Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Máte ich doma a pomôžu vám schudnúť: Jedzte týchto 5 potravín a kilá zmiznú samé!

(Zdroj: GettyImages)

Spomalený metabolizmus, slovné spojenie, ktoré počujete veľmi často, ak je debata o chudnutí. Žiaľ, to, že sa vás kilá držia ako kliešť, môže mať naozaj na svedomí spomalený metabolizmus. No za ten si najčastejšie môžu ľudia sami, a to nesprávnou životosprávou a minimalnym pohybom. Ktoré potraviny vám ho pomôžu naštartovať?

Spomalený metabolizmus je stav, kedy telo nedokáže efektívne spracovávať a využívať energiu z prijatej potravy. To môže viesť k ťažkostiam so zhodením nadbytočných kíl a udržaním zdravej telesnej hmotnosti. Príčiny spomaleného metabolizmu môžu byť rôzne. Napríklad, paradoxne, ak jete príliš málo, máte nízky príjem kalórií či držíte drastickú diétu. Na vine však môže byť i nedostatok pohybovej aktivity, hormonálne zmeny, ale aj zdravotné problémy, akými sú poruchy endokrinného systému. S ťažkosťami vám môže poradiť lekár, no pomôcť vám môže aj zmena stravy.

Do jedálnička by ste podľa Health Line mali zaradiť tieto potraviny:

  1. Potraviny bohaté na bielkoviny - K potravinám, v ktorých nájdete vysoký obsah bielkovín patria mäso, ryby, vajcia, strukoviny, orechy a rôzne semená. Bielkoviny vás tiež udržia dlhšie sýtych, takže sa nebudete tak rýchlo cítiť hladní.
  2. Káva - Ranná šálka kávy pomôže tiež. Kofeín obsiahnutý v káve môže pomôcť zvýšiť metabolizmus, no pozor, nepreháňajte to, aby ste si nenarušili spánkový režim.
  3. Strukoviny - Strukoviny ako fazule, hrach a šošovica sú bohaté na proteín a vlákninu, ktoré môžu podporiť zdravý metabolizmus.
  4. Zázvor - Zázvor a iné príbuzné korenie môžu mať obzvlášť prospešné vlastnosti na podporu metabolizmu. Spravte si čaj, sirup alebo zázvor odšťavte.
  5. Kakao - Je univerzálne a dá sa použiť na viac spôsobov a v rôznych receptoch. Okrem toho, že vám pomôže zrýchliť metabolizmus, si tak môžete bez výčitiek dopriať sladkú pochúťku.

Zaradením týchto potravín do vášho jedálnička môžete podporiť zdravý metabolizmus a zbaviť sa kíl, ktoré sa na vás nalepili. Nezabudnite však, že zmeny neprídu zo dňa na deň, ale vyžadujú si vyváženú stravu, pravidelnú fyzickú aktivitu a dostatočný spánok.

Viac o téme: KakaoChudnutieStrukovinyBielkovinyMetabolizmusKavaZazvorSpomaleny metabolizmus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9