Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nepríjemný NÁSLEDOK, ktorý sa prejavuje po zemetrasení u viacerých ľudí: Týka sa to aj VÁS?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Viacerí ľudia majú po zemetrasení na východe Slovenska posttraumatický šok. Ako uviedla členka dozornej rady Nadácie Prešovského samosprávneho kraja pre podporu rodiny Lucia Sukeľová, v jednotlivých obciach sa stretáva s rôznymi príbehmi ľudí, ktorí majú po zemetrasení traumu.

"Vidíme to u citlivých skupín, ako sú deti a mládež, asi najviac sa to dotklo seniorov. Pre nich vybudovanie svojich domovov symbolizovalo ich celoživotnú prácu a teraz vlastne o ne prišli. Úplne odmietajú alebo sa vyhýbajú pobytu vo svojich domovoch. Počas dňa chodia do záhrady, v dome sa boja spať. Majú panický strach, že stavba na nich spadne," uviedla Sukeľová.

Ako pokračovala, mladí ľudia a najmä deti majú najväčší problém so spánkom a nechcú spať sami. Sukeľová, ktorá je zároveň prešovskou krajskou poslankyňou, jednotlivé obce navštevuje v súvislosti so žiadosťami o podporu od Nadácie PSK pre podporu rodiny.

Nevyhnutná psychologická pomoc 

Podľa riaditeľa občianskeho združenia (OZ) IPčko a psychológa Marek Madra, emocionálne náročná situácia a tragická udalosť môže vyvolať rôznorodé reakcie v podobe širokej škály emócií či zmien v správaní. Zemetrasenie a iné prírodné katastrofy sú podľa jeho slov nepredvídateľné a výrazne posilňujú pocit bezmocnosti, ktoré sa môžu prejaviť na stave duševného zdravia.

Nepríjemný NÁSLEDOK, ktorý sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Po zemetrasení a iných udalostiach je nevyhnutná prvá psychologická pomoc a podpora, ktorá je zameraná na zvládnutie prežitej udalosti, uspokojenie základných potrieb, pomoci zasiahnutým ľuďom vrátiť sa do bežného života a chrániť ich pred možnými dlhodobými následkami traumatických udalostí," vysvetlil.

Kedy vyhľadať odbornú pomoc?

Ako povedal, po takýchto situáciách sa najčastejšie objavuje posttraumatická stresová porucha a depresia. Odborníci na duševné zdravie odporúčajú, že ak sa situácia po dvoch týždňoch nemení alebo sa mení k horšiemu, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. Blízki a príbuzní ľudí im môžu byť nápomocní počúvaním. Taktiež tým, že budú empatickí a pomôžu im vrátiť sa k bežnému životu.

Anonymne, nonstop a bezplatne sa môžu ľudia poradiť prostredníctvom webstránky IPcko.sk, prípadne na bezplatnej krízovej linke pomoci 0800 500 333.

Viac o téme: DepresiaTraumaPsychikaZemetrasenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9