Štvrtok20. jún 2024, meniny má Valéria, zajtra Alojz

Máte bolestivý sex? Takýto je zdravotný pohľad na tento problém

(Zdroj: GettyImages)

Očakávame, že sex bude zábavný a príjemný, preto môže byť veľmi mätúce, ak je, naopak, bolestivý alebo nepríjemný. Môže to mať dokonca devastačný vplyv na váš vzťah. 

V prvom rade: sex by nemal byť bolestivý. Ak pri ňom cítite bolesť, určite je vhodné vyhľadať lekára.

Bolesť je spôsob, akým vám vaše telo oznamuje, že niečo nie je v poriadku alebo že niektorá vaša časť potrebuje starostlivosť a pozornosť. Podľa portálu brook.org.uk to nie je vaša chyba a bolestivý sex je v skutočnosti veľmi častý, hoci by nemal byť, či už ide o váš prvý sex, alebo nie.

Prečo môže počas sexu dôjsť k bolesti?

1) Niektoré časti nášho tela, najmä genitálie, môžu byť veľmi citlivé! Dotýkať sa ich spôsobom, ktorý je drsnejší, ktorý je vám nepríjmný, príliš ostré nechty alebo je nedostatok lubrikácie, môže byť nepríjemné alebo dokonca bolestivé.
2) Bolesť môže byť príznakom pohlavne prenosných infekcií, múčnatky, infekcií močových ciest, ako je zápal močového mechúra, a iných zdravotných problémov.
3) Bolesť môže naznačovať poškodenie časti vášho tela, napr. natrhnutie alebo bolestivosť  predchádzajúceho sexu.


4) Ak nie ste fyzicky vzrušení, akýkoľvek dotyk môže byť nepríjemný - najmä, ak ide o citlivé miesto, ako je klitoris alebo špička penisu. Pomáha pri tom vlhkosť/navlhčenie, uvoľnenie a veľký prietok krvi v danej oblasti (takže penis sa vzpriami a vulva napučí ). Napríklad šteklenie je málokedy zábavné, keď ste unavení a podráždení! To isté platí aj pre sexuálnu stimuláciu.
5) Prijímanie penetrácie (penis, prst alebo hračka vložená do vašej vagíny alebo konečníka) môže byť pre vaše telo náročnejšia ako penetrácia, ktorú realizujete vy. Vaše svaly sa musia uvoľniť, pričom pokožka v týchto oblastiach je citlivá a môže sa ľahko poraniť.

6) Predchádzajúce bolestivé skúsenosti so sexom môžu sťažovať pocit vzrušenia a potešenia z dotykov. Môžu tiež spôsobiť, že svaly okolo vagíny a konečníka sa zovrú (aby vás chránili pred bolesťou, ktorej sa obávate) a sťažia či znemožnia prienik. Toto je známe aj ako vaginizmus.

Ako to môžete riešiť?

Ak pri sexe pociťujete silnú alebo pretrvávajúcu či častú bolesť alebo ak bolestivý sex negatívne ovplyvňuje vaše pocity, mali by ste vyhľadať pomoc lekára. Môžu vám urobiť testy a liečiť infekcie, pomôcť pri hojení bolestivosti a trhania a pomôcť vám nájsť akúkoľvek ďalšiu potrebnú podporu. 


Aj keď sa môžete cítiť trápne alebo rozpačito, keď hľadáte pomoc v prípade bolesti alebo obáv týkajúcich sa vašej vagíny, vulvy, penisu alebo semenníkov, je naozaj dôležité, aby ste sa nevyhýbali rozhovoru s niekým, ak niečo nie je v poriadku. Zdravotnícki pracovníci sú tu na to, aby pomáhali, nie aby súdili, a je pravdepodobné, že sa s niečím takým už stretli mnohokrát. 

Viac o téme: SexZdravy sexBolestivy sexBolest pri sexe
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9