Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

5 tipov, ako zlepšiť zdravie srdca: Vedľajší efekt, ktorý vás MOTIVUJE!

(Zdroj: GettyImages)

Orgán, vďaka ktorému ráno vstávame, cez deň sa pohybujeme a v noci pokojne spíme. Aspoň tak to vyzerá, keď je srdce zdravé. Ak sa však vyskytne problém, pocíti to celé telo a nie je nezvyčajné, že sa dostaví i život ohrozujúci stav. Jeho správna funkcia je kľúčová pre zdravie celého organizmu, preto by sme sa oň mali starať. Ako pomôcť nášmu srdcu?

Mladí či zdraví ľudia na zdravie svojho srdca často nemyslia a to, že je to veľká chyba, zistia až neskôr, keď sa dostavia prvé zdravotné problémy. Ochorenia srdca patria k najčastejším neduhom vo svete a pritom stačí, ak svoje telo nebudeme zanedbávať a venujeme mu pozornosť a lásku, ktorú si za každodennú tvrdú prácu zaslúži. Starostlivosť o zdravie srdca je kľúčová pre celkovú pohodu a dlhý život. Naše srdce pracuje neúnavne každý deň, aby zabezpečilo prísun kyslíka a živín do všetkých častí tela. Preto je dôležité venovať mu pozornosť a starať sa oň správnym spôsobom.

Zdravá strava

Možno sa vám zdá, že je to klišé, no pri zdravej strave naozaj funguje lepšie myseľ i telo. Stravovanie sa potravinami bohatými na vlákninu, ako sú celozrnné produkty, ovocie i zelenina, pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Pri plánovaní varenia sa snažte vyhýbať potravinám s vysokým obsahom nasýtených tukov. Namiesto toho zaraďte do svojho jedálnička “zdravé” tuky, ktoré obsahujú napríklad avokádo či orechy. Vďaka tomu bude vaše stravovanie nielen zdravšie, no i pestrejšie a možno si tak obľúbite i potravinu, ktorej ste sa dovtedy vyhýbali.

Pravidelný pohyb

Telo, ktorému dlhodobo nedoprajete pohyb, nefunguje tak, ako by malo. S nedostatkom pohybu sa spája mnoho ochorení a môže viesť i k ochoreniam srdca. Pravidelná fyzická aktivita je ďalším dôležitým aspektom starostlivosti o srdce. Cvičenie pomáha zlepšovať krvný obeh a posilňuje svaly, a to i srdcový sval. Snažte sa venovať aspoň 30 minút denne stredne intenzívnej fyzickej aktivite, ako je rýchla chôdza, beh, plávanie alebo bicyklovanie. Ak nemáte čas na dlhé tréningy, aj kratšie, ale pravidelné pohybové aktivity sú lepšie ako nič. Malým bonusom môže byť zmena postavy, ktorá sa pri pravidelných tréningoch môže dostaviť a motivovať vás k tomu, aby ste pokračovali.

Udržiavanie zdravej hmotnosti

Zdravá váha či index telesnej hmotnosti (BMI) nadväzuje na predchádzajúci bod. Udržiavanie si zdravej váhy je pre nielen pre zdravie srdca kľúčové. Obezita zvyšuje riziko vzniku vysokého krvného tlaku či cukrovky a môžu sa dostaviť i srdcové ochorenia.

Vyhýbajte sa stresu

Problémy v práci, vo vzťahu či ťažkosti detí v škole. Stres, ktorý počas života zažívate, nevníma len vaša myseľ, no i vaše telo a srdce. Chronický stres môže navyše viesť k nezdravým návykom, ako sú prejedanie, fajčenie alebo konzumácia alkoholu. A to už môže byť skutočný problém, ktorému sa v mnohých prípadoch dalo vyhnúť. Stres zvláda každý inak, niekomu stačí 5 minút na “vychladnutie”, iní potrebujú aj niekoľko dní, kým si chaos v myšlienkach utriedia. Praktiky ako jóga, meditácia, hlboké dýchanie a iné relaxačné techniky môžu pomôcť znížiť úroveň stresu a zlepšiť celkovú duševnú pohodu.

Spánok

Obľúbený seriál, napínavá kniha či debata s partnerom je niečo kvôli čomu milióny ľudí po celom svete zanedbávajú spánok. Pravidelný spánkový režim a dostatok odpočinku nie je dôležitý len preto, aby ste sa na druhý deň nehanbili za čierne kruhy pod očami. Dostatok spánku je dôležitý pre zdravie srdca. Jeho nedostatok môže spôsobiť nepozornosť, úzkosť, depresiu či priberanie, no i vysoký krvný tlak a problémy so srdcom. Snažte sa nastaviť si pravidelný spánkový režim, ktorý bude vyhovovať vášmu bežnému životu. Ideálne by ste podľa odborníkov mali spať 8 hodín.

Viac o téme: SrdceChoroby srdcaZdrave srdce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9