotu. Navyše, plnotučný jogurt je bohatý na probiotiká, ktoré podporujú dobré zdravie čriev, čo hrá úlohu pri regulácii hmotnosti.

8 POTRAVÍN so ZLOU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Blanca Garciaová, RDN, registrovaná dietologička dodáva: "Plnotučný jogurt je bohatý na cholesterol. Ten telo potrebuje na bunkovú štruktúru a transport hormónov. Konzumácia tohto typu jogurtu pomáha znižovať hustotu lipoproteínového cholesterolu, teda zlého typu, čo podporí chudnutie.“

Horká čokoláda

Obsahuje antioxidanty, ktoré zvyšujú metabolizmus a potláčajú chuť na sladké. Dietologička Trista Bestová však pripomína, že sa to týka horkej čokolády s obsahom kakaa 70% a viac. Pozor taktiež na množstvo.

8 POTRAVÍN so ZLOU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Lahôdkové sendviče

Lahôdkové sendviče môžu byť buď diétnou katastrofou alebo zdravým jedlom. Záleží od toho, aký si vyberiete. Rozhodnite sa pre celozrnný chlieb a chudé bielkoviny a nezabudnite na zeleninu. Táto kombinácia vám poskytne energiu, vlákninu a živiny, vďaka ktorým budete spokojní a váš príjem kalórií bude pod kontrolou. Navyše vás zasýti, takže je nepravdepodobné, že si vyberiete nezdravé maškrty.

"Väčšinou sú lahôdkové sendviče bohaté na sacharidy a mäso. Nie všetky sú však rovnaké," vysvetľuje Garciaová. "Môžete si vybrať celozrnný chlieb na zvýšenie príjmu vlákniny. Obmedzte mäso a zvýšte množstvo zeleniny."

Avokádo

Napriek krémovej textúre a hustote kalórií ponúka avokádo zdravé mononenasýtené tuky a vlákninu, ktoré udržia hlad na uzde. Štúdia National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) zistila, že konzumácia avokáda znižuje telesnú hmotnosť, obvod pása i index telesnej hmotnosti.

8 POTRAVÍN so ZLOU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Avokádo je kalorické vďaka svojmu zdravému obsahu tuku, ale tieto mononenasýtené tuky vám môžu pomôcť udržať pocit sýtosti a spokojnosti a znížiť celkový príjem kalórií,“ hovorí Trista Bestová, odborníčka na výživu. 

Vajcia

Ranná klasika, ktorá vďaka svojím živinám a bielkovinám spôsobí pocit nasýtenia. Okrem toho vajcia obsahujú vitamíny B12, B2 a B5, ktoré spolu s fosforom a cholínom prospievajú organizmu.

Orechy

Orechy môžu byť kalorické, no sú vynikajúcim občerstvením na chudnutie. Výskum ukazuje, že denná konzumácia orechov je spojená so zníženým dlhodobým prírastkom hmotnosti a nižším rizikom obezity. Dajte si však pozor na veľkosť porcií.

8 POTRAVÍN so ZLOU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Mandle, vlašské orechy a kešu sú bohaté na kalórie, ale plné zdravých tukov, bielkovín a vlákniny. Malá porcia zasýti a zabrániť prejedaniu," vysvetľuje Bestová.

Banány

Hoci sú kalorickejšie a obsahujú veľa cukru v porovnaní s iným ovocím, predsa len majú určité výhody. Sú nabité základnými živinami a vlákninou, ktoré poskytujú pocit sýtosti. 

"Banány sú sladké a chutné, ale často sa mylne považujú za nezdravé ovocie kvôli obsahu cukru," hovorí Garciaová. "Avšak, majú vysoký obsah vlákniny, čo môže pomôcť zachytiť všetky prebytočné cukry, ktoré telo nepotrebuje - čím sa znižuje možnosť ukladania prebytočného cukru vo forme tuku. Banány tiež pomáhajú stolici pohybovať sa pozdĺž črevného traktu a znižujú hladinu tukov v krvi."

Viac o téme: PotravinyChudnutiePrevencis
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9