Štvrtok20. jún 2024, meniny má Valéria, zajtra Alojz

Polmesiačiky na nechtoch odhalia, ako je na tom vaše zdravie: Kedy treba zbystriť pozornosť?

(Zdroj: GettyImages)

Pevné s hladkým povrchom. Tak vyzerajú zdravé nechty. Ľubovoľné zmeny na nich znamenajú nedostatok vitamínov aj rôzne choroby. Týka sa to aj malých polmesiacov, ktoré sa na nich nachádzajú. Ich farba a veľkosť hovorí veľa o ľudskom zdraví.

Ak sa pozriete na svoje nechty, pravdepodobne si všimnete svetlé polmesiace. Odborne sa im hovorí lunuly. Zmena ich farby, tvaru alebo veľkosti môže naznačovať nielen prítomnosť choroby, ale aj predispozíciu k nejakej, píše sa na brightside.me. Podľa tradičnej medicíny, ak chýbajú, môže to znamenať, že telo trpí nedostatkom vitamínu B, nestabilným tlakom, alebo má problém so štítnou žľazou. Akákoľvek zmena niečo naznačuje. Nestačí si všímať, či sú malé, alebo veľké, aj každá farba niečo znamená. Čo by ste mali vedieť o lunule na jednotlivých prstoch?

Malíček

Lunulu na malíčku si takmer nevšimnete, u väčšiny ľudí úplne chýba. Súvisí s činnosťou obličiek, tenkého čreva a srdca. Keď je polmesiac zväčšený človeka s najväčšou pravdepodobnosťou trápi  vysoký krvný tlak.

Prsteník

Polmesiac na prsteníku je zodpovedný za prácu reprodukčného a lymfatického systému. Sotva viditeľná lunula môže naznačovať problémy s trávením.

Prostredník

Lunula na prostredníku sa spája s prácou mozgu a kardiovaskulárneho systému. Jej neprítomnosť naznačuje cievne problémy a vysoký krvný tlak.

Ukazovák

Polmesiac na ukazováku môže zmiznúť alebo sa značne zmenšiť v dôsledku nesprávnej funkcie čreva, pankreasu alebo chronického ochorenia dýchacích ciest.

Palec

Lunula na palci odráža prácu pľúc a sleziny. Je najviditeľnejšia zo všetkých a nemala by zaberať viac ako 25 percent celého nechtu. Keď je väčšia znamená to, že so spomenutými orgánmi nie je všetko v poriadku.

Príliš veľké lunuly

Lunuly sa považujú za veľké, keď zaberajú tretinu alebo viac nechtu. Naznačujú problémy s kardiovaskulárnym systémom, poruchy srdcového rytmu a nízky krvný tlak. Veľké polmesiace sa často vyskytujú u športovcov a ľudí, ktorých povolanie súvisí s fyzickou aktivitou. Objaviť sa môžu aj u tých, ktorí sú pod veľkým stresom.

Malé polmesiace

Malé lunuly, ktoré za kutikulou takmer nevidno, naznačujú nízky krvný tlak a poruchy krvného obehu. Môže to byť príznakom slabého imunitného systému, zlého metabolizmu alebo nedostatku železa a B12.

Lunuly nie sú vôbec viditeľné

Neprepadajte panike, ak ste nenašli lunulu na vlastných nechtoch alebo nechtoch vášho dieťaťa. Často nie sú viditeľné. U niektorých ľudí sa vôbec neobjavujú kvôli fyziologickým špecifikám štruktúry nechtov. Ich náhle vymiznutie je však vnímané ako jeden z príznakov poruchy krvného obehu. Absencia sa tiež spája s poruchami štítnej žľazy a deficitom vitamínu B12 a železa.

Farba polmesiacov

Sivá

Naznačuje silnú únavu, poruchy trávenia a možné ťažkosti so vstrebávaním živín.

Biela

Biele polmesiace sú zdravé a prirodzené. Mali by byť o niekoľko odtieňov svetlejšie ako pokožka.

Fialová

Fialové lunuly sú znakom zlého krvného obehu a nedostatku kyslíka v orgánoch a tkanivách. U človeka sa často môžu vyskytnúť závraty a bolesti hlavy.

Ružová

Ružové polmesiace naznačujú nízku fyzickú aktivitu a problémy s pľúcami.

Čierna

Táto farba je dosť nezvyčajná a mimoriadne nebezpečná. Spravidla ide o príznak otravy ťažkými kovmi.

Viac o téme: NechtyLunulyPolmesiace na nechtoch
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9