Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Je kurací VÝVAR len PLACEBO? Skutočná pravda, či naozaj pomáha pri chorobe!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na liečivé schopnosti polievky prisahajú naše babičky. Tentokrát však veda váha, či je naozaj kurací vývar taký perfektný, ako ho mnohí ospevujú.

Príprava misky slepačej polievky pre milovaného človeka, keď je chorý, je bežnou praxou na celom svete už po stáročia. Dnes generácie z prakticky každej kultúry prisahajú na výhody kuracieho vývaru. U nás sa zvyčajne pripravuje so slížovými rezancami, no rôzne kultúry pripravujú upokojujúci liek vlastným spôsobom.

Slepačia polievka ako terapia sa datuje do roku 60 nášho letopočtu, ako sa píše na iflscience.com. Spája sa s tým Pedanius Dioscorides, vojenský chirurg, ktorý slúžil za rímskeho cisára Nera, a ktorého päťdielnu lekársku encyklopédiu používali raní liečitelia viac ako tisícročie. Počiatky kuracej polievky však siahajú tisíce rokov skôr, do starovekej Číny.

Keď je sezóna prechladnutia a chrípky v plnom prúde, stojí za to sa opýtať: existuje nejaká veda, ktorá by podporila presvedčenie, že polievka naozaj pomáha? Alebo slúži len ako upokojujúce placebo, to znamená, že poskytuje psychologický úžitok, keď sme chorí, bez skutočného terapeutického prínosu?

Na polievke majú všetci radi kombináciu tepla, bohatej pikantnej chuti kuracieho mäsa, zeleniny a rezancov. To, čo dodáva polievke výraznú chuť, je umami, teda piata kategória chuťových vnemov, kde patrí ešte sladká, slaná, kyslá a horká chuť. Často sa o polievke taktiež hovorí, že má „mäsovú“ príchuť.

Je kurací VÝVAR len
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Lepšia chuť do jedla, lepšie trávenie

Aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín a aminokyselina glutamát sa nachádza v potravinách s chuťou umami. Nepatrí sem len mäso alebo hydina, ale aj syr, huby, miso polievka a sójová omáčka. 

Štúdie ukazujú, že chuť je rozhodujúca, čo sa týka liečivých vlastností kuracej polievky. Väčšina ľudí, keď bojuje s chorobou horných dýchacích ciest, jedia menej alebo dokonca vôbec. Akútne ochorenia totiž vyvolávajú zápalovú reakciu, ktorá môže znížiť chuť do jedla. To, že nemáte chuť na jedenie, znamená, že pravdepodobne vaše telo neprijme potrebnú výživu, a teda imunita nebude posilnená, a tým aj zotavenie sa z choroby. 

Dôkazy však naznačujú, že chuť umami v kuracej polievke môže pomôcť podnietiť väčšiu chuť do jedla. Účastníci jednej štúdie uviedli, že po prvom ochutnaní polievky s touto príchuťou, ktorú pridali výskumníci, pocítili väčší hlad. Iné štúdie hovoria, že umami môže tiež zlepšiť trávenie živín. Akonáhle naše mozgy zacítia umami cez chuťové receptory na našich jazykoch, telá pripravia tráviaci trakt na ľahšie vstrebávanie bielkovín.

To môže znížiť gastrointestinálne príznaky, ktoré mnohí ľudia pociťujú. Hoci väčšina nespája infekcie horných dýchacích ciest s týmito prejavmi, výskum u detí zistil, že vírus chrípky zvýšil príznaky bolesti brucha, nevoľnosť, vracanie a hnačku.

Zníži zápal a uvoľní upchatý nos

Zápal je súčasťou prirodzenej reakcie tela na zranenie alebo chorobu. Nastáva, keď biele krvinky migrujú do zapáleného tkaniva, aby pomohli pri hojení. Keď sa tento zápalový proces vyskytne v horných dýchacích cestách, má za následok bežné prechladnutie a príznaky chrípky, ako je upchatý nos alebo nádcha, kýchanie, kašeľ a zhrubnutý hlien.

Je kurací VÝVAR len
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Naopak, nižšia aktivita bielych krviniek v nosových priechodoch môže zmierniť zápal. Zaujímavé je, že podľa výskumu kuracia polievka môže v skutočnosti znížiť počet bielych krviniek putujúcich do zapálených tkanív. Priamo inhibuje, inak povedané blokuje schopnosť neutrofilov, typu bielych krviniek, cestovať do zapáleného tkaniva.

Kľúčové ingrediencie

Aby ste skutočne pochopili upokojujúce a liečivé účinky kuracej polievky, je dôležité sa pozrieť na zložky polievky. Nie všetky polievky sú plné výživných liečivých vlastností. Napríklad ultraspracované konzervované verzie kuracej polievky, s rezancami aj bez nich, nemajú veľa antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v domácich verziách. Väčšina konzervovaných verzií kuracej polievky neobsahuje výdatnú zeleninu.

Základné živiny v domácich verziách polievky sú to, čo odlišuje tieto odrody od konzervovaných verzií. Kuracie mäso poskytuje telu kompletný zdroj bielkovín na boj proti infekcii. Zelenina dodáva široké spektrum vitamínov, minerálov a antioxidantov. 

Dokonca aj teplá slepačia polievka môže pomôcť. Pitie tekutiny a vdychovanie výparov zvyšuje teplotu nosových a dýchacích ciest, čím sa uvoľňujú husté hlieny, ktoré často sprevádzajú ochorenia dýchacích ciest. V porovnaní so samotnou horúcou vodou, štúdie ukazujú, že kuracia polievka je účinnejšia pri uvoľňovaní hlienu.

Bylinky a koreniny, ktoré sa niekedy používajú v kuracej polievke, ako je korenie a cesnak, tiež uvoľňujú hlieny. Vývar, ktorý obsahuje vodu a elektrolyty, pomáha zase pri rehydratácii.

Takže, aby ste maximalizovali zdravotné prínosy kuracej polievky, odporúča sa domáca slepačia polievka s mrkvou, zelerom, čerstvým cesnakom, bylinkami a korením. Najnovšia veda naznačuje, že kuracia polievka – aj keď nie je bežným liekom na prechladnutie a chrípku – skutočne pomáha pri liečbe. Zdá sa, že stará mama mala opäť pravdu.

Viac o téme: ZdraviePolievkaKurací vývar
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9