Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Intímne dobrodružstvá v starobe: Ako sex pomáha udržiavať mozog fit aj po 75-ke

(Zdroj: GettyImages)

Vedci odhalili prekvapujúce spojenie medzi sexuálnou aktivitou a zdravím mozgu u ľudí v pokročilom veku. Pravidelný sex môže výrazne zlepšiť kognitívne funkcie a celkovú pohodu, čím sa stáva kľúčom k bystrejšej mysli a kvalitnejšiemu životu v starobe. Zistite, prečo by intímne chvíle nemali byť zanedbávanou súčasťou vášho zdravého životného štýlu ani v zrelom veku.

Sex je prirodzenou, bežnou a príjemnou súčasťou ľudského života, no jeho vplyv na zdravie mozgu je prekvapivo málo preskúmaný. Nová štúdia však naznačuje, že sexuálna aktivita u starších ľudí môže byť kľúčom k lepšej kognitívnej funkcii. Vedci zistili, že pravidelný sex môže mať významný vplyv na zdravie mozgu a celkovú pohodu u starších ľudí, čím sa stáva dôležitou súčasťou zdravého života.

Význam sexu pre zdravie mozgu

Sex nie je len o fyzickom potešení. Dlhodobá štúdia o živote, sexualite a mentálnej bystrosti v USA ukázala, že sexuálna aktivita u starších ľudí, ktorí nežijú v domovoch dôchodcov, je spojená s lepšou kognitívnou funkciou v neskoršom živote. Štúdia zahŕňa informácie o frekvencii dobrovoľného partnerského sexu, úrovni potešenia zo sexu a emocionálnej spokojnosti so sexuálnymi vzťahmi. Výsledky naznačujú, že pravidelný sex môže byť kľúčom k udržaniu bystrej mysle aj vo vyššom veku.

Ako vedci zistili vplyv sexu na mozog?

Kognitívna funkcia účastníkov bola stanovená prostredníctvom oficiálneho bodovacieho procesu, ktorý zohľadňuje aspekty ako pozornosť, pamäť, jazyk, koncepčné myslenie, výpočty a orientáciu. Pri analýze údajov sociológovia Shannon Shena z Hope College a Hui Liu z Purdue University zistili, že sex je spojený s lepším zdravím mozgu vo všetkých vekových skupinách, hoci v rôznych vekových skupinách má odlišný vplyv.

Frekvencia je kľúčová

Medzi tými vo veku 75 až 90 rokov bola frekvencia sexu kľúčová. Títo ľudia mali po piatich rokoch výrazne lepšie kognitívne funkcie, ak mali sex aspoň raz týždenne. U dospelých vo veku 62 až 74 rokov bola na druhej strane najdôležitejšia kvalita sexu, a to ako fyzická, tak emocionálna.

Prečo sex pomáha mozgu?

Sex často zahŕňa fyzické cvičenie, čo môže viesť k zlepšeniu kognitívneho výkonu vďaka lepšiemu kardiovaskulárnemu zdraviu, ktoré môže zvýšiť prietok krvi do mozgu a znížiť zápal. Ďalej je známe, že sex znižuje stres, ktorý môže brániť rastu neurónov v častiach mozgu spojených s pamäťou. Sex môže tiež zlepšiť kognitívne funkcie vďaka uvoľňovaniu dopamínu, neurotransmitera spojeného so zlepšením pamäti.

Výhody sexu nad rámec mozgového zdravia

Ak ste sklamaní, že sex nespáli toľko kalórií, ako ste dúfali, nezúfajte. Pravidelný sex má mnoho iných zdravotných prínosov. Znižuje riziko srdcových chorôb, podporuje dlhší život a zlepšuje celkové psychické a fyzické zdravie, najmä ak je spojený s pravidelnými orgazmami.

Sex nie je len o potešení, ale môže mať aj významný vplyv na zdravie mozgu a celkovú pohodu, najmä u starších dospelých. Preto by mal byť dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu, a to nielen pre fyzické, ale aj pre emocionálne a psychické blaho. Vedci dúfajú, že ďalší výskum odhalí ešte viac o tom, ako môže sexuálna aktivita prispieť k zdraviu mozgu a dlhšiemu životu.

Viac o téme: SexSexualne zdravieSex vo vyssom veku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9