Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Väčší VÝKON pri cvičení vďaka jednoduchej VECI, za ktorú neminiete ani cent: MAXIMÁLNY výsledok!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak hľadáte niečo, čo vás poriadne nakopne a povzbudí k väčšiemu výkonu pri cvičení, nemusíte dlho pátrať. Nepotrebujete žiadny špeciálny nápoj či doplnok výživy. Je to oveľa jednoduchšie, ako sa zdá.

Stačí zvoliť tie správne slová a povedať ich nahlas! Ostatným sa to však zrejme nebude páčiť. Ide totiž o nadávky! Vedci zistili, že nejde len o prejav nervov či hnevu, ale dokážu človeka poriadne povzbudiť. 

Richard Stephens a jeho kolegovia z Keele University v roku 2017 prišli na to, že nadávky pomáhajú pri zvládaní bolesti, ako uvádza yourtango.com

Silnejší vďaka hrešeniu

Britskí vedci sa rozhodli otestovať svoju hypotézu, že vulgárne slová môžu predstavovať skutočné fyzické výhody počas poriadneho zapotenia sa v posilňovni. Zhromaždili niekoľko ľudí, ktorí sa zúčastnili dvoch rôznych cvičení, počas ktorých opakovali buď svoje obľúbené vulgarizmy alebo neutrálne slová. V prvom kole 29 ľudí jazdilo na bicykli krátku dobu, ale intenzívne. Výskumníci zistili, že tí, ktorí hrešili, boli silnejší a viac toho zvládli ako tí, ktorí nevyslovili ani jedno vulgárne slovo.

"Na jednom z meraní v prvých piatich sekundách to bol až štvorpercentný nárast v skupine nadávajúcej oproti skupine, ktorá nevyslovila nadávky a potom počas celých 30 sekúnd to bolo asi dvojpercentné zvýšenie," povedal Stephens.

Väčší VÝKON pri cvičení
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Druhé cvičenie zahŕňalo 52 ľudí, ktorí robili test, pomocou ktorého zmerali maximálnu izometrickú silu svalov ruky a predlaktia. Odborníci odhalili, že tí, ktorí opakovane hrešili, vykazovali asi o osem percent silnejší úchop v porovnaní s tými, ktorí tak neurobili.

"Test meria výkon, hoci nie je extrémny ako iné cvičenia. Dosiahli asi o osem percent silnejší úchop pri nadávkach v porovnaní bez nadávok," vysvetľuje Stephens.

Povzbudenie k väčšiemu výkonu

"Očakávali sme reakciu “boj alebo útek”. Naše údaje to však vôbec nedokazujú, takže nevieme presne, čo naozaj spôsobí nadávka. Môže to súvisieť s toleranciou bolesti,“ uvádzajú vedci.

Ak sa pozrieme na literatúru o bolesti, existuje veľa rôznych stratégií, ktoré môžu ľudia použiť na zníženie vnímania bolesti. Dokonca aj rozptýlenie môže znížiť bolesť, čo znamená, že by ste mali podať lepší výkon. Ako však vedci nakoniec dodali, podľa nich by za tým mohol byť dôvod, ktorý súvisí s psychológiou. Keď nadávate na niečo, viac-menej je vám jedno, ako to dopadne. Zároveň vás to vyburcuje k väčšiemu výkonu. Jednoducho sa naštvete a idete nad rámec svojich fyzických. možností. 

Viac o téme: PohybZdravieCvičenieNadávky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9