Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koniec PREDSUDKU, že návšteva kliniky krásy je len ženská záležitosť: Táto REPORTÁŽ vás presvedčí o opaku

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nielen ženy sa chcú pozrieť do zrkadla bez toho, aby si pred svojím odrazom zakrývali oči. Návšteva salónov krásy a kliník už dávno nie je výsadou len nežnejšieho pohlavia. Aj mužom záleží na svojej kráse, hoci o tom príliš nehovoria.

Každý sa chce cítiť vo svojej koži dobre bez ohľadu na pohlavie. Muži sú stále vnímaní ako tí drsnejší, ktorí príliš neriešia estetické chybičky. Ide však o zaužívanie tvrdenie v našej spoločnosti, ktoré sa nezakladá na pravde! Potvrdzuje to MUDr. Adriana Tomeková, podľa ktorej muži podstupujú predovšetkým neinvazívne zákroky ako liftingy tváre pre elasticitu pleti, botulotoxín v oblasti čela, medzi obočím, očami či jeho aplikáciu pre odstránenie potenia sa.

"Častými sú aj zákroky ako laserové odstraňovanie jaziev, akné, žiliek, pigmentových fľakov na tvári a iných nedokonalostí pleti," prezrádza dermatologička z drematologicko.laserovej kliniky TOMAR.

Práve tento problém sa rozhodol riešiť aj Michal. Trápil ho výrazný pigmentový fľak pod okom, ktorý mu ostal po úraze na futbale a tiež výrastky a mílie (malé cysty na koži) v oblasti okolia očí. Rozhodol sa preto osloviť kliniku a svoje problémy chcel riešiť predovšetkým neinvazívnou formou. My sme boli pri tom! 

Stopkaté výrastky pod okom.
Zobraziť galériu (6)
Stopkaté výrastky pod okom.  (Zdroj: red)

„Výraznú pigmentáciu pod okom sme vyšetrili dermatoskopom, vďaka čomu sme určili diagnózu, v tomto prípade kombináciu poúrazovej hyperpigmentácie s poúrazovým hematómom. Zvolili sme terapiu – neinvazívny a šetrný zákrok vysokovýkonným IPL laserom najnovšej generácie,“ vysvetľuje MUDr. Tomeková.

Strach vystriedal úsmev na tvári

Tento zákrok trvá pár sekúnd a je takmer bezbolestný. Po ošetrení môže vzniknúť mierny opuch, ktorý vymizne v priebehu 1-2 dní. Pre maximálny efekt, teda výrazné vybielenie takéhoto typu hyperpigmentácie, je zväčša potrebných viac opakovaní.

„Zvyčajne dosiahneme efekt po druhom, prípadne treťom ošetrení v závislosti od rozsahu nálezu, ale nie je vylúčené, že sa želaný efekt dostaví už po prvom,“ dopĺňa dermatologička.

Príprava pacienta pred ošetrením IPL laserom.
Zobraziť galériu (6)
Príprava pacienta pred ošetrením IPL laserom.  (Zdroj: red)

Tento zákrok zvládol Michal s úsmevom.  Menej sa usmieval, keď MUDr. Tomeková vymenila IPL za CO2 laser a prešla k zákroku odstránenia stopkatých kožných výrastkov a mílií. Jeho strach bol pochopiteľný, keďže nálezy sa nachádzali v tesnej blízkosti očí. MUDr. Tomeková však pacienta upokojila.

„Nie je sa čoho obávať, oči sú maximálne chránené záťažovými krytkami, kožu si natiahneme tak, aby sme výrastky posunuli čo najďalej od očí, koncovka lasera je veľmi tenká, presná a ruky lekárky s dlhoročnou praxou sú zárukou bezpečnosti zákroku,“ uistila Michala MUDr. Tomeková.

Vyšetrenie pigmentácie dermatoskopom.
Zobraziť galériu (6)
Vyšetrenie pigmentácie dermatoskopom.  (Zdroj: red)

Po úvodných obavách zvládol Michal aj toto ošetrenie s úsmevom. Tento zákrok trval pár minút. Pod oboma očami lekárka odstránila niekoľko stopkatých výrastkov a mílií natrvalo. V tejto súvislosti však upozornila, že Michal má predispozíciu k tvorbe výrastkov, čo môže, ale nemusí zapríčiniť vznik nových.

Čo sa týka obmedzení po týchto zákrokoch – nie sú žiadne. Pacient môže normálne fungovať, umývať sa ako zvyčajne. Odporúča sa chrániť pokožku SPF krémom s filtrom aspoň 30.

Koniec PREDSUDKU, že návšteva
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: red)

Ošetrenie po zákrokoch.
Zobraziť galériu (6)
Ošetrenie po zákrokoch.  (Zdroj: red)

Muži a estetická medicína

Výsledky prieskumu, ktorí zrealizovala klinika ukázali, že slovenskí muži zatiaľ s estetickou medicínou veľa skúseností nemajú. Len dve percentá opýtaných uviedlo, že im veľmi záleží na vzhľade z rôznych súkromných či pracovných dôvodov a okrem pravidelnej domácej starostlivosti využívajú aj služby estetickej dermatológie či plastickej chirurgie. Takmer 65 percent opýtaných však jedným dychom dodáva, že by nemali problém zveriť sa do rúk odborníka, ak by šlo o väčšie nedokonalosti ako napríklad rozsiahle jazvy, akné či rôzne výrastky na tvári. Vyše 10 percent opýtaných by profesionálom zverilo aj starostlivosť o hlboké vrásky, dvojitú bradu či rozšírené póry, ak by mali tú možnosť.

Tento trend potvrdzujú aj skúsenosti z praxe primárky kliniky MUDr. Adriany Tomekovej.

„Na našej klinike stále častejšie vítame aj mužov. Je prirodzené, že aj muž v určitom postavení a veku potrebuje a chce dobre vyzerať, nároky spoločnosti sa stále zvyšujú. Muži chcú vyzerať a cítiť sa sviežo a mladistvo. Naši klienti podstupujú predovšetkým neinvazívne zákroky, akými sú liftingy tváre pre elasticitu pleti, botulotoxín v oblasti čela, medzi obočím, očami či jeho aplikáciu pre elimináciu potenia. Častými sú aj zákroky ako laserové odstraňovanie jaziev, akné, žiliek, pigmentových fľakov na tvári a iných nedokonalostí pleti. Myslím, že muži by sa nemali hanbiť za to, že sa o seba starajú, chcú vyzerať a cítiť sa dobre,“ dodáva k téme mužskej krásy MUDr. Tomeková.

Viac o téme: MužiZákrokKlinikaKrása
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9