Má antioxidačné účinky, znižuje cholesterol. Lucerna nazývaná aj Alfaalfa má aj ďalšie zdravotné výhody. Navyše aj skvele chutí.
Ide o rastlinu z čeľade hrachovej, ktorá sa často používala ako krmivo. Už storočia je neodmysliteľnou súčasťou čínskej medicíny a indickej ajurvédy. Lucernu používali na zvýšenie chuti do jedla, v boji s artritídou aj na odvodnenie tela. Jej konzumácia zlepšuje celkové zdravie a keďže je bohatá na železo, je ideálna pri anémii. Všetky časti rastliny sú vhodné na použitie.
- Kvety sa používajú na čaj.
- Z listov sa vyrába šťava.
- Klíčky sú lahodnou prísadou do šalátu.
- Koreň sa využíva na zníženie horúčky.
- Vlhké mleté semená zmierňujú nepríjemné bodnutie hmyzom.
Čo obsahuje?
- Vitamín A napomáha správnemu fungovaniu pľúc a srdca.
- Minerály horčík, vápnik, železo a selén, ktoré sú nevyhnutné pre životne dôležité telesné funkcie.
- Vitamín C má antioxidačný účinok a spolupracuje pri tvorbe kolagénu.
- Bielkoviny, vďaka ktorým je užitočná v boji proti niektorým typom rakoviny.
- Vitamín K je nevyhnutný pre zrážanie krvi.
Aké sú výhody pravidelnej konzumácie lucerny?
1. Posilňuje imunitný systém
Stimuluje imunitný systém a optimalizuje jeho reakciu na vírusy a baktérie. Jedenie klíčkov lucerny je najlepší spôsob, ako zvýšiť túto výhodu, pretože obsahuje glukozinoláty, čo sú zlúčeniny s vlastnosťami boja proti rakovine.
2. Detoxikuje organizmus
Lucerna je ideálna rastlina na zbavovanie tela toxínov. Pomáha tiež pri liečbe zlyhania obličiek a žalúdočných vredov.
3. Zabraňuje anémii
Vďaka vysokému obsahu železa pomáha nielen predchádzať, ale aj bojovať proti anémii z nedostatku železa.
4. Zmierňuje príznaky menopauzy
Môžu za to fytoestrogény, ktoré zvyšujú hladinu estrogénu v tele. Jeho konzumácia sa odporúča ženám, ktoré trápia menštruačné kŕče.
5. Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení
Podľa štúdie z roku 2008 strava, ktorá obsahuje lucernu, znižuje hladinu zlého cholesterolu v tepnách.
6. Zlepšuje zdravie pokožky
Je ideálna pre krásnu a žiarivú pleť vďaka vysokému obsahu antioxidantov a kumarínov. Navyše pomáha v boji proti celulitíde.
Ako zaradiť Alfalfu do svojho jedálnička?
Listy lucerny sa môžu variť a konzumovať so zelenou listovou zeleninou, ako je špenát a mangold. Rovnako tak si môžete pripraviť lahodnú osviežujúcu šťavu. Čo budete potrebovať?
Ingrediencie
- ½ šálky listov lucerny
- ½ vytlačeného citróna
- 4 šálky vody
- med (pre chuť)
- nádoby
Do mixéra vložte lístky lucerny a citrón s vodou. Miešajte tri minúty. Pridajte med a znova premiešajte.
Kedy by ste ju nemali jesť?
Napriek všetkým výhodám existujú prípady, kedy ich konzumácia nie je vhodná.
- Nekonzumujte počas tehotenstva a dojčenia, pretože zvyšujú hlad estrogénu.
- Neodporúča sa pri užívaní antikoagulačných liekov.
- Nemali by ju jesť ani pacienti s autoimunitnými poruchami.
- Ľudia s dnou alebo vysokou hladinou kyseliny močovej by tiež nemali lucernu konzumovať kvôli vysokému obsahu purínov.