Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Kŕče, hnačky, bolesti brucha: Pomôže vám pitie týchto čajov

(Zdroj: GettyImages)

Trápia vás bolestivé tráviace ťažkosti alebo nepríjemná zápcha? Nič príjemné. Našťastie existujú skvelé čaje. Ich denné popíjanie pomáha v boji s črevnými problémami.

Porucha trávenia je neschopnosť správne spracovať potraviny, ktoré ste jedli. V dôsledku toho sa proces trávenia spomaľuje. Tento problém by sa nemal zamieňať s nadúvaním, ktoré je sporadické a netrvá dlho.

Prečo máme tráviace ťažkosti?

Existuje mnoho dôvodov, prečo môžeme mať tráviace ťažkosti. Patria sem:

- choroby tráviaceho traktu
- prítomnosť vredov v žalúdku
- žlčníkové kamene
- zápal žalúdka
- rakovina pankreasu a žalúdka
- reflux

Zlé stravovacie návyky

Pravdepodobne ste už počuli výrok „ste to, čo jete“. Niektoré potraviny naozaj bývajú spúšťačom tráviacich problémov. Väčšinou ide o nevyváženú stravu s príliš veľkým množstvom tuku alebo ťažkých jedál. Ďalšou možnou príčinou, je neznášanlivosť niektorých potravín. Jedným z najznámejších problémov tejto skupiny je intolerancia laktózy. Črevám vadí aj konzumácia nekompatibilných potravín súčasne. Napríklad horúca polievka a pitie studenej vody nie je dobré pre váš žalúdok.

Lieky a toxické látky

Ďalším dôvodom, prečo trpíte tráviacimi problémami, sú lieky. Spôsobujú ich silné medikamenty ako antibiotiká, antidepresíva, protizápalové lieky a kortikosteroidy. Spúšťačom je aj užívanie tabaku.

Psychologické problémy

Stres, nervozita, úzkosť alebo osobné problémy môžu nepriaznivo ovplyvniť tráviaci systém.

Čaje, ktoré pomáhajú pri problémoch s trávením

Jedným z prostriedkov, ktoré staré mamy používali, keď ich bolelo brucho alebo mali problémy s trávením, bolo vypiť šálku čaju. Verte či neverte, mali pravdu. Niektoré čaje naozaj pomáhajú v boji s tráviacim problémom, ako sú poruchy trávenia a iné príznaky. Ktoré zaberajú?

Zelený čaj

Pitie tohto čaju má mnoho výhod, z ktorých väčšina súvisí s tráviacim traktom. Na začiatok by ste mali vedieť, že je skvelou náhradou kávy. Môžete ho piť studený alebo horúci v závislosti od ročného obdobia alebo toho, čo preferujete. Obsahuje antioxidanty, ktoré podporujú činnosť žalúdočných štiav a uľahčujú trávenie. Má tiež schopnosť znižovať plynatosť a zápaly.

Harmanček s anízom

Harmanček je považovaný za protikŕčovú a protizápalovú bylinku. Utišuje podráždený žalúdok, znižuje pocit ťažkosti a zbaví telo plynov. Keďže ide o upokojujúcu rastlina, pomáha, keď sú poruchy trávenia spôsobené nervozitou alebo úzkosťou. Piť by sa mali dve šálky denne.

Kôpor

Kôpor pochádza zo Stredozemného mora a často sa používa pri varení. Kvôli jeho terapeutickým výhodám si z neho veľa ľudí pripravuje čaj. Zlepšuje trávenie, znižuje kŕče a pôsobí proti nadúvaniu.

Fenikel

Fenikel sa používa pri varení a pomáha aj v boji s tráviacimi ťažkosťami. Znižuje opuchy, lieči kŕče a bojuje proti iným gastrointestinálnym problémom. Táto rastlina má jemnú chuť a zvyčajne sa kombinuje s rascou a anízom. Feniklový čaj pite hneď, ako začnete pociťovať príznaky tráviacich ťažkostí.

Rebríček

Ak vás trápia veľmi silné bolesti žalúdka alebo čriev, vyskúšajte čaj z rebríčka. Má totiž vysokú koncentráciu flavonoidov, ktoré zlepšujú trávenie a správne vyprázdňovanie. Používa sa aj na liečbu nevoľnosti a problémov so žalúdočnou kyselinou. Má diuretické vlastnosti a stimuluje pečeň.

Tymián

Táto bylina sa už po stáročia používa na pomoc pri trávení. Je skvelý na zmiernenie hnačky, kŕčov, plynov a zvracania. Tento čaj sa odporúča piť večer. Vypite šálku pred spaním, aby ste zatočili s ťažkým pocitom v žalúdku. Tymián tiež bojuje s nočnými morami a nespavosťou.

Medzi rastliny, ktoré zmierňujú tráviace ťažkosti, patria tiež aníz, medovka, rooibos a majorán.

Viac o téme: FenikelTymianRebricekZeleny cajTravenieAnizHarmancekHnackyKrce v bruchuKopor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9