Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Premnožené baktérie v črevách vyrieši správne zvolená strava

(Zdroj: GettyImages)

Bolesti brucha či nepríjemná hnačka. Aj takto dáva telo najavo, že sa v tenkom čreve premnožili baktérie. Zaberá na to úprava stravy, antibiotiká aj regenerácia flóry. Čo sa ešte dá robiť, aby ste sa zbavili tohto neduhu?

Syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva, inak nazývaný SIBO je stav, pri ktorom baktérie hrubého čreva prerastajú do tenkého. Ak sa to stane, pacient zvyčajne trpí tráviacimi problémami. Medzi najčastejšie symptómy patria:
- nadúvanie
- plynatosť
- bolesť brucha
- hnačka
- dyspepsia (nepríjemné pocity po jedle)
- strata váhy

Tenké črevo by nemalo obsahovať veľké množstvo baktérií. Špecialisti sa domnievajú, že tých pár ktoré sa tam nachádzajú, sú tam od narodenia a žijú v symbióze s črevom. Problém nastáva, keď sa premnožia. Aby si telo udržalo dobrý ekosystém mikroorganizmov pozdĺž celého tráviaceho traktu, využíva na to antibiotické mechanizmy, akými sú:
- kyselina chlorovodíková v žalúdku
- produkcia žlče a tráviacich enzýmov (ktoré sú tiež vysoko antibiotické).
- zmeny pH
- okysličenie čreva

Ako sa ochorenie diagnostikuje?

Na diagnostiku ochorenia sa zvyčajne používa vodíkový dychový test. Je založený na skutočnosti, že niektoré plyny, ako napríklad vodík alebo ľudský metán, vznikajú fermentáciou sacharidov črevnými baktériami. Takže ak dôjde k vydýchnutiu týchto plynov príliš rýchlo, je isté, že človek má problém s premnožením baktérií.

Dôležitá liečba

Konvenčná liečba zahŕňa identifikáciu stavu a liečbu antibiotikami. Človek by ale nemal zabudnúť ešte na jednu dôležitú vec. A to je úprava stravy. Odborníci odporúčajú preto pacientom, aby sa vyhli konzumácii antinutrientom, ktoré bojkotujú funkciu trávenia. Nájdeme ich najmä v obilninách, strukovinách. Tiež by nemali jesť potraviny bohaté na FODMAP. Ide o jedlá obsahujúce fruktózu, fruktany, laktózu, galaktany, polyoly. Žiadané sú antimikrobiálne pokrmy ako je oregano, tymian, čaj Lapacho a kokosový tuk. Je tiež dobré obnoviť funkciu žlče a exokrinného pankreasu konzumáciou doplnkov výživy na báze tráviacich enzýmov.

Typické chyby pri liečení

1. Stanovenie jedinej diagnózy

Ak trpíte nadúvaním a steatoreou, teda tukom v stolici, lekári vám často povedia, že trpíte premnožením baktérií. Ale rovnaké príznaky môžu byť spôsobené:
- exokrinnou pankreatickou insuficienciou
- premnožením kvasiniek
- parazitmi
- hypochlórhydriou

2. Príliš dlhá liečba antibiotikami

Aj keď je používanie niektorých antibiotík prirodzené, ich príliš dlhé užívanie môže ovplyvniť symbiotické baktérie. Tieto lieky môžu poškodiť rozmanitosť flóry a sťažiť život človeka.

3. Diéty, ktoré sú príliš obmedzujúce

V prvej fáze by ste mali dodržiavať diétu FODMAP, pretože vám pomôže kontrolovať nadmerný rast baktérií. Musíte si však uvedomiť, že vláknina je potravou pre dobré baktérie, sú to naše prebiotiká. Ich príliš dlhé obmedzovanie môže ovplyvniť aj rozmanitosť flóry.

4. Ukončenie liečby po vymiznutí príznakov

Keď sa premnoženie baktérií vyrieši, pacient sa musí zamerať na obnovenie kontrolných mechanizmov, ktoré k tomuto stavu viedli. Liečba bude ukončená po odznení hypochlórhydrie, pankreatickej insuficiencie alebo potreby antacíd, nie po vymiznutí príznakov.

Viac o téme: BakterieAntibiotikaSIBOHrube crevoTenke crevoSyndrom bakterialneho prerastania creva
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9