Štvrtok20. jún 2024, meniny má Valéria, zajtra Alojz

Nadbytočnej vody (a teda aj kíl) sa zbavíte vďaka týmto 3 potravinám

(Zdroj: GettyImages)

Ak vám často opúchajú členky a nohy, pravdepodobne máte problém so zadržiavaním vody. Predtým, než siahnete po tabletkách na odvodnenie, zbavte sa tohto neduhu pomocou diuretických potravín. Ktoré pomáhajú?

Zadržiavanie vody sa odborne nazýva edém. Ide o stav, kedy sa hromadí nadbytočná tekutina v telesných tkanivách. Toto nahromadenie vedie k opuchom najčastejšie v dolnej časti tela, ale vyskytuje sa aj na rukách, dokonca sa prejaví aj na tvári. Postihnutý človek má často problém aj s nadúvaním a priberaním, píše sa na steptohealth.com. Tohto zdravotného problému sa dá zbaviť pomocou medikamentov na odvodnenie. Pomáha aj zmena životného štýlu. Čo teda treba urobiť?

- Pite viac vody, minimálne 8 pohárov denne.

- Soľte menej.

- Jedzte viac diuretického ovocia a zeleniny.

- Viac sa hýbte.

- Vyskúšajte bylinky.

Bojovníci proti zavodneniu

Odborníci tvrdia, že na tento problém zaberajú praslička, ananás a uhorka. Táto kombinácia vyplaví z tela zadržiavané tekutiny a navyše ponúka životne dôležité minerály a živiny pre optimálne zdravie. Keď sa telo zbaví nahromadenej vody, aj ručička na váhe klesne.

Ananás

Ananás je sladkokyslé tropické ovocie  s vysokým obsahom vody a vlákniny. Jeho konzumáciu často odporúčajú dietológovia, pretože zlepšuje trávenie bielkovín a tukov a je veľmi sýte. Vysoký obsah rozpustnej vlákniny podporuje pohyb čriev a bojuje proti zápche. Za svoje detoxikačné a diuretické schopnosti vďačí najmä niekoľkým živinám, ako sú:

- asparagín

- bromelaín

- draslík

- kyselina kávová

- arginín

Okrem toho obsahuje aj antioxidanty a protirakovinové zlúčeniny, zlepšuje krvný obeh. Aby ste využili všetky jeho výhody, vyberajte si vždy čerstvý ananás, nie konzervovaný.

Uhorka

Uhorky boli už v starovekom Egypte považované za liečivé jedlo. Jedným z najbežnejších použití v prírodných kozmetických procedúrach je prikladanie plátkov uhorky na zatvorené oči. Znižuje sa tak zápal a vačky pod očami, najmä preto, že sa zbavia zadržaných tekutín. Uhorky takmer výlučne obsahujú vodu, majú málo kalórií, vďaka čomu sú skvelým jedlom aj pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov.

Praslička roľná

Praslička roľná je populárna liečivá rastlina bohatá na veľké množstvo minerálov, ako sú kremík, draslík a horčík. Rastie divoko v blízkosti riek a vlhkých oblastí, takže je ľahké ju nájsť. Táto rastlina pomáha zbaviť sa zadržiavania tekutín, stimuluje tvorbu moču a zároveň zabraňuje strate minerálov, ktorú spôsobujú iné diuretiká. Zlepšuje zdravie a vzhľad pokožky, ako aj vlasov a nechtov, predchádza osteoporóze a zubným problémom. Okrem toho je to hemostatické činidlo, ktoré dobre zastavuje krvácanie. Môžete ju užívať ako doplnok, extrakt alebo vo forme čaju.

Komplexné smoothie

Aby ste sa efektívne zbavili zadržiavania tekutín, spojte tieto tri produkty do jedného smoothie. Pripravte si čaj z prasličky, po precedení ho zmiešajte s ananásom a uhorkou a zmixujte. Pite ho nalačno,  aby sa posilnili jeho detoxikačné a diuretické schopnosti.

Viac o téme: OdvodnenieChudnutieUhorkaAnanasZadrziavanie vodyPraslicka rolna
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9