Nedeľa23. jún 2024, meniny má Sidónia, zajtra Ján

Pavel Suchánek: Ak sa zdraviu vašich kĺbov začnete venovať v neskoršom veku, nečakajte zázraky!

RNDr. Pavel Suchánek
RNDr. Pavel Suchánek (Zdroj: TH)

Tvorba kolagénu sa znižuje okolo 25. roku života, v prípade aktívnych športovcov to môže byť aj o niekoľko rokov skôr. Pre nás to znamená, že by sme mali venovať našim kĺbom pozornosť aj v okamihoch, keď sa ešte cítime byť v plnej sile a akékoľvek problémy ani v najmenšom nepredpokladáme.

"Kolagén je bielkovina, ktorá je súčasťou najmä kože, pokožky a pohybového aparátu. Jeho viac druhov," hovorí expert na výživu Pavel Suchánek a dodáva, že "v súčasnosti sa zdôrazňuje najmä dôležitosť kolagénu typu II, pretože ten je priamou súčasťou kĺbov, ochrany kĺbov a šliach v kĺboch. Takže ak chceme riešiť napríklad bolestivosť kĺbneho aparátu, mali by sme sa zamerať na kolagén typu II."

Kolagénových prvkov je dnes extrémmne veľa a človek sa v tom naozaj ťažko orientuje. Pavel Suchánek vám v rozhovore vysvetlí, podľa čoho a ako si ten správny produkt vybrať, čo má na kĺby reálny efekt a prečo.

Mimochodom, tvorba kolagénu sa znižuje už okolo 25. roka života, a teda už to je vek, kedy by sme mali začať riešiť dostatočnú výživu našich kĺbov, starostlivosť o ne, ich ochranu a ozdravenie. "Záleží aj na aktivite, ale všeobecne tvorba klesá v 25. rokoch. Ale pri aktívnych športovcoch môžeme hovoriť už aj o 18. roku života," povedal a dodal, že ak aj "zaspíme na vavrínoch", nikdy si netreba povedať, že je neskoro. Na druhej strane netreba ani čakať, že pri neskoršom dopĺňaní kolagénu sa udejú zázraky.

Okrem toho sa vo videu dozviete, či je pravda, že želé cukríky, huspenina a bravčové nožičky môžu byť v tomto smere reálne nápomocné.

Pavel Suchánek: Ak sa zdraviu vašich kĺbov začnete venovať v neskoršom veku, nečakajte zázraky! (Zdroj: NL/TH)

Viac o téme: KlbyKolagenPohybovy aparatOpotrebovanie klbov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9