Štvrtok20. jún 2024, meniny má Valéria, zajtra Alojz

Obyčajná masáž hlavy: Zníži krvný tlak, vyrieši bolesti hlavy a podporí rast vlasov!

(Zdroj: GettyImages)

V dnešnej hektickej dobe sa masáž hlavy stáva čoraz populárnejšou. Nie len pre svoje relaxačné účinky, ale aj pre svoje zdravotné výhody. Od zmiernenia stresu až po podporu rastu vlasov – masáž hlavy ponúka viac, než by ste si mohli myslieť.

Masáž hlavy je nielen príjemná, ale aj prospešná pre vaše zdravie. Okrem toho, že môže uvoľniť napätie a zmierniť príznaky bolesti hlavy, môže tiež podporiť rast vlasov a zlepšiť krvný obeh. Masáž hlavy sa môžete naučiť robiť sami doma alebo navštíviť odborníka, ktorý vám poskytne profesionálnu masáž. V článku sa dozviete o rôznych typoch masáží hlavy, ich benefitoch a praktických tipoch, ako si ju dopriať.

Benefity závisia od druhu masáže 

Výhody masáže hlavy závisia od typu masáže, ktorú si zvolíte. Existuje niekoľko druhov profesionálnych masáží hlavy, pričom každý typ má svoje špecifické zameranie a benefity.

Jedným z populárnych typov je kraniosakrálna terapia, ktorý sa zameriava na centrálny nervový systém hlavy, chrbtice a sakrálnej oblasti. Tento typ masáže je často využívaný na:

  • uvoľnenie napätia
  • zmiernenie bolesti hlavy a migrén
  • zníženie stresu
  • podporu relaxácie

Ďalším obľúbeným typom je ajurvédska masáž hlavy, známa aj ako Shirodhara, ktorá používa teplé oleje a jemné pohyby na podporu celkového fyzického a duševného zdravia. Výhody tohto druhu masáže zahŕňajú:

  • zlepšenie krvného obehu v oblasti hlavy a krku
  • hlboké uvoľnenie a pocit pohody
  • podpora zdravia pokožky hlavy a vlasov

Thajská masáž hlavy je ďalší prístup, ktorý kombinuje techniky akupresúry a tradičných masážnych techník na:

  • zlepšenie flexibility a pohyblivosti svalov a kĺbov
  • zníženie svalového napätia
  • zlepšenie energetickej rovnováhy tela

Podpora rastu vlasov

Ak vám vlasy rednú alebo nie sú také husté ako kedysi, masáž pokožky hlavy by mohla byť riešením. Podľa malej štúdie z roku 2016, účastníci, ktorí si denne masírovali pokožku hlavy počas 24 týždňov, zaznamenali zvýšenie hrúbky vlasov. Tento efekt sa pripisuje zvýšenej cirkulácii krvi a stimulácii vlasových folikulov, čo môže podporovať rast nových a silnejších vlasov. Masáž pokožky hlavy tiež pomáha uvoľniť napätie a zlepšiť celkové zdravie pokožky, čo prispieva k lepšiemu prostrediu pre rast vlasov

Zníženie krvného tlaku

Nie je tajomstvom, že masáž pokožky hlavy môže pomôcť zmierniť stres a podporiť pocity relaxácie. Štúdia z roku 2016 ukázala, že už 15 - minútové masáže pokožky hlavy môžu významne znížiť systolický aj diastolický krvný tlak u žien. Masáž zlepšuje krvný obeh a uvoľňuje svalové napätie v oblasti krku a hlavy, čo môže tiež prispieť k celkovému zlepšeniu krvného tlaku. Pravidelné masáže môžu teda byť nielen príjemným relaxačným rituálom, ale aj praktickým krokom k zlepšeniu vášho kardiovaskulárneho zdravia.

Zmiernenie príznakov bolestí hlavy

Napätie hlavy často spôsobuje bolesť v hlave a krku a za očami. Tieto bolesti často vyvolávajú svalové kontrakcie a tenzie. Americká asociácia masážnej terapie uvádza, že masáž pokožky hlavy môže pomôcť znížiť intenzitu, trvanie a frekvenciu tohto typu bolesti. Masáž uvoľňuje svaly a zlepšuje cirkuláciu krvi v oblasti hlavy a krku, čím zmierňuje tlak a priebeh spojený s bolesťou. Ak trpíte častými bolesťami, začlenenie pravidelnej masáže pokožky hlavy do vašej rutiny môže byť jednoduchým a účinným spôsobom, ako zmierniť tieto nepríjemné príznaky.

Ako si urobiť masáž hlavy

Krása masáže hlavy spočíva v tom, že si ju môžete urobiť aj sami v pokoji domova. Všetko, čo potrebujete, sú vaše prsty – masážny olej je voliteľný.

Postup:

  1. Sadnite si na pohodlné miesto. Ak používate olej, položte si okolo krku uterák, aby ste zachytili kvapky.
  2. Začnite s ľahkým až stredným tlakom na hlavu prstami alebo masážnym nástrojom.
  3. Pohybujte sa po pokožke hlavy v malých kruhových pohyboch.
  4. Masírujte najmenej 5 minút, pričom pokryte celú hlavu.

Masáž hlavy prináša množstvo výhod, či už si ju robíte sami, alebo navštívite profesionála. Môže pomôcť zmierniť stres, znížiť napätie, zmierniť bolesti hlavy, znížiť krvný tlak, zlepšiť cirkuláciu v oblasti hlavy a krku a podporiť rast vlasov. Pred použitím esenciálnych olejov sa uistite, že sú správne zriedené a urobte si test na malom kúsku kože. Ak ste tehotná alebo dojčíte, preverte typy olejov, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

Viac o téme: HlavaBolesti hlavyMasaz hlavyRast vlasovAjurvedska masaz hlavyKraniosakralna terapiaThajska masaz hlavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9