Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Môžu lubrikačné gély skutočne škodiť? Odborníci varujú!

Prinášajú lukbrikačné gély viac škody alebo úžitku?
Prinášajú lukbrikačné gély viac škody alebo úžitku? (Zdroj: GettyImages)

V poslednom čase sa rozprúdila debata o potenciálnych rizikách spojených s používaním lubrikačných gélov. Zatiaľ čo tieto produkty sú navrhnuté na zlepšenie sexuálneho zážitku, niektoré štúdie naznačujú, že by mohli prinášať viac škody ako úžitku.

Odborníci upozorňujú na obsah niektorých lubrikačných gélov, ktoré môžu obsahovať potenciálne škodlivé chemikálie. Tieto látky môžu vyvolať alergické reakcie, podráždenie alebo dokonca dlhodobé zdravotné problémy. Jedným z hlavných obáv je prítomnosť glycerínu a parabénov v niektorých produktoch. Glycerín môže narušiť prirodzenú flóru vagíny a podporovať rast kvasiniek, čo vedie k infekciám. Parabény, konzervačné látky nájdené v mnohých kozmetických produktoch, sú zase kritizované za možné endokrinné rušivé účinky. Vedci tiež varujú pred používaním lubrikačných gélov na báze olejov, ktoré môžu poškodiť latex kondómov, čím sa zníži ich účinnosť pri prevencii sexuálne prenosných chorôb a nechceného tehotenstva.

Na druhej strane, nie všetky lubrikačné gély sú zdrojom obáv. Mnohé zdravotné organizácie odporúčajú vyhľadávanie produktov na vodnej báze alebo s prírodnými zložkami, ktoré sú šetrnejšie k telu a bezpečnejšie pri používaní. Spotrebitelia by mali byť obozretní a vyhýbať sa produktom s nejasným zložením. Dôležité je tiež konzultovať s lekárom alebo odborníkom, najmä ak máte citlivú pokožku alebo ste náchylní na alergické reakcie.
Zdravie by malo byť vždy na prvom mieste, a preto je dôležité urobiť si vlastný prieskum a vybrať si produkt, ktorý je bezpečný a vhodný pre vaše potreby.

Viac o téme: SexLubrikantZdravy sexLubrikacny gelZvlhcenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9