Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Úplné vynechanie cukru z jedálnička má aj svoje nevýhody: Čo všetko vám hrozí?

(Zdroj: GettyImages)

Zabijak 21. storočia, biela smrť či droga, ktorá spôsobuje závislosť. Cukor sa v posledných rokoch zaradil spolu s tabakom a alkoholom k najväčším nepriateľom zdravia. Je ale naozaj zdravé vyradiť ho úplne z jedálnička?

Hrozba v podobe cukru

Konzumácia príliš veľkého množstva cukru zdraviu naozaj škodí. Oslabuje imunitný systém, poškodzuje obličky, zvyšuje riziko vzniku cukrovky a obezity, píše sa na brightside.me. Aj preto je to často prvá vec, ktorú chceme zo svojho jedálnička vylúčiť, keď sa začneme zdravo stravovať. V skutočnosti však existujú aj dobré cukry, ako je cukrová trstina alebo tie, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, ktoré môžu prospieť zdraviu aj vzhľadu. Pri striedmej konzumácii môžu dobré cukry zažehnať chuť na sladké, upokojiť nervy a dokonca môžu zabrániť priberaniu. Čo sa stane s telom, keď úplne vynecháte cukor?

1. Vlasy môžu rásť pomalšie.

Aj keď príliš veľa rafinovaného cukru vašim vlasom neprospieva, keď do stravy pridáte cukrovú trstinu, budú rásť rýchlejšie. Ide totiž o prírodné diuretikum, ktoré vyplavuje toxíny a odstraňuje prebytočnú soľ z vášho tela, čím uľahčuje prácu obličkám. Keď nefungujú správne, môže to spôsobiť vážne zdravotné komplikácie vrátane vypadávania vlasov. Vďaka cukrovej trstine získajú lesk a hustotu.

2. Pokožka môže byť náchylnejšia na poškodenie.

Aj keď je pravda, že potraviny s vysokým obsahom pridaných cukrov môžu spôsobiť akné, tie zdravé môžu vašej pokožke skutočne prospieť. Cukrová trstina je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia kožu pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú pigmentáciu a predčasné starnutie. Pochutnať si môžete na horkej čokoláde. Bioaktívne zlúčeniny v nej zlepšujú prekrvenie pokožky, vďaka čomu bude vyzerať a pôsobiť na dotyk kyprejšie a hydratovanejšie.

3. Môžete pribrať.

Úplné vylúčenie cukru zo stravy znie ako skvelý nápad, ak sa snažíte schudnúť. Ale úplné zbavenie sa sladkostí môže viesť k túžbe po sladkom a vy sa zrazu začnete nekontrolovateľne prejedať. Malé množstvo tmavej čokolády vám poskytne pocit plnosti a udrží nadbytočné kilá na uzde. Cukrová trstina uspokojí chuťové poháriky a naštartuje metabolizmus, vďaka čomu bude chudnutie jednoduchšie.

4. Vaša nálada sa môže zhoršiť.

Urobiť drastické zmeny v stravovaní nie je nikdy ľahké. Navyše, úplné vynechanie cukru môže spôsobiť, že sa budete cítiť mrzuto. Štúdie ukázali, že konzumácia malého množstva tmavej čokolády denne môže znížiť hladinu stresu a vy sa po nej budete cítiť pokojnejšie a šťastnejšie.

5. Ťažšie  sa vám bude sústrediť.

Kvalitnej tmavej čokolády nie je nikdy dosť a dobrou správou je, že vás pripraví na skúšku alebo veľkú prezentáciu. Preukázateľne zlepšuje prietok krvi mozgom a jej striedma konzumácia je zdravým a chutným spôsobom, ako sa lepšie sústrediť.

Viac o téme: CukorTmava cokolada
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9