Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Nočné mory môžu odhaľovať choroby: Zistite, ktoré!

(Zdroj: GettyImages)

Vedci objavili znepokojivú súvislosť medzi nočnými morami a autoimunitnými ochoreniami, konkrétne lupusom. Zistenia naznačujú, že zlé sny môžu byť skorým varovným príznakom blížiaceho sa zdravotného problému.

Plné tajomstiev a obáv, nočné mory môžu byť viac než len výsledkom stresu či hororového filmu. Najnovšie výskumy naznačujú, že môžu signalizovať začiatok autoimunitného ochorenia, ako je lupus. Aké sú tieto prepojenia, ako ich môžeme rozpoznať a čo to znamená pre pacientov? Nové štúdie prinášajú prekvapivé zistenia, ktoré môžu zmeniť spôsob, akým vnímame naše sny a ich význam pre naše zdravie. Čo môžeme urobiť pre včasnú diagnostiku a liečbu?

Nočné mory ako skorý varovný signál

Výskum vedený Melanie Sloan z Univerzity v Cambridgei zistil, že nočné mory môžu byť jedným z prvých príznakov blížiaceho sa vzplanutia lupusu. V online prieskume 676 pacientov s lupusom približne tretina hlásila narušené sny rok predtým, ako sa prejavili iné symptómy choroby. Tento fenomén naznačuje, že sny môžu slúžiť ako včasné indikátory zmien v zdravotnom stave, čo poskytuje lekárom a pacientom dôležité informácie pre predchádzanie vážnejším zdravotným komplikáciám.

Lupus a jeho vplyv na mozog

Lupus, známy aj ako systémový lupus erythematosus (SLE), je celoživotné autoimunitné ochorenie neznámeho pôvodu, ktoré sa často začína medzi 15. až 45. rokom života. Každých niekoľko rokov spôsobuje bolestivé vzplanutia, ktoré postihujú kĺby, vyvolávajú horúčku, bolesť na hrudi, únavu a stratu vlasov. U približne 40 % pacientov sa počas týchto vzplanutí objavujú neuropsychiatrické symptómy, ako sú nočné mory a halucinácie, čo sťažuje diagnostiku a liečbu. Tieto príznaky naznačujú, že lupus môže mať hlbší vplyv na centrálny nervový systém, než sme si doteraz mysleli.

Význam snov v diagnostike

Neurológ Guy Leschziner z Nemocnice sv. Tomáša v Londýne uvádza, že zmeny v snívaní môžu signalizovať zmeny v fyzickom, neurologickom a duševnom zdraví. Nočné mory môžu byť dôležitým ukazovateľom, že sa blíži vypuknutie vážneho autoimunitného ochorenia ako lupus, čo by mohlo pomôcť pacientom a lekárom lepšie monitorovať priebeh choroby. Tento nový prístup môže zlepšiť včasnú intervenciu a prispieť k efektívnejšej liečbe lupusu, čím sa znížia dlhodobé zdravotné komplikácie.

Nočné mory a iné autoimunitné ochorenia

Štúdie ukázali, že mnohí ľudia, u ktorých sa neskôr rozvinula Parkinsonova choroba alebo demencia, zažívali desivé sny už desať rokov pred diagnózou. Podobne pacienti s roztrúsenou sklerózou hlásia zhoršenie snov pred náhlym prepuknutím choroby. Tento jav sa teraz prejavuje aj u niektorých ľudí s lupusom. Výskum naznačuje, že nočné mory môžu byť univerzálnym varovným signálom pre rôzne neurodegeneratívne a autoimunitné ochorenia, čo otvára nové možnosti pre včasnú diagnostiku a intervenciu.

Viac o téme: SnivanieLupusDemenciaSpanokParkinsonova chorobaAutoimunitne ochorenieNocne mory
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9