Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Pomaly sa končí zber tohto kvetu: Urobte si zásoby, v zime sa vďaka nim zbaíte hlienov!

(Zdroj: GettyImages)

Kvety agátu majú viacero priaznivých účinkov na zdravie. Pomáhajú napríklad pri pálení záhy, bolesti hlavy či uvoľňovaní hlienov. Využiť ich možno aj v kozmetike či v kuchyni. Na sociálnej sieti na to poukázal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Priblížil, že agátový kvet okrem iného povzbudzuje vylučovanie tráviacich enzýmov, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, zlepšuje činnosť močového ústrojenstva a viaceré zložky pôsobia na zníženie žalúdočnej kyseliny.
V kuchyni ho možno využiť na prípravu čaju, sirupu, lekváru či agátového vína alebo medu. "Agátový med je spomedzi medov najčírejší, pretože obsahuje najmenej peľových zŕn. Má jemnú chuť a pôsobí upokojujúco pri fyzickom aj psychickom vyčerpaní," ozrejmila Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava. Dodala, že vo forme éterického oleja možno kvety agátu použiť do kúpeľa a na prevoňanie domácnosti.


RÚVZ upozornil, že z agátu sa využívajú len kvety, pretože kôra, listy aj semená sú jedovaté. "Kvety zberáme v máji a júni, pričom je potrebné ich pred sušením či varením odstopkovať, aby nezhnedli a aj po vysušení by sa nemala stratiť biela farba z lupeňov," doplnil úrad.

Viac o téme: AgatKvet agatuAgatovy med
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9