Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

TÁTO kuchyňa môže pomôcť spomaliť starnutie vášho mozgu!

(Zdroj: GettyImages)

Nedávne štúdie odhalili, že určité živiny môžu spomaliť starnutie mozgu. Čo by sme mali zahrnúť do našej stravy, aby sme si udržali bystrú myseľ aj v starobe?

Pochopenie biologických procesov starnutia nám môže pomôcť žiť dlhšie a zdravšie. Nová štúdia spojila rýchlosť starnutia mozgu so živinami v našej strave. Vedci z Illinoiskej univerzity skúmali mozog a stravovacie návyky 100 dobrovoľníkov vo veku 65 až 75 rokov, aby zistili, ktoré diéty sú najlepšie pre udržanie mentálnej sviežosti.

Prepojenie medzi stravou a starnutím mozgu

Výskum identifikoval dva typy starnutia mozgu – pomalšie starnutie bolo spojené s diétou bohatou na určité živiny, podobne ako stredomorská strava. Táto strava je plná lahodných a výživných jedál, ktoré sú skutočným pokladom pre naše telo aj myseľ. Predstavte si tanier plný čerstvých rýb, zeleniny, olivového oleja a orechov – to všetko môže prispieť k pomalšiemu starnutiu vášho mozgu. Mastné kyseliny, antioxidanty a karotenoidy sú hlavné zložky, ktoré robia z tejto stravy zázrak pre naše zdravie.

Význam živín

Vedci analyzovali krvné vzorky účastníkov na prítomnosť biomarkerov živín. Namiesto toho, aby sa spoliehali na subjektívne hlásenia o strave, využili presné dáta z krvi, aby vedeli, čo dobrovoľníci jedli. Výsledky ukázali, že mastné kyseliny z rýb a olivového oleja, antioxidanty ako vitamín E zo špenátu a mandlí, a karotenoidy z mrkvy a tekvice, všetky prispievajú k pomalšiemu starnutiu mozgu. Cholín, nachádzajúci sa vo vaječných žĺtkoch a sójových bôboch, tiež hrá dôležitú úlohu.

Ako prebiehal výskum?

Vedci hodnotili starnutie mozgu pomocou MRI skenov a kognitívnych testov. Tento dvojitý prístup im umožnil získať detailný obraz o štruktúre, funkcii a metabolizme mozgu. Výskum ukázal, ako strava ovplyvňuje mentálnu kondíciu a rýchlosť starnutia mozgu. Výsledky jednoznačne preukázali priamu súvislosť medzi týmito faktormi a kognitívnymi schopnosťami, čím potvrdili, že to, čo jeme, má významný vplyv na náš mozog.

Dôkazy o vplyve výživy

Hoci táto štúdia poskytla len okamžitý pohľad na vzťah medzi stravou a zdravím mozgu, jej výsledky podporujú predchádzajúce výskumy. Štúdia z roku 2023, ktorá sledovala účastníkov počas 12 rokov, tiež našla súvislosť medzi stredomorskou stravou a nižším kognitívnym poklesom. Je fascinujúce, že jednoduché zmeny v našej každodennej strave môžu mať taký obrovský vplyv na naše dlhodobé zdravie.

Viac o téme: MozogStarnutie mozgu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9