Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Majte svoje srdce pod kontrolou: Vďaka týmto 6 radám predídete infarktu!

(Zdroj: GettyImages)

Srdcové choroby sú jednou z hlavných príčin úmrtí na celom svete. Infarktu sa však dá predísť. A človek k tomu nepotrebuje lieky. Stačí len pár zmien v jeho živote.

Srdcový infarkt nastáva vtedy, keď je zablokovaná jedna z tepien, ktoré zásobujú srdce kyslíkom. Našťastie, prevencia tohto problému je jednoduchá, ale vyžaduje si zásadné zmeny životného štýlu. Ak aj vy patríte k tým, ktorých život doteraz nebol najzdravší a bojíte sa o svoje srdce, je na čase to zmeniť. Stačí sa riadiť týmito radami.

1. Zdravo sa stravujte

Mali by ste jesť vyváženú stravu, ak naozaj chcete zabrániť infarktu. Skúste zo svojho jedálnička vylúčiť spracované produkty a nahraďte ich čerstvými potravinami. Znížte príjem cukru a umelých sladidiel. Ak máte chuť na niečo sladké, dajte si radšej kúsok ovocia. Vyhnite sa trans-tukom, rastlinnému oleju a margarínu. Nahraďte ich zdravými tukmi, ako sú avokádo, kokosový olej alebo nepasterizované maslo. Konzumujte potraviny bohaté na omega 3, mastné ryby jedzte aspoň raz za týždeň. Ani potraviny bohaté na vitamíny C, E a beta-karotén by nemali chýbať vo vašom jedálničku. Tieto živiny chránia steny tepien. Neutralizujú voľné radikály, spomaľujú opotrebenie srdca a znižujú hladinu cholesterolu. Nezabudnite na správnu hydratáciu.

2. Cvičte každý deň

Cvičenie je dôležité pre vaše zdravie, no mali by ste mať na pamäti, že nie každá aktivita pomáha vášmu srdcu. Aby ste predišli srdcovému infarktu, najlepšie urobíte, ak budete cvičiť pri vysokej intenzite, nie viac ako 30 minút denne. Medzi jednotlivými cvičeniami si doprajte čas na odpočinok a zotavenie sa. Podporíte tak kardiovaskulárne zdravie bez nadmerného namáhania srdca.

3. Znížte príjem soli

Ľudí, ktorí konzumujú veľa soli, ohrozujú srdcové ochorenia vrátane infarktu. Keď je v krvi príliš veľa sodíka, tepny sa zužujú a objem krvi, ktorá nimi preteká, je väčší v pomere k ich veľkosti. Tým sa zvyšuje tlak v tepnách, čo môže mať za následok srdcový infarkt, mŕtvicu alebo hypertenziu. To však neznamená, že by ste mali úplne prestať konzumovať soľ, pretože vaše telo ju potrebuje.

4. Postarajte sa o svoj gastrointestinálny trakt

Možno si myslíte, že to, čo sa deje vo vašom žalúdku, nemá veľa spoločného s prevenciou srdcového infarktu. Toto však nie je pravda. Črevné problémy ovplyvňujú telo natoľko, že môžu spôsobiť infarkt alebo mŕtvicu. Užívanie probiotík a konzumácia fermentovaných potravín každý deň zabráni srdcovým problémom.

5. Doprajte si dostatok spánku

Dostatočný odpočinok je nevyhnutný pre normálnu hladinu adrenalínu a kortizolu. Mali by ste spať aspoň sedem hodín a dávať si pozor na akékoľvek poruchy spánku. Spánkového apnoe je nebezpečné, pretože negatívne ovplyvňuje telo a môže spôsobiť hypertenziu a srdcové choroby. Ak sa počas dňa cítite veľmi unavení, zdriemnite si.

6. Meditujte a cvičte jogu

Keď meditujete a cvičíte jogu, uvoľníte svoje telo a myseľ, čím sa zlepší obeh a prietok krvi do srdca. Pamätajte, že stres ovplyvňuje váš nervový systém, takže ak ste neustále rozrušení alebo nahnevaní, je oveľa pravdepodobnejšie, že dostanete infarkt. Cvičte jogu každý deň okolo 20 minút ráno alebo večer.

Viac o téme: InfarktSrdcovy infarkt
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9