Piatok21. jún 2024, meniny má Alojz, zajtra Paulína, Paula, Pavla

Zabudnite na klasické maslo: Ghee je zdravšie a môžu ho aj alergici

(Zdroj: GettyImages)

Patrí medzi najsilnejšie liečivé potraviny. V ajurvédskej medicíne sa používa už stovky rokov. Je nabité omega-3 mastnými kyselinami, antioxidantmi, má protizápalové vlastnosti. Navyše, z masla ghee sa aj chudne.

Je zdravšie ako obyčajné maslo. Navyše aj dobré chutí. V ústach zanecháva orieškovú príchuť. Hovorí sa mu aj prepustené, pretože sa pripravuje zahrievaním. Pri tomto procese sa zbavuje laktózy a mliečnych bielkovín, takže je lepšie stráviteľné. Je nabité vitamínmi E a C, nájdeme v ňom minerály ako sú sodík, draslík, vápnik, fosfor a horčík, píše sa na healthshots.com. Znižuje cholesterol a jeho konzumáciou sa tiež stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav. Je vhodné aj pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Aké sú jeho výhody?

1. Zlepšuje trávenie

Ghee obsahuje kyselinu maslovú, mastnú kyselinu s krátkym reťazcom, ktorá je prospešná pre zdravie čriev. Zdravý tráviaci systém je rozhodujúci pre efektívne vstrebávanie živín a odstraňovanie odpadu. Zlepšené trávenie prispieva k celkovej pohode a môže nepriamo podporiť reguláciu hmotnosti tým, že zabezpečí, aby telo efektívne využívalo živiny.

2. Je bohaté na vitamíny rozpustné v tukoch

Toto maslo má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré posilňujú imunitný systém. Okrem toho je dobrým zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú A, E a D. Hrajú zásadnú úlohu v rôznych telesných funkciách, vrátane tej imunitnej. Podporujú tiež zdravie pokožky a vstrebávanie vápnika. Keď ich má telo dostatok, ľahšie sa mu chudne.

3. Podporuje sýtosť

Ghee je bohaté na kalórie a zdravé tuky. Prispieva k pocitu sýtosti a spokojnosti po jedle. Keď ste nasýtení, je menej pravdepodobné, že sa budete oddávať zbytočnému maškrteniu alebo prejedaniu sa.

4. Reguluje funkciu štítnej žľazy

Ak vás trápia problémy so štítnou žľazou a nezvyčajné priberanie, mali by ste do svojho jedálnička zaradiť ghee. Je totiž zdrojom jódu, ktorý podporuje správne fungovanie hormónov. Nájdeme v ňom mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ktoré podporujú funkciu štítnej žľazy. Pomáhajú pri metabolizme a produkcii energie, čo môže mať vplyv na chudnutie.

5. Zvyšuje metabolizmus

Na rozdiel od mylnej predstavy, že všetky nasýtené tuky sú škodlivé, niektoré štúdie naznačujú, že mierna konzumácia tých, ktoré sa nachádzajú napríklad v ghee, prispievajú k zdraviu metabolizmu. Obsahuje totiž triglyceridy so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú ľahko stráviteľné a rýchlo sa premieňajú na energiu. To pomáha pri regulácii hmotnosti.

Vedľajšie účinky ghee

Ghee obsahuje zdravé tuky a má tiež antioxidačné vlastnosti, ktoré podporujú metabolizmus, poskytujú pocit plnosti, čím podporujú reguláciu hmotnosti. Toto maslo je však aj kaloricky výdatné a na tuky bohaté jedlo. Napriek jeho zdravotným výhodám, jeho nadmerná konzumácia môže viesť k zvýšenému prírastku hmotnosti a zvýšeniu rizika obezity. Preto by sa malo konzumovať s mierou. Pamätajte tiež, že ghee nie je pre každého. Niektorí môžu trpieť neznášanlivosťou na mliečne alebo nasýtené tuky, ktoré sa v ňom nachádzajú. Aj jedinci s problémami s cholesterolom a pečeňou by si mali dávať pozor na jeho konzumáciu.

Ako ho konzumovať

Umiernenosť je kľúčová, pokiaľ ide o konzumáciu ghee. Použite ho do varenia namiesto iných olejov alebo tradičného masla. Majte však pod kontrolou veľkosť porcií. Zmiešaný s cesnakom zmierňuje chronickú horúčku. Keď sa spojí s medom je skvelým liekom na rany a pľuzgiere.

Vyrobte si ho doma

Čo budete potrebovať?
- 3 maslá bez soli (250 g)
- hrniec s vyššími stenami

Maslá nakrájajte na malé kúsky a vložte do hrnca. Varte na miernom plameni 20 až 25 minút. Odoberajte penu, keď sa začne tvoriť na povrchu. Ak bude mať maslo zlatistú farbu a pena sa prestane tvoriť, je hotové. Prelejte ho cez sitko alebo gázu do sklenenej fľašky. Nechajte ju otvorenú, kým vychladne.

Viac o téme: CholesterolMasloGhee maslo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9