Štvrtok27. jún 2024, meniny má Ladislav, Ladislava, zajtra Beáta

15 potravín, ktoré zvyšujú cholesterol: Sú medzi nimi aj grapefruit a káva!

(Zdroj: GettyImages)

Vysoký cholesterol trápi čoraz viac ľudí. Môže za to genetika, životný štýl a aj výber nesprávnych potravín. Možno totiž neviete, že niektoré pokrmy, ktoré konzumujete, ho zvyšujú, hoci ich považujete za zdravé.

Pečeň produkuje cholesterol, ktorý sa používa na syntézu hormónov, produkciu vitamínov a stavbu bunkových membrán. Niektorí ľudia ho však majú zvýšený. Ak je jeho hladina v krvi príliš vysoká, môže to viesť k hromadeniu plaku v tepnách, čím sa zvyšuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice. Správny výber potravín na konzumáciu je kľúčový pri jeho znižovaní, píše sa na eatthis.com. Toto je 15 potravín, ktoré by ste radšej nemali jesť, ak vás trápi vysoký cholesterol.

1. Slanina

Vidieť slaninu na zozname nemusí byť veľkým prekvapením. Chutí síce skvelo, no obsahuje príliš veľa nasýtených tukov. Výskum ukazuje, že nahradenie červeného mäsa rastlinnými bielkovinami pomáha znížiť cholesterol a zlepšuje kardiometabolické rizikové faktory.

2. Kokosový olej

Kokosový olej je propagovaný ako dobrý tuk na pečenie, no keď máte vysoký cholesterol, mali by ste sa mu radšej vyhnúť. „Skladá sa prevažne z nasýtených tukov, o ktorých je známe, že ho zvyšujú,“ konštatovala dietologička Sheri Gawová. Podľa nej by ste mali radšej používať panenský olivový olej. Ten je bohatý na antioxidanty, ktoré znižujú cholesterol aj zápal.

3. T-Bone Steak

Keď máte vysoký cholesterol, steak nemusíte vynechávať. Ale radšej sa vyhnite konzumácii tučnejších častí, ako je T-bone steak. Chudšie kusy červeného mäsa sú bohaté na živiny, ktoré prospievajú zdraviu. Nejedzte však viac ako 200 gramov týždenne.

4. Nápoje sladené cukrom

Konzumácia nadmerného množstva nápojov sladených cukrom sa spája s dyslipidémiou, abnormálnym množstvom cholesterolu a triglyceridov v krvi. Prednosť dajte radšej nesladenému ľadovému čaju a čistej vode.

5. Tortilly z múky

Je ťažké tomu uveriť, ale múčne tortilly môžu zvýšiť cholesterol. Väčšina totiž obsahuje palmový olej s vysokým množstvom nasýtených tukov. Výskum ukazuje, že zvyšuje hladinu triglyceridov a aj celkový cholesterol.

6. Plnotučný jogurt

Odborníci sa zhodujú, že mliečne výrobky ponúkajú veľa výhod, pretože poskytujú živiny, ktoré v mnohých diétach chýbajú. Nájdeme v nich vápnik, vitamín D a draslík. Plnotučné výrobky však majú vysoký obsah špecifických typov nasýtených tukov, ktoré zvyšujú cholesterol. Ak začnete jesť nízkotučné alebo netučné jogurty, získate živiny, ktoré potrebujete.

7. Klobása

Klobása je ďalšie spracované mäso s vysokým obsahom tuku, ktoré by ste mali obmedziť, ak máte vysoký cholesterol. Je aj preplnená sodíkom, ktorý pri vyššom množstve škodí zdraviu.

8. Mrazená pizza

Mrazená pizza je vyrobená z nezdravých tukov, ktoré zvyšujú cholesterol. Ak sa jej neviete vzdať, vyberajte takú, ktorá obsahuje odtučnený syr mozzarella a rastlinný olej.

9. Maslo

Konzumovať maslo nie je dobré, keď máte vysoký cholesterol. Je to totiž vysokotučné mliečne jedlo. Najlepšie urobíte, keď ho vymeníte za zdravé tuky ako sú olivový olej a avokádo.

10. Granola tyčinky

Granolové tyčinky sú ďalšou potravinou propagovanou ako zdravá desiata, ktorá nemusí byť najlepšou voľbou, ak máte vysoký cholesterol. Niektoré značky totiž obsahujú palmový olej a pridaný cukor, o ktorých je známe, že ho zvyšujú. Namiesto nich si radšej doprajte čerstvé ovocie, celozrnné krekry alebo nesolené oriešky.

11. Čokoládové sušienky

Áno, toto sa im nedá uprieť, chutia skvelo. Sušienky však obsahujú nezdravé tuky a cukor. Sladkosti ale nemusíte úplne vynechať, no tieto maškrty by ste mali jesť s mierou.

12. Grapefruit

Grapefruit je zdravé ovocie plné vlákniny a vitamínu C. Ak však užívate lieky na zníženie cholesterolu, možno sa mu budete musieť vyhnúť. Ovplyvňuje totiž metabolizmus medikamentov v tele, zvyšuje ich hladiny, čo môže spôsobiť poškodenie pečene.

13. Vyprážané ryby a hranolky

Ryby sú zdravým proteínom naplneným prospešnými živinami, ako sú omega-3 mastné kyseliny, a ich konzumácia môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Nemôžu byť však vyprážané. Takéto pokrmy majú vysoký obsah nasýtených tukov a sodíka a spôsobujú srdcové choroby.

Dajte preto prednosť grilovaným rybám s pečenými zemiakmi a zeleninou, aby ste podporili zdravú hladinu cholesterolu.

14. Popcorn z mikrovlnnej rúry

Popcorn je celozrnná a zdravá desiata. Niektoré značky určené do mikrovlnnej rúry s maslovou príchuťou obsahujú hydrogenované tuky, ktoré sú vysoko nezdravé. V iných sa zas nachádza príliš veľa sodíka. Najlepšie urobíte, ak si popcorn pripravíte na vzduchu a potom ho dochutíte bylinkami a korením.

15. Nefiltrovaná káva

„Káva je skvelé antioxidačné jedlo, ale záleží na tom, ako sa varí,“  tvrdí dietologička Alyssa Smolenová. Nefiltrovaná káva podľa nej môže zvýšiť hladinu cholesterolu. Má totiž vysoké hladiny diterpénov, lipidov, ktoré bránia schopnosti tela spracovávať a odstraňovať cholesterol, čo vedie k zvýšeniu hladín v krvi.

Viac o téme: Cholesterol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9