Štvrtok27. jún 2024, meniny má Ladislav, Ladislava, zajtra Beáta

Bolí vás po orechoch brucho? TOTO sú 4 možné príčiny

(Zdroj: GettyImages)

Orechy patria medzi najvýživnejšie a najzdravšie potraviny na svete. Sú naplnené zdravými tukmi, vlákninou, minerálmi ako sú horčík a draslík. Niektorých ľudí z nich ale bolí žalúdok. Prečo sa to deje?

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu spôsobiť bolesť žalúdka po konzumácii orechov. Môžu byť pokazené, človek má na ne alergiu, intoleranciu alebo ich konzumuje príliš veľa, píše sa na livestrong.com. Toto sú najčastejšie spúšťače nepríjemných kŕčov a celkového nepohodlia.

1. Kyselina fytová

Orechy a semená prirodzene obsahujú zlúčeninu nazývanú kyselina fytová, ktorá ale dráždi tráviaci systém. „Aby ju telo rozložilo, potrebujete enzým fytázu, no nedokáže si ju vyrobiť samo,“ vysvetlila pre portál livestrong.com registrovaná dietologička Lily Nicholsová. V pekanových a vlašských orechoch sa navyše nachádzajú aj triesloviny, ktoré niektorým ľuďom spôsobujú nepríjemné kŕče.

2. Potravinová intolerancia

Bolesť žalúdka vyvolaná orechmi pravdepodobne nie je potravinovou alergiou, ako sa mnohí mylne domnievajú. Tá sa totiž prejavuje sipotom, kašľom, žihľavku či opuchom jazyka. Ak vás po ich konzumácii bolí brucho, ide skôr o potravinovú intoleranciu,“ tvrdí gastroenterológ Joseph Fiorito. Postihnutý podľa neho začne pociťovať príznaky 1 až 4 hodiny po ich zjedení. Okrem žalúdka ho môže bolieť aj hlava, mnohí pociťujú aj nevoľnosť. Neznášanlivosť na orechy môže tiež spôsobiť nadúvanie a plynatosť.

3. Veľké porcie

Telo môže mať problémy s trávením väčšieho množstva tuku naraz, najmä, ak orechy zjete príliš rýchlo. Podľa Nicholsonovej ľudia, ktorí sa nimi prejedajú, to často robia preto, lebo majú v jedálničku málo bielkovín. Odporúčaná denná dávka orechov je 30 gramov. Pravidelné prekračovanie tohto množstva môže viesť k takzvanej otrave selénom. Príznakmi sú zvyčajne kožné vyrážky, hnačka, nevoľnosť a únava.

4. Plynatosť a nadúvanie

Orechy sú plné vlákniny, o ktorej je známe, že podporuje zdravie čriev. Ak však telo nie je zvyknuté na jej príjem, ich konzumácia môže spôsobiť plynatosť a nadúvanie. Aby ste sa vyhli tomuto problému, začnite s malou porciou a postupne ju navyšujte.

Ako predísť bolesti brucha?

- Jedzte nedráždivé jedlá (banány, ryža, jablkové pyré).
- Konzumujte probiotiká (jogurt, kefír).
- Pite veľa vody.
- Popíjajte čaj zo zázvoru alebo koreňa sladkého drievka.
- Cvičte jogu na podporu trávenia a zmiernenie nadúvania.
- Vyhýbajte sa mliečnym výrobkom, sýteným nápojom, alkoholu a fajčeniu.

Prevencia bolesti žalúdka súvisiacej s orechmi

Ak vám jedenie orechov spôsobuje tráviace problémy, môžete ich pred konzumáciou nechať naklíčiť. Tento proces trvá približne 7 hodín. Stačí ich namočiť do vody. Po tomto kúpeli zostanú mäkké a vy z nich môžete pripraviť orechové mlieko. Ak ich chcete mať opäť chrumkavé, dehydratujte ich v trúbe. „Dajte ich tam na 12 hodín pri teplote 65 max 75 stupňov,“ radí pre livestrong.com Nicholsová. Keď bolesť žalúdka pretrváva niekoľko dní, navštívte lekára, ktorý zistí, čo stojí za vašimi zdravotnými problémami. Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, ak máte po zjedení orechov silné bolesti žalúdka a sú sprevádzané horúčkou, krvou v stolici, opuchom brucha alebo nevoľnosťou a vracaním.

Viac o téme: OrechyBolest brucha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9