Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Škrípete v noci zubami? TAKTO s tým môžete skoncovať

(Zdroj: GettyImages)

Nočné škrípanie zubami je bežné, ale môže byť ťažké odhaliť tento nevedomý zvyk, pretože ste v nevedomí. Ak vám váš partner v spánku náhodou nepovie o pohyboch tváre, ktoré vyzerajú, akoby ste škrípali zubami, môžete na to prísť, keď sa zobudíte s bolesťou čeľuste, bolestivými alebo citlivými zubami, bolesťou krku alebo bolesťou hlavy či ucha.

Ak škrípanie zubami trvá mesiace alebo roky, môže viesť k bolestiam ďasien, uvoľneniu alebo zlomeniu zubov, cvakaniu a bolesti čeľuste a k ťažkostiam pri žuvaní, hovoria odborníci z Harvard Medical School. Je jasné, že by ste to nemali ignorovať.

Ak často škrípete zubami, môžu sa u vás objaviť príznaky, ako napr:

- bolesti hlavy alebo tváre, najmä ráno
- bolesti uší
- bolesť čeľustných svalov
- tinnitus (zvonenie v ušiach)
- bolesť pri jedle
- ťažkosti s otváraním a zatváraním úst

Bruxizmus, teda škrípanie zubov, sa môže vyskytnúť počas bdenia alebo spánku. Škrípanie je rovnaké, ale bruxizmus v bdelom stave a bruxizmus v spánku sú dva odlišné stavy:

Bruxizmus v bdelom stave: Ak bruxujete (škrípete alebo zatínate) len počas bdenia, možno nebudete potrebovať liečbu - najmä, ak nájdete spôsoby, ako zvýšiť svoju pozornosť a znížiť stres. Pocit úzkosti, stresu alebo hnevu vás môže prinútiť škrípať zubami. Zaťatie čeľuste si môžete všimnúť aj vtedy, keď sa na niečo intenzívne sústredíte.


Bruxizmus počas spánku: Škrípanie alebo zatínanie zubov počas spánku môže spôsobiť väčšie škody ako bruxovanie počas bdenia, pretože si to neuvedomujete. Ľudia so spánkovým bruxizmom často potrebujú liečbu, ktorá im pomôže zvládnuť následky škrípania.

Prvým krokom pri riešení problému brúsenia zubov je návšteva zubného lekára. Po vyšetrení vašich úst a čeľuste, ktoré potvrdí problém, môže navrhnúť riešenie, ktoré môže zahŕňať:

- nasadenie chrániča zubov, ktorý zabráni treniu zubov o seba
- krátkodobé podávanie liekov na uvoľnenie svalov
- relaxačný tréning alebo techniky na zníženie úrovne úzkosti a stresu

Viac o téme: BruxizmusSkripanie zubami
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9