Štvrtok20. jún 2024, meniny má Valéria, zajtra Alojz

Slováci na dovolenkách najčastejšie trpia tráviacimi problémami alebo hnačkou

(Zdroj: GettyImages)

Celoslovenský prieskum, ktorý na vzorke 1 298 ľudí zrealizovala agentúra Neopublic, odhalil, že s akútnou cestovateľskou hnačkou alebo inými tráviacimi problémami sa na dovolenke stretlo viac ako 80 % opýtaných Slovákov.

Ide tak o najčastejší zdravotný problém, ktorý Slováci na dovolenkách riešia, a to tak pri dospelých, ako aj deťoch. Iba polovica z nich však vie, že tieto problémy spôsobujú mikróby a baktérie v dovolenkovej destinácii, ktoré sa do tela dostávajú najčastejšie kontaminovanou stravou či nápojmi. Keďže náš organizmus nie je na ne adaptovaný, reaguje narušením črevnej mikrobioty, čoho dôsledkom je hnačka. Aj preto sú lieky proti hnačke súčasťou takmer každej cestovateľskej lekárničky.

Akútna cestovateľská hnačka začína náhle a trvá krátko, obvykle pár dní. Hnačku môžu sprevádzať aj vysoké teploty, kŕče v bruchu spôsobené plynatosťou a nadúvaním. Väčšinou má infekčný pôvod spôsobený toxínmi, baktériami a vírusmi. „Akútna hnačka sa nesmie podceniť a mala by sa liečiť. Vo väčšine prípadov neznamená život ohrozujúci stav, ale môže viesť k významným stratám vody a minerálnych solí. Ide o prejav ochorenia tráviaceho systému a vďaka nej sa zbavuje škodlivín z čriev,“  hovorí gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček.

Slováci preferujú prírodné zloženia

Približne 70 % nášho imunitného systému sa nachádza v našich črevách, a preto je dôležité byť pri výbere liekov proti hnačke opatrní. Až polovica Slovákov sa pri výbere liekov proti hnačke pozerá na ich prírodný pôvod. Medzi jeden z nich patrí napr. prírodný čistený íl - diosmektit, práve pre jeho účinok, že hnačku nielen zastaví, ale aj lieči. V čreve na seba naviaže škodlivé látky, ktoré spôsobujú tráviace problémy. Hnačku zastaví a lieči jej príčinu bez ohľadu na pôvod, či už ide o diétnu chybu, alebo infekciu. Diosmektit zároveň chráni sliznicu pred škodlivými látkami a infekciou, umožňuje jej rýchlejšie uzdravenie a obnovuje poškodenie sliznice čreva spôsobenej zápalom.

Len diéta nestačí

Presne polovica opýtaných rieši hnačku len diétou, čo je však podľa odborníkov nedostačujúce. „Úprava stravy a pitného režimu je nevyhnutnou súčasťou liečby akútnej cestovateľskej hnačky. Užívané lieky nám pomôžu hnačku zastaviť a zbaviť sa príčiny hnačky, diéta a správny pitný režim pomôžu črevnej mikrobiote dostať sa späť do formy a odľahčia tráviaci systém pri rekonvalescencii,“ dodáva doktor Juríček. Straty tekutín a minerálov by sa mali kompenzovať pitím vhodných nápojov: voda, sladená voda, zeleninové vývary po malých množstvách. Strava by mala byť upravená tak, aby zbytočne nezaťažovala tráviaci systém, čiže konzumácia menších porcií s obsahom soli a cukrov (ryža, varená mrkva, banán a pod.).

Ak má hnačka na dovolenke napriek liečbe a ďalším preventívnym opatreniam dlhší priebeh, prípadne je sprevádzaná vysokými horúčkami a ďalšími symptómami, je na mieste vyhľadať lekársku pomoc.

Viac o téme: DietaCestovanie HnackaCestovatelska hnacka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9