Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

TENTO šalát pomáha pri únave, trávení, zlepšuje aj imunitu, ba bráni aj sivému zákalu!

(Zdroj: GettyImages)

Hlávkový šalát je prospešný pri únave či tráviacich ťažkostiach, pomáha aj okysličovať bunky či posilňovať imunitu. Poukázala na to Katarína Blažová z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

Podotkla, že hlávkový šalát obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. "Ukrýva sa v ňom množstvo vitamínov - B1, B2, B6, B9, C, E, K - a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny," priblížila.
Konzumácia šalátu podľa jej slov môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilňuje imunitný systém, odstráni únavu, podporí okysličenie buniek, zabezpečí lepšie zužitkovanie bielkovín v organizme, posilní nervy a pomôže aj pri redukcii hmotnosti. "Čím je šalát tmavší, tým viac obsahuje antioxidantov, a tie zabraňujú vzniku zápalových procesov," dodala Blažová.


Vitamín C a betakarotén v šaláte zároveň chránia a posilňujú cievy, zlepšujú prietok krvi, a tým zabraňujú vzniku infarktu. Draslík znižuje krvný tlak a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny "dobrého cholesterolu" a zároveň na zníženie hladiny "zlého cholesterolu".
Zelená zelenina zároveň znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. "Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Odporúčaný je najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín, takisto obsahuje lactucaxantín - antidiabetický karotenoid, ktorý znižuje hladinu glukózy," ozrejmila odborníčka.


Podotkla, že pri rozrezaní šalátu vidieť bielu tekutinu, ktorá obsahuje laktukarium. Ide o látku s relaxačnými a spánok vyvolávajúcimi účinkami. V šaláte sa nachádza aj látka nazývaná zeaxantín. Ide o antioxidant, ktorý zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. "V kombinácii s luteínom, ktorý je v ňom takisto prítomný, znižuje vznik katarakty - sivého zákalu," dodala Blažová.

Viac o téme: Hlavkovy salatSalat
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9