Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Spálňový fitnes: Viete koľko kalórií môžete spáliť počas vášnivých chvíľ?

(Zdroj: GettyImages)

Sex nemusí byť len potešením pre telo a dušu, ale aj príležitosťou na spaľovanie kalórií. Hoci to nie je náhrada za intenzívne cvičenie, správne triky a prístupy môžu zvýšiť jeho fyzické prínosy. Zistite, koľko kalórií môžete skutočne spáliť počas sexu a ako zvýšiť jeho účinky.

Sex môže byť niekedy makačka, ale koľko kalórií skutočne spálime pod paplónom? Vedci sa touto otázkou zaoberajú už od roku 1984 a výsledky naznačujú, že sex možno považovať za miernu fyzickú aktivitu. Ak teda hľadáte rýchly spôsob, ako spáliť veľa kalórií, radšej zamierte do posilňovne. Existujú však spôsoby, ako zvýšiť fyzickú náročnosť sexu a získať z neho viac výhod, píše sa na sciencealert.com.

Koľko kalórií spálime počas sexu?

Pravdou je, že nie sú k dispozícii rozsiahle štúdie o tom, koľko kalórií sex spáli, ale niekoľko menších výskumov poskytlo zaujímavé údaje. Jedným z najnovších výskumov je štúdia z roku 2023, ktorú uskutočnili vedci z Univerzity v Quebecu v Montreale. V tejto štúdii sledovali 21 mladých zdravých heterosexuálnych párov počas štyroch rôznych sexuálnych sedení. Výsledky ukázali, že priemerná sexuálna aktivita, ktorá zahŕňala predohru, pohlavný styk a orgazmus, spálila u mužov 101 kalórií a u žien 69,1 kalórií. V prepočte na minútu to znamená, že muži spálili priemerne 4,2 kalórií za minútu, zatiaľ čo ženy 3,1 kalórií za minútu.

Porovnanie s cvičením

Štúdia tiež porovnala tieto výsledky s cvičením na bežeckom páse. Muži spálili pri behu 9,2 kalórií za minútu a ženy 7,1 kalórií za minútu, čo je viac ako dvojnásobok toho, čo spálili počas sexu. Aj keď sex spáli kalórie, nie je to rovnaké ako intenzívne cvičenie. Ak chcete dosiahnuť odporúčanú týždennú dávku fyzickej aktivity, sex by nemal byť vašou jedinou aktivitou.

Vhodné pozície a cvičenie

Podľa odborníkov by sa ľudia mali sústrediť na pozície, ktoré sú pre nich a ich partnera príjemné a nie na tie, ktoré spália najviac kalórií. Predsa len, najdôležitejším cieľom sexu je intimita a potešenie. Napriek tomu, existujú spôsoby, ako počas sexu spáliť viac kalórií bez toho, aby ste sa vzdali komfortu a radosti.

Jedným z typov je striedanie pozícií počas sexuálnej aktivity. Každá zmena polohy vyžaduje iný druh fyzickej aktivity, čo môže prispieť k väčšiemu energetickému výdaju. Ak chcete zvýšiť intenzitu, môžete sa sústrediť na aktívnejšie pozície, ako je byť na vrchu, čo vyžaduje viac pohybu a zapojenie svalov.

Ďalšou možnosťou je začlenenie cvičenia do vašej predsexuálnej rutiny. Krátky tréning pred samotným aktom nielen, že spáli kalórie, ale aj zvýši prekrvenie a aróziu, čo môže zlepšiť váš celkový zážitok. Môžete skúsiť spoločné cvičenie, ktoré zvyšuje blízkosť a zároveň pripravuje vaše telo na intenzívnejší výkon.

Výhody sexu nad rámec spaľovania kalórií

Ak vás sklamalo, že sex nespáli toľko kalórií, ako ste dúfali, nezúfajte. Sex má mnoho iných zdravotných prínosov. Pravidelný sex môže znížiť riziko srdcových chorôb, podporiť dlhší život a zlepšiť celkové psychické a fyzické zdravie, najmä, ak je spojený s pravidelnými orgazmami. Tieto prínosy sú často cennejšie ako samotné spaľovanie kalórií. Okrem toho, sex môže výrazne zlepšiť vašu náladu vďaka uvoľňovaniu endorfínov a iných „ šťastných" hormónov", ktoré znižujú stres a zlepšujú pohodu. Pomáha tiež zlepšovať kvalitu spánku a posilňovať imunitný systém, čo sú ďalšie dôležité aspekty celkového zdravia.

Sexuálna aktivita môže tiež posilniť vzťahy tým, že zvyšuje intimitu a emocionálne spojenie medzi partnermi. Spoločné prežívanie príjemných chvíľ zbližuje a posilňuje vzťahové väzby, čo prispieva k celkovému šťastiu a spokojnosti vo vzťahu.

Napriek tomu, že sex nemusí byť najefektívnejším spôsobom spaľovania kalórií, jeho prínosy pre zdravie a vzťahy sú nepopierateľné. Preto by mal byť dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu, a to nielen pre fyzické, ale aj pre emocionálne a psychické blaho.


Sex teda nie je len o potešení, ale aj o zdraví. Aj keď nespáli toľko kalórií ako intenzívne cvičenie, jeho prínosy pre naše telo a myseľ sú neoceniteľné. Takže, aj keď sa nemôžete spoľahnúť na sex ako na hlavný spôsob spaľovania kalórií, určite by mal byť súčasťou vášho zdravého životného štýlu.

Viac o téme: SexChudnutieZdravy sex
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9