Zabijak 21. storočia, biela smrť či droga, ktorá spôsobuje závislosť. Cukor sa v posledných rokoch zaradil spolu s tabakom a alkoholom k najväčším nepriateľom zdravia. Je ale naozaj zdravé vyradiť ho úplne z jedálnička?
Hrozba v podobe cukru
Konzumácia príliš veľkého množstva cukru zdraviu naozaj škodí. Oslabuje imunitný systém, poškodzuje obličky, zvyšuje riziko vzniku cukrovky a obezity, píše sa na brightside.me. Aj preto je to často prvá vec, ktorú chceme zo svojho jedálnička vylúčiť, keď sa začneme zdravo stravovať. V skutočnosti však existujú aj dobré cukry, ako je cukrová trstina alebo tie, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, ktoré môžu prospieť zdraviu aj vzhľadu. Pri striedmej konzumácii môžu dobré cukry zažehnať chuť na sladké, upokojiť nervy a dokonca môžu zabrániť priberaniu. Čo sa stane s telom, keď úplne vynecháte cukor?
1. Vlasy môžu rásť pomalšie.
Aj keď príliš veľa rafinovaného cukru vašim vlasom neprospieva, keď do stravy pridáte cukrovú trstinu, budú rásť rýchlejšie. Ide totiž o prírodné diuretikum, ktoré vyplavuje toxíny a odstraňuje prebytočnú soľ z vášho tela, čím uľahčuje prácu obličkám. Keď nefungujú správne, môže to spôsobiť vážne zdravotné komplikácie vrátane vypadávania vlasov. Vďaka cukrovej trstine získajú lesk a hustotu.
2. Pokožka môže byť náchylnejšia na poškodenie.
Aj keď je pravda, že potraviny s vysokým obsahom pridaných cukrov môžu spôsobiť akné, tie zdravé môžu vašej pokožke skutočne prospieť. Cukrová trstina je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia kožu pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú pigmentáciu a predčasné starnutie. Pochutnať si môžete na horkej čokoláde. Bioaktívne zlúčeniny v nej zlepšujú prekrvenie pokožky, vďaka čomu bude vyzerať a pôsobiť na dotyk kyprejšie a hydratovanejšie.
3. Môžete pribrať.
Úplné vylúčenie cukru zo stravy znie ako skvelý nápad, ak sa snažíte schudnúť. Ale úplné zbavenie sa sladkostí môže viesť k túžbe po sladkom a vy sa zrazu začnete nekontrolovateľne prejedať. Malé množstvo tmavej čokolády vám poskytne pocit plnosti a udrží nadbytočné kilá na uzde. Cukrová trstina uspokojí chuťové poháriky a naštartuje metabolizmus, vďaka čomu bude chudnutie jednoduchšie.
4. Vaša nálada sa môže zhoršiť.
Urobiť drastické zmeny v stravovaní nie je nikdy ľahké. Navyše, úplné vynechanie cukru môže spôsobiť, že sa budete cítiť mrzuto. Štúdie ukázali, že konzumácia malého množstva tmavej čokolády denne môže znížiť hladinu stresu a vy sa po nej budete cítiť pokojnejšie a šťastnejšie.
5. Ťažšie sa vám bude sústrediť.
Kvalitnej tmavej čokolády nie je nikdy dosť a dobrou správou je, že vás pripraví na skúšku alebo veľkú prezentáciu. Preukázateľne zlepšuje prietok krvi mozgom a jej striedma konzumácia je zdravým a chutným spôsobom, ako sa lepšie sústrediť.