Štvrtok20. jún 2024, meniny má Valéria, zajtra Alojz

Je čerstvá zelenina o toľko lepšia ako mrazená? TOTO je odpoveď

(Zdroj: GettyImages)

Myslíte si, že čerstvá zelenina je vždy najlepšia? Možno budete prekvapení. Výskumy ukazujú, že mrazená zelenina môže byť rovnako výživná, ak nie dokonca výživnejšia.

V dnešnej dobe, keď ceny potravín stúpajú, mnohí z nás hľadajú spôsoby, ako ušetriť a pritom stále konzumovať zdravé jedlo. Možno si myslíte, že čerstvá zelenina je jedinou správnou voľbou pre zdravie, ale prekvapivé výskumy ukazujú, že mrazená zelenina môže byť rovnako dobrá, ak nie lepšia. Objavte, prečo by mrazené produkty nemali chýbať vo vašej strave a ako môžu prispieť k vášmu zdraviu a peňaženke.

Aký je rozdiel?

Mnohí z nás si myslia, že čerstvá zelenina je najlepšia. Ale nie je to vždy pravda. Výskumy ukazujú, že mrazená zelenina môže byť dokonca v niektorých ohľadoch výživnejšia. Pri mrazení sa zelenina zmrazuje veľmi blízko času zberu, čo pomáha uchovať dôležité živiny ako napríklad vitamín E. Minerály ako vápnik, železo a horčík zostávajú na rovnakej úrovni ako v čerstvej zelenine.

Avšak aj keď má mrazená zelenina mnoho benefitov, existujú aj niektoré nevýhody. Pri procese mrazenia sa zelenina často blanšíruje (krátko varí), čo môže viesť k strate niektorých tepelne citlivých vitamínov. Taktiež môže dochádzať k zmene textúry – mrazená zelenina môže byť po rozmrazení mäkšia a menej chrumkavá ako čerstvá. 

Niektoré mrazené výrobky môžu obsahovať pridané soli alebo konzervačné látky, ktoré môžu ovplyvniť ich nutričnú hodnotu a chuť. Je preto dôležité čítať etikety a vyberať si produkty bez pridaných prísad. 

Benefity mrazenej zeleniny

Vyšší obsah vitamínov: Mrazená zelenina je často bohatšia na vitamíny ako čerstvá zelenina, ktorá môže stratiť niektoré svoje živiny počas transportu a skladovania. Napríklad, vitamín C a E sú dobre uchované v mrazenej zelenine, pretože mrazenie zastavuje procesy rozkladu.

Stále minerály: Minerály ako vápnik, železo a horčík zostávajú v mrazenej zelenine na rovnakej úrovni ako v čerstvej. To znamená, že môžete získať rovnaké zdravotné výhody bez ohľadu na to, či konzumujete čerstvú alebo mrazenú zeleninu.

Menej plytvania: Mrazená zelenina sa dá skladovať dlhšie, čo znamená menej plytvania. Môžete si vziať len toľko, koľko potrebujete, a zvyšok nechať v mrazničke. Toto je obzvlášť výhodné, ak máte tendenciu nevyužiť všetku čerstvú zeleninu skôr, ako sa pokazí.

Dostupnosť celoročne: Mrazená zelenina vám umožní vychutnať si obľúbené druhy zeleniny po celý rok, bez ohľadu na sezónu. To je skvelé najmä pre ovocie a zeleninu, ktoré nie sú vždy dostupné čerstvé počas celého roka.

Tipy na použitie mrazenej zeleniny

Mrazená zelenina je ideálna pre rôzne recepty – od polievok a dusených jedál až po prílohy a quiche. Ak chcete zachovať čo najviac živín, vyhnite sa prehnanému vareniu a radšej zeleninu jemne sparte. Môžete tiež pokvapkať mrazenú zeleninu citrónovou šťavou po jej uvarení – vitamín C z citróna pomôže obnoviť stratené živiny a pridá sviežu chuť. Ak máte doma prebytok čerstvej zeleniny, rýchle blanšírovanie pred mrazením môže zlepšiť jej kvalitu a bezpečnosť na dlhšiu dobu.

Takže nabudúce, keď budete stáť pred regálom s čerstvou zeleninou a premýšľať o cene, nezabudnite, že mrazená zelenina je výbornou alternatívou. Môže byť dokonca výživnejšia, cenovo dostupnejšia a menej náročná na prípravu. Či už ide o vitamíny, minerály alebo praktickosť, mrazená zelenina má veľa čo ponúknuť. Dajte jej šancu a zistite sami, aké výhody môže priniesť do vašej stravy.

Viac o téme: ZeleninaMrazena zelenina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9