Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Veda objavuje skryté tajomstvá našej mysle: Napríklad mikróby v mozgu!

(Zdroj: GettyImages)

Nedávne štúdie odhalili prítomnosť mikróbov v ľudskom mozgu, čo vyvoláva mnoho otázok o našom chápaní mozgu a jeho ochranných bariérach. Čo to znamená pre naše zdravie a možnosti budúcej liečby?

Mikrobióm, súbor mikróbov žijúcich v našom tele, si v posledných rokoch získal veľkú pozornosť. Často počujeme o probiotikách a prebiotikách, ktoré majú udržať náš tráviaci trakt v kondícii. Avšak, nielen črevá, ale aj ústna dutina, nosná dutina, koža a pokožka hlavy majú svoje vlastné mikrobiómy. Nové výskumy naznačujú, že aj mozog môže mať svoj vlastný mikrobióm.

Mikróby v mozgu

V roku 2013 bol prvýkrát navrhnutý koncept, že mozog môže obsahovať mikrobióm, ale nevenovalo sa mu veľa pozornosti. Toto tvrdenie bolo prekvapivé vzhľadom na dlhoročné presvedčenie, že mozog je sterilný orgán, chránený pred škodlivými látkami krvno-mozgovou bariérou. Je ťažké potvrdiť prítomnosť mikróbov v mozgu, pretože techniky, ktoré sa používajú na ich identifikáciu, môžu byť nespoľahlivé kvôli možnej kontaminácii vzoriek.

Napriek tomu štúdia z roku 2013 skúmala, či môžu mikróby preniknúť do mozgov ľudí s HIV/AIDS. Výsledky ukázali, že mozgové tkanivo týchto pacientov obsahovalo viac než 173 druhov baktérií a vírusov. Zaujímavé je, že bakteriálny genetický materiál bol nájdený aj v zdravých mozgoch.

Mikrobióm mozgu a Alzheimerova choroba

Výskumníci z University of Edinburgh porovnali mozgy ľudí s Alzheimerovou chorobou so zdravými mozgami. Zistili, že mozgy pacientov s Alzheimerovou chorobou obsahovali viac baktérií a húb než zdravé mozgy. Napriek tomu našli v zdravých mozgoch niekoľko druhov baktérií, húb a iných mikroorganizmov. Tento objav naznačuje, že aj zdravé mozgy môžu obsahovať mikrobióm, čo by mohlo mať význam pre budúce terapie.

Otázky, ktoré zostávajú

Hoci sme objavili prítomnosť mikróbov v mozgu, stále nevieme, ako sa tam dostávajú. Jedna teória hovorí, že ochorenia úst, ako je zápal ďasien alebo zubný kaz, môžu spôsobiť poškodenie tkanív, čo umožňuje baktériám cestovať do mozgu cez nervový systém. Zaujímavé je, že ústne baktérie môžu produkovať amyloidné proteíny, ktoré sa nachádzajú v abnormálnych zhlukoch u pacientov s Alzheimerovou chorobou.

Objav mikrobiomu mozgu je fascinujúci a naznačuje, že podobne ako mikrobióm čriev, aj mikrobióm mozgu môže hrať dôležitú úlohu v našom zdraví. Avšak, stále je veľa otázok, na ktoré treba odpovedať. Aké mikroorganizmy obývajú zdravý mozog? Ako sa tam dostávajú? A čo riadi, ktoré mikróby tam žijú?

Napriek tomu, že je tento výskum stále v začiatkoch, otvára nové možnosti pre pochopenie mozgových chorôb a potenciálnych terapií. Ak dokážeme lepšie pochopiť, ako mikrobióm mozgu funguje a ako ovplyvňuje naše zdravie, môžeme nájsť nové spôsoby, ako liečiť a predchádzať neurologickým ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba.

Tieto zistenia nás nabádajú k ďalšiemu výskumu a spolupráci medzi vedcami, aby sme odhalili ďalšie tajomstvá mikrobiómu mozgu a jeho vplyv na naše zdravie a pohodu.

Viac o téme: MozogMikrobiomMokroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9