Piatok21. jún 2024, meniny má Alojz, zajtra Paulína, Paula, Pavla

Týmto typom masáže môžete prispieť k liečbe osteoartrózy, syndrómu karpálneho tunela, depresie či podporiť laktáciu!

(Zdroj: GettyImages)

Táto starodávna masážna technika si získava čoraz viac priaznivcov aj v našom západnom svete. Nie len pre svoje relaxačné účinky, ale aj pre svoje zdravotné výhody. Od zmiernenia stresu až po podporu rastu vlasov – Tuina masáž ponúka viac, než by ste si mohli predstaviť.

Tuina je tradičná masážna technika, ktorá vznikla v starovekej Číne a považuje sa za najstaršiu formu masáže vôbec. Je jednou zo štyroch hlavných vetiev tradičnej čínskej medicíny, spolu s akupunktúrou, Qigong a čínskou bylinnou medicínou. Cieľom Tuina masáže je stimulovať prietok životnej energie Qi v tele a tým dosiahnuť rovnováhu a harmóniu.

Priebeh masáže

Počas Tuina masáže terapeut kombinuje rôzne techniky, ktoré sa líšia intenzitou a rýchlosťou. Niekedy môže byť masáž silnejšia a zameraná na hlboké tkanivá, čo je skvelé na uvoľnenie stuhnutých svalov a šliach. Inokedy môže byť jemnejšia a energetickejšia, aby podporila celkovú pohodu a uvoľnenie. Terapeut masíruje svaly a šľachy a zároveň používa rôzne manipulačné techniky na správne zarovnanie tela.

Pasívne pohyby kĺbov pomáhajú obnoviť ich funkciu a uvoľniť napätie. Na zvýšenie účinku masáže môžu byť použité aj bylinné obklady, krémy a masti, ktoré ešte viac zlepšujú prekrvenie a uvoľňujú svaly. Celý tento proces je prispôsobený vašim individuálnym potrebám, takže sa môžete cítiť úplne zregenerovaní a uvoľnení.

Zlepšenie krvného obehu

Jedným z hlavných cieľov Tuina masáže je podporiť krvný obeh stimuláciou energetických tokov v tele. Táto technika zlepšuje cirkuláciu krvi v mieste aplikácie, čo môže viesť k lepšiemu zásobovaniu tkanív kyslíkom a živinami, a tým aj k ich rýchlejšej regenerácii.

Redukcia bolesti krku

Tuina masáž môže výrazne znížiť bolesť krku, napätie a podráždenie. Ľudia, ktorí absolvovali sériu sedení Tuina masáže, hlásili výrazné zníženie bolesti krku. Táto technika je účinná aj pri riešení chronických problémov s krkom, ktoré môžu byť spôsobené dlhodobým stresom alebo zlým držaním tela.

Úľava od bolesti dolnej časti chrbta

Kombinácia Tuina masáže a cvičení na stabilizáciu jadra sa ukázala ako veľmi účinná pri zmierňovaní bolesti dolnej časti chrbta. Pacienti, ktorí kombinovali tieto dve metódy, mali výrazne nižšie miery bolesti a lepšie výsledky pri následných kontrolách.

Liečba depresie

Tuina masáž môže mať pozitívny vplyv na symptómy depresie. Kombinácia fyzickej a emocionálnej starostlivosti v rámci tejto terapie pomáha zlepšiť celkový stav pacienta, pričom je účinnejšia než niektoré konvenčné liečby.

Podpora laktácie

Tuina masáž môže byť veľkým pomocníkom pre čerstvé mamičky. Masážna technika aplikovaná na prsiach môže zvýšiť množstvo mlieka a znížiť pravdepodobnosť výskytu problémov s laktáciou, čo uľahčuje dojčenie.

Liečba osteoartrózy

Tuina masáž môže zmierniť príznaky osteoartrózy kolena. Pacienti, ktorí pravidelne podstupovali túto masáž, zaznamenali zlepšenie svalového napätia a funkcie, čo viedlo k menšej bolesti a vyššej pohyblivosti.

Úľava od syndrómu karpálneho tunela

Tuina masáž môže zmierniť príznaky syndrómu karpálneho tunela. Táto technika, najmä keď je kombinovaná s ďalšími terapiami, ukazuje významné zlepšenia v porovnaní s tradičnou medikamentóznou liečbou.

Zlepšenie stavu nôh u diabetikov

Pre ľudí s diabetom môže Tuina masáž v kombinácii s kúpeľmi na nohy priniesť výrazné zlepšenie stavu nôh. Táto kombinácia liečby pomáha zlepšiť cirkuláciu a zmierniť príznaky diabetickej nohy.

Zlepšenie kvality života u pacientov s rakovinou

Tuina masáž v kombinácii s akupunktúrou môže výrazne zlepšiť kvalitu života u pacientov s terminálnym štádiom rakoviny. Pacienti, ktorí podstupujú tieto terapie, zaznamenali úľavu od symptómov a lepší celkový stav.

Viac o téme: Tradicna cinska medicinaMasazTuina masaz
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9