Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Vysoký krvný tlak je najčastejšou príčinou predčasného úmrtia: Veľa dospelých s vysokým tlakom sa naň vôbec nelieči

(Zdroj: GettyImages)

Hypertenzia, teda vysoký krvný tlak, je stav, keď je tlak v cievach príliš vysoký, teda 140/90 mmHg alebo viac. Ak sa nelieči, môže byť závažný. Ľudia s vysokým krvným tlakom nemusia pociťovať žiadne príznaky. Jediný spôsob, ako ho zistiť, je kontrolovať si ho.

Na úvod si dajme pár faktov od Svetovej zdravotníckej organizácie:

- Odhaduje sa, že na celom svete trpí hypertenziou 1,28 miliardy dospelých vo veku 30-79 rokov, pričom väčšina z nich (dve tretiny) žije v krajinách s nízkymi a strednými príjmami.
- Odhaduje sa, že 46 % dospelých s hypertenziou nevie, že trpí týmto ochorením.
- Menej ako polovica dospelých (42 %) s hypertenziou je diagnostikovaná a liečená.
- Približne 1 z 5 dospelých (21 %) s hypertenziou ju má pod kontrolou.
- Hypertenzia je hlavnou príčinou predčasných úmrtí na celom svete.
- Jedným z globálnych cieľov v oblasti neprenosných ochorení je znížiť výskyt hypertenzie o 33 % v rokoch 2010 až 2030.

Medzi faktory, ktoré zvyšujú riziko vysokého krvného tlaku, patria:

- vyšší vek 
- genetika
- nadváha alebo obezita
- nedostatok fyzickej aktivity 
- strava s vysokým obsahom soli
- nadmerné pitie alkoholu

Hoci by ste napríklad zmenili svoj životný štýl, prestali fajčiť či nadmerne konzumovať alkohol, stále sa môže stať, že budete potrebovať lieky na zníženie tlaku.

Čo to krvný tlak vlastne je a kedy je vysoký?

Krvný tlak sa zapisuje ako dve čísla. Prvé (systolické) číslo predstavuje tlak v cievach, keď sa srdce sťahuje alebo bije. Druhé (diastolické) číslo predstavuje tlak v cievach, keď srdce odpočíva medzi údermi.

Hypertenzia sa diagnostikuje, ak pri meraní v dvoch rôznych dňoch je hodnota systolického krvného tlaku v oboch dňoch 140 mmHg a viac a/alebo hodnota diastolického krvného tlaku v oboch dňoch minimálne 90 mmHg.

Aké sú symptómy?

Práve to je problém, že vysoký krvný tlak vlastne symptómy nemá. Aspoň nie také, pri ktorých by ste identifikovali "na prvú", že príčinou je tlak. Ak je tlak veľmi vysoký (180/120 a viac), môže spôsobiť bolesti hlavy, rozmazané videnie, bolesti na hrudníku, môžu sa dostaviť nevoľnosť, zvracanie, ťažkosti s dýchaním, závraty, hučanie v ušiach, krvácanie z nosa, pomätenosť, úzkosti... V týchto prípadoch je potrebné rýchlo privolať lekársku pomoc.

Ak u seba pozorujete napríklad dlhodobejšie bolesti hlavy či problémy so zrakom, mohli by ste si vyskúšať pravidelne istú dobu merať krvný tlak. Problémom totiž je, že inak ho diagnostikovať prakticky neviete a môžete mať dlhodobo pokojne pocit, že vám nič nehrozí a váš tlak je v absolútnom poriadku. Môžete si ho merať v domácnom prostredí, ale ak by ste identifikovali predpoklad problému, jeho závažnosť a prípadné riziká musí posúdiť odborný zdravotnícky pracovník.

Čo robiť, ak máte vysoký krvný tlak?

Pomôcť môžu zmeny v životnom štýle - skoncujte s fajčením, nepite nadmerné množstvo alkoholu, venujte sa fyzickej záťaži a znížte príjem soli, naopak, zvýšte prísun ovocia a zeleniny. Zmeny sa dostavujú postupne, preto nečakajte, že akonáhle upravíte svoj životný štýl, váš tlak sa ihneď zmení. Napríklad východné civilizácie veria, že organizmus potrebuje na prejavenie sa každej zmeny minimálne 21 dní.

Prevencia

Ak vysoký krvý tlak nemáte, ale napríklad v rodine nie je výnimkou, určite by ste mali myslieť na prevenciu. Okrem toho, čo sme spomínali vyššie, môžete robiť aj pár iných drobností.

Napríklad:
- naučte sa zvládať stres
- krvný tlak si pravidelne kontrolujte
- vysoký krvný tlak liečte
- ak máte iné zdravotné ťažkosti, ktoré môžu viesť k hypertenzii, neodkaldajte ich liečbu na neskôr

Zníženie hypertenzie zabraňuje infarktu, mozgovej príhode a poškodeniu obličiek, ako aj ďalším zdravotným problémom.

Viac o téme: HypertenziaVysoky krvny tlakKrvny tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9