Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Chronická únava, priberanie a zmena vzhľadu: Môže za to orgán, na ktorý sa zabúda

(Zdroj: GettyImages)

Životne dôležitý orgán, na ktorý sa často zabúda. Štítna žľaza ostáva mnohými nepovšimnutá aj celý život, u iných začne z rôznych príčin štrajkovať. Problémom je, ak “pracuje” menej, ako by mala alebo, naopak, viac. Ako zistiť, že štítna žľaza nefunguje správne?

Štítna žľaza je dvojlalokový orgán, ktorý vám svojím vzhľadom môže pripomínať motýľa. Nachádza sa v spodnej časti krku a produkuje hormóny regulujúce metabolizmus, rast a aktivitu rôznych systémov v tele. Štítna žľaza tiež ovplyvňuje energetickú hladinu, hmotnosť, trávenie, srdcovú frekvenciu, náladu, hladinu cholesterolu, kosti a menštruačný cyklus u žien.

Ak nepracuje správne, veľa ľudí si príznaky, ktorými sa jej ochorenia prejavujú, nevšimne. Myslia si, že ich problémy pramenia zo stresu, z vyčerpania či nezdravého životného štýlu. Jej činnosť môže byť znížená alebo zvýšená, môžu vznikať rôzne uzly, cysty a štítnu žľazu v prípade rôznych problémov môžete nahmatať i rukou. Štítna žľaza sa totiž kvôli nesprávnemu fungovaniu môže zväčiť a na krku vznikne tzv. struma, ktorú je vidieť voľným okom a cítiť hmatom.

Mnoho príznakov porúch štítnej žľazy sa rozvíja pomaly a nenápadne, a tak im pacienti spočiatku nevenujú patričnú pozornosť. Medzi najčastejšie varovné znaky patria:

  • Chronická únava a nevýkonnosť
  • Búšenie srdca
  • Vypadávanie vlasov
  • Nadmerné potenie
  • Poruchy spánku
  • Opuchy dolných končatín
  • Tráviace ťažkosti (hnačky, zápcha)

Problémy so štítnou žľazou si môžete všimnúť zmenami na svojom vzhľade. Ak ste v poslednom čase pribrali a neviete si vysvetliť, odkiaľ sa kilá vzali, možno za to môže tento nenápadný, no dôležitý orgán. Platí to i v opačnom prípade, keď sa vám zdá, že vaše oblečenie je zrazu voľnejšie a vy ste sa ani nesnažili chudnúť. Zmeny hmotnosti bez zjavnej príčiny, aj keď vaše stravovacie a pohybové návyky zostávajú rovnaké, môžu signalizovať poruchu štítnej žľazy. Hypertyreóza (zvýšená funkcia) sa prejavuje zrýchleným metabolizmom, ktorý vedie k strate hmotnosti. Naopak, hypotyreóza (znížená funkcia) spomaľuje metabolizmus a môže spôsobovať priberanie na váhe.

Fungovanie štítnej žľazy však neovplyvňuje len fyzický vzhľad a fyzické zdravie, no i to duševné, ktoré je ovplyvnené hormónmi. Ak sa vám zdá, že ste dlhodobo smutní, nervózni či nepokojný, je možné, že to má na svedomí štítna žľaza. Zbystriť by ste mali i pri pocite neustálej únavy a vyčerpania. Hypertyreóza narúša spánok, čo vedie k dennej únave. Pri hypotyreóze zase dochádza k nedostatku hormónov, ktorý telo vyčerpáva a spôsobuje celkovú svalovú slabosť a únavu. Problémy so štítnou žľazou, najmä hypotyreóza, môžu u žien ovplyvňovať menštruačný cyklus a plodnosť, pretože nedostatok hormónov štítnej žľazy sťažuje uvoľňovanie vajíčok.

Ak sa vám zdá, že môžete mať problémy so štítnou žľazou, s návštevou lekára by ste nemali váhať. Hladina hormónov produkovaných štítnou žľazou sa dá zistiť jednoduchým krvným testom.

Viac o téme: Stitna zlazaHypotyreozaHypertyreozaStruma
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9