Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prečo trpíte MASTNOU pleťou, keď nemusíte? Toto naozaj ZABERÁ, skoncujte nekonečný boj!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mastná pleť je veľmi častým problémom, na ktorý si však netreba zvykať. Môžete ju mať pod kontrolou, ak zvolíte tie správne zbrane, ktoré zredukujú priveľa olejov na pokožke.

Kombináciou prírodných produktov s radami poskytnutými od dermatológa to dosiahnete ľavou zadnou, ako sa píše na steptohealth.com.

O mastnej pleti hovoríme vtedy, keď pokožka začne produkovať prirodzenejšie oleje, ktorými sa chráni pred vonkajšími vplyvmi. Tento prírodný olej sa nazýva kožný maz a je produktom práce mazových žliaz. Cieľom tela a pokožky je udržiavať hydratáciu. Keď sa však vyskytne nadmerné množstvo mazu, výsledkom je mastná a nie pekne vyzerajúca pleť so sklonom k akné, vyrážkam alebo nežiaducemu lesku.

V prvom rade vám pomôže skúsený dermatológ, no liečbu môžete doplniť o prírodné prostriedky, ktorými nič nepokazíte. 

Prečo máte mastnú pleť?

Na nadmernú tvorbu kožného mazu vplýva viacero faktorov. Patria sem hormonálne zmeny spôsobené stresom, užívaním perorálnych kontraceptív, tehotenstvom alebo stravou, ako aj genetickými faktormi. Nedostatočné čistenie pleti a exfoliácia môžu byť tiež spúšťačom mastnej pleti.

Prečo trpíte MASTNOU pleťou,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je tu však jedna dobrá správa. Ak ste majiteľom tejto pleti, s pribúdajúcim vekom je menej pravdepodobné, že sa vám objavia vrásky než v prípade suchej pleti. Na druhej strane, odporúča sa začať so starostlivosťou mastnej pleti čo najskôr. 

Čistenie každý deň

Nezabudnite dodržiavať každodennú rutinu čistenia pleti, aby ste mali kožný maz pod kontrolou.

Americká akadémia dermatológie radí:

  • Začnite čistením pleti vlažnou vodou, aby ste odstránili prebytočný maz.
  • Buďte opatrní pri používaní hydratačných produktov na umývanie dermy a neaplikujte ich príliš veľa, najmä v blízkosti očí.
  • Najlepšie je obmedziť umývanie na dvakrát denne (najlepšie ráno a večer) a po silnom potení.

Môžete zvážiť aj tieto tipy: 

  • Pokožku osušte čistým, suchým uterákom, handričkou alebo vreckovkou jemným poklepávaním bez trenia.
  • Potom aplikujte adstringentný krém (mal by byť nekomedogénny).
  • Môžete si tiež pripraviť nálev zo šalvie (bylina, ktorá sa podľa štúdií bežne používa na liečbu kožných ochorení) a nechať ju vychladnúť. Aplikujte jemnými poklepkávaniami, aby ste uzavreli póry a produkovali menej mazu.

Peeling na ošetrenie mastnej pleti

Ďalším krokom je exfoliácia. Poslúži na udržanie čistej pleti bez nečistôt, zlepšenie vzhľadu pleti a zabránenie nadmernej tvorbe mazu.

Prečo trpíte MASTNOU pleťou,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Jablčný ocot - produkt, ktorý má výhody pri rôznych kožných ochoreniach. Obľúbeným receptom na jeho prípravu je pripraviť si zmes 50/50 s vodou, ak máte veľmi citlivú pokožku. Naneste pomocou vatového tampónu a nechajte pôsobiť 10 minút. Odstráňte studenou vodou. Aplikujte 2 alebo 3-krát týždenne, ale pred pravidelným používaním sa poraďte s dermatológom.
  • Mandľová múka - mandle môžete rozdrviť na jemný piesok. Pridajte lyžicu medu (užitočný aj pri kožných problémoch) a aplikujte. Nakoniec nechajte 10 minút pôsobiť a opláchnite teplou vodou. Oceníte to pri odstraňovaní odumretých kožných buniek a vyrovnávaní mastnej pokožky. 

Liečba s aloe vera

Niet pochýb o tom, že aloe vera je skvelou zložkou pre zdravie pokožky. Existuje veľa výskumov, ktoré to potvrdzujú. Je to prospešná rastlina pre jej adstringentné vlastnosti. Podporuje tiež hojenie rán a pomáha regenerovať pokožku.

Teoreticky môže byť aloe tiež užitočné v boji proti mastnej derme, popáleninám a jazvám. Ak ho chcete použiť podľa tradičných techník, stačí odrezať stonku a otvoriť ju vodorovne. Extrahujte gél, naneste ho priamo na tvár a pred odstránením studenou vodou nechajte zaschnúť. Túto kúru môžete opakovať dvakrát alebo trikrát týždenne. Pred pravidelným používaním sa však odporúča poradiť sa s odborníkom.

Prečo trpíte MASTNOU pleťou,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedzte zdravú stravu

Aby ste sa vyhli mastnej pleti, je tiež potrebné jesť vyváženú stravu bohatú na vlákninu. Niektoré akademické publikácie odporúčajú jesť viac potravín rastlinného pôvodu (ovocie, zelenina...), ako aj celozrnné výrobky, strukoviny a orechy. Vitamíny a minerály, ktoré poskytujú, pomáhajú udržiavať dermu zdravú.

Pite tiež veľa vody a konzumujte kvalitné oleje, napríklad extra panenský olivový olej. Vyhýbajte sa mastným, vyprážaným jedlám, červenému mäsu a rýchlemu občerstveniu.

Pomôže aj cvičenie

Fyzická aktivita vám môže pomôcť uvoľniť toxíny, ktoré sa hromadia v pokožke a spôsobujú mastnú pleť. WHO odporúča cvičiť dva až trikrát týždenne.

Stavte na pleťové masky a masáže

Nasledujúce recepty znížia produkciu mazu v pokožke. Ingrediencie sú ľahko dostupné a masáže tiež pomôžu zlepšiť krvný obeh.

Prečo trpíte MASTNOU pleťou,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Oriešková maska z ovsených vločiek

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice ovsených vločiek (podľa štúdií majú ovsené vločky priaznivé účinky na zdravie pokožky)
  • ½ polievkovej lyžice hamamelovej vody (má priaznivé účinky na pokožku, ktoré sa osvedčili u detí)

Postup:

Je to adstringentná maska, ktorá exfoliuje pokožku a zanecháva ju jemnú a hladkú.
Najprv zmiešajte ingrediencie, aby ste získali pastu a aplikujte jemnými krúživými pohybmi po celej tvári. Nechajte pôsobiť 15 minút a opláchnite teplou vodou. Opakujte každé tri dni.

Prečo trpíte MASTNOU pleťou,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jogurtová maska

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice prírodného jogurtu
  • ½ lyžice hamamelovej vody

Postup:

Jogurt môže byť akýkoľvek prírodný, ktorý máte doma. Po zmiešaní s hamamelom naberte prstami a naneste, ako keby to bol krém, na celú tvár. Po desiatich minútach opláchnite vlažnou vodou.

Medová maska

Ingrediencie:

  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 polievková lyžica medu

Postup:

Oddeľte žĺtka od bielkov a následne žĺtka zmiešajte s medom. Nanášajte štetcom alebo prstami, krúživými pohybmi. Nakoniec nechajte vyschnúť a potom opláchnite teplou vodou.

Viac o téme: PleťPokožkaPrevenciaVyrážkyMastná pleť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9