Piatok21. jún 2024, meniny má Alojz, zajtra Paulína, Paula, Pavla

Janette Čemická: Nerovnováha črevného mikrobiómu môže spôsobiť depresie, úzkosti, cukrovku a mnoho ďalších diagnóz

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: IPPM)

Verte či nie, v každom z nás existuje malý vesmír mikroorganizmov. A keď sa dostanú do nerovnováhy, následkom môžu byť rôzne ochorenia. Baktérioterapia pomôže získať nášmu telu stratený balans. O účinkoch tejto neinvazívnej a na Slovensku nie až tak známej terapii sme sa rozprávali s Janette Čemickou.

Mikrobióm je komplexný súbor všetkých mikroorganizmov, ktoré žijú v nás. Je často považovaný za ďalší orgán nášho tela. Hrá zásadnú úlohu v ľudskom zdraví. V minulosti sa zvykol označovať termínom mikrobiota. V dnešnej dobe sa však tento pojem aplikoval na celý kompletný svet mikroorganizmov. Zahŕňa teda celý mikrobiálny svet. Je jedinečný u každého z nás ako otlačok nášho prsta. Mikrobióm predstavuje spoločenstvo mikroorganizmov sídliacich v rôznych orgánoch svojho hostiteľa. Hovoríme tak o orálnej, kožnej, pľúcnej, vaginálnej a v neposlednom rade najmä najpočetnejšej črevnej flóre. Samozrejme, tento komplexný vesmír v nás a na nás nesie v sebe druhy, ktoré sú prospešné nášmu zdraviu, ale aj potencionálne patogénne, ktoré, naopak, môžu viesť k rozvoju či symptómom ochorení. Mikrobióm stimuluje náš imunitný systém, rozkladá potencionálne toxické či nestráviteľné zlúčeniny v potrave, syntetizuje niektoré vitamíny. Mikrobiota zdravého človeka tiež poskytne ochranu pred patogénnymi organizmami, ktoré sa dostanú do tela napríklad pitím alebo konzumáciou kontaminovaných vody či jedla. Okrem genetickej predispozície, vplyvov vonkajších faktorov a užívania liekov sa určite vo veľkej miere na zložení nášho mikrobiómu podieľa aj strava. Najmä dostatočný príjem vlákniny ako sú inulín, rezistentné škroby, pektíny a fruktooligosacharidy. Tieto určite veľa z nás pozná pod názvom prebiotiká, slúžia ako potrava pre našu prospešnú flóru.

O mikrobióme v každom z nás sme sa rozprávali s PhDr. Janette Čemickou, ktorá vyštudovala na Univerzite Komenského v Bratislave odbor Molekulárna biológia a humánna genetika. Pracovala v Centre lekárskej genetiky Fakultnej nemocnice v Bratislave na Úseku dedičných metabolických ochorení na oddelení klinickej biochémie.  Tu sa podrobne oboznámila s aplikáciou parametrov používaných pri diagnostike pacientov so špecifickými dedičnými metabolickými poruchami. V neskoršom období spolupracovala s viacerými farmaceutickými spoločnosťami na Slovensku. Od roku 2013 pracuje ako generálna riaditeľka spoločnosti IPPM – jedinečného zdravotníckeho zariadenia svojho druhu v strednej Európe, ktoré vyhľadávajú pacienti z celého sveta.

PhDr. Janette Čemická
Zobraziť galériu (3)
PhDr. Janette Čemická  (Zdroj: IPPM)

Na čo všetko mikrobióm vplýva a ako zistíme, že ho nemáme v poriadku?

To veľmi rýchlo pozná každý z nás. Dysbiózu, teda nerovnováhu črevného mikrobiómu môže sprevádzať celé spektrum rôznych ochorení a nielen tráviacich ťažkostí ako je nadúvanie, silné hnačky alebo, naopak,traviace zápchy. Môže sa podieľať na rozvoji neurologických problémov ako sú depresia, stavy úzkosti, mozgovej hmly, cukproblémoch s pamäťou či strate kognitívnych funkcií, ale aj celého radu autoimunitných problémov, Parkinsonovej chorobe či stareckej demencii a  aj celého spektra ďalších nešpecifikovaných zdravotných problémov.

Kedy nám môže pomôcť baktérioterapia? Pre akých pacientov je vhodná?

Oficiálna indikácia v súčasnosti pre použitie metódy FMT je optimalizácia dysbiózy (nerovnováhy) črevnej flóry, ktorá veľmi často vzniká ako dôsledok antibiotickej liečby. Baktérioterapia by sa mala indikovať v prípadoch, keď chceme a je nutné optimalizovať črevnú flóru v krátkom čase, čo sa nedá dosiahnuť len diétnym usmernením či používaním probiotík. Táto metóda je perspektívna aj v liečbe črevných zápalov, autoimunitných ochorení ako aj ďalších, či sú to ochorenia tráviaceho traktu ako ulcerózna kolitída, syndróm dráždivého čreva, SIBO, pri imunoterapii nádorových ochorení, reumatoidnej artritíde, psoriáze, nešpecifických zápaloch kože, ale aj pri Parkinsonovej chorobe, autizme či depresiách. FMT môže byť podporným pilierom liečby aj pri neplodnosti žien, vaginózach, kandidózach, zápaloch močových ciest. Chodia nám pacienti z Izraela, z Ruska aj na odporúčanie onkológov, pretože vďaka FMT pacient lepšie reaguje na biologickú liečbu solídnych tumorov (pľúca), melanómu kože a podobne. Samozrejme, nie je to kauzálna liečba, ale je to optimalizácia, podpora, druhý pilier, ktoré sú tiež veľmi dôležité.

Kto je vhodným darcom?

Proces začína dôkladným výberom zdravého darcu. Preverujeme ho dotazníkmi, zisťujeme genetické predispozície, familiárne záťaže, cestovateľstvo, nesmie mať tetovania, pírsingy, živé vakcinácie. Zdravotný stav darcov následne preverujeme vstupnou prehliadkou. Samozrejmosťou sú krvné vyšetrenia. Každá stolica sa preveruje na všetky potenciálne rizikové faktory, napr. e-coli, antibiotické rezistentné kmene, pretože sa to používa na optimalizáciu po antibiotickom liečení, takže im nemôžeme zaniesť nejakú rezistenciu. Preverujeme aj rôzne parazity. Donormi sa môžu stať ľudia, ktorí uprednostňujú zdravý životný štýl, nepijú, nefajčia, väčšinou sú vo veku do tridsiatky. Naši darcovia sú mladí väčšinou altruistickí ľudia, ktorí chcú pomáhať a mnohí chodia aj pravidelne darovať krv. Aj keď máme rovnakého darcu viac dní po sebe, každá vzorka prejde testami. Vo väčšine prípadov sa nepoužíva celá stolica donora. V laboratóriu sa extrahuje črevná flóra (mikrobiálne bunky) z darovaných stolíc, aby sa vytvorili implantáty FMT. To eliminuje možné negatívne reakcie napr. alergickú reakciu na zložku stravy donora.

Sú nejaké kontraindikácie?

FMT sa zvyčajne považuje za bezpečné a bežnými vedľajšími účinkami sú menšie nežiaduce udalosti vrátane prechodnej hnačky, kŕčov alebo bolesti brucha, horúčky krátkeho trvania, nadúvania, plynatosti a zápchy. Nevyhnutnosťou však zostáva zodpovedný výber darcov a dôkladné testovanie donorovského materiálu. Systematický prehľad naznačil, že podanie cez hornú časť tráviaceho traktu sprevádzal vyšší výskyt nežiadúcich účinkov. Teda podanie cez konečník sa javí ako bezpečnejší proces aplikácie. Je dôležitá opatrnosť najmä u ľudí s oslabeným imunitným systémom a aplikáciu FMT by v každom prípade mal odporučiť lekár.

Ako prebieha transplantácia? Je to bolestivé?

V tomto prípade je vôbec použitie slovného spojenia transplantácia absolútne nevhodný a zavádzajúci. Neprenášajú sa žiadne ľudské orgány či bunky darcu. Vhodnejšie je použiť pri tejto metóde slovný pojem mikrobiálna obnova črevnej flóry. V súčasnosti ju považujem za asi najúčinnejšiu probiotickú terapiu, ktorá využíva skutočne žijúce  mikrobiálne druhy nachádzajúce sa v črevnom trakte zdravého donora. Pre systémové zmeny črevnej flóry je dôležité vytvorenie novej kolónie a zmeny na biofilme čreva. Tento proces vyžaduje však čas. Celkovo klinické štúdie poukazujú na možné zlepšenie zhruba po 3 až 4 dňoch po aplikácii.  Proces implantácie vzorky u nás prebieha prostredníctvom malého rektálneho katétra. Pre správne rozloženie implantátu do celého črevného systému sa používa špeciálna masáž, polohovanie a krátky oddych na lôžku. Procedúra je bezbolestná a trvá len niekoľko minút.

Je pravda, že baktérioterapia má dobré výsledky aj u pacientov s depresiou a pri poruchách autistického spektra?

Porucha  autistického spektra (ASD) je neurovývojová porucha, ktorá ovplyvňuje normálny vývoj mozgu a charakterizuje ju strata či narušenie komunikačných schopností, nesprávne  uvažovanie a opakujúce sa obštrukčné vzory správania sa. Črevo je inervované vlastným nervovým systémom tzv.  enterickým nervovým systémom. Veľmi dlho sa už pokladá za náš druhý mozog. Komunikácia prebieha nielen z centrálnej nervovej sústavy (CNS) teda z mozgu do čreva, ale aj naopak. Je to obojsmerný komunikačný kanál. Aj keď si skôr vieme  predstaviť, že náš mozog pod stresom ovplyvňuje aj naše črevá (viacerí sme si skúškové obdobie odbehali na záchod), ale je obojsmerný. Črevná flóra neovplyvňuje len epiteliálne, nervové a imunitné tkanivá, ale prostredníctvom najmä svojich metabolitov aj priamo náš mozog. Dnešné teórie už pracujú a pripúšťajú možnosť, že ani mozog nie je sterilný orgán. A práve črevné baktérie majú schopnosť obísť spomínanú  hemoencefalickú bariéru. Množstvo štúdií už dokázalo silné väzby medzi depresívnym a úzkostným správaním a neurozápalom spôsobeným črevnou nerovnováhou. Pri autistických deťoch môže FMT zmierniť symptómy autizmu, deti po terapii u nás začali rozprávať, zaujímali sa o okolitý svet, začali sa pýtať, čo predtým nerobili.

DIABETES

Podľa Janette Čemickej je tento postup veľmi vhodný aj pri diabete 2. typu, kde vlastne zlyháva inzulín, na čo majú vplyv črevné baktérie, ktoré oplyvňujú systém metabolického syndrómu alebo inzulínovej rezistencie. Sú štúdie, kde sa fekálna transplantácia používa aj u detí s diabetom 1. typu, opäť to je optimalizácia, podporná terapia, druhý pilier liečby, keď podporíme jeden pilier, ktorý je do ochorenia zapojený. Táto terapia má veľký potenciál a možnosti liečenia sa neustále rozširujú.

Čo je to baktérioterapia/fekálna transplantácia?

* Oficiálna definícia súčasnej FMT– fekálnej mikrobiálnej transplantácie pozostáva zo zavedenia normálnej zdravej mikrobiálnej flóry obsiahnutej v stolici od zdravého darcu do hrubého čreva príjemcu, kde flóra chýba alebo je narušená. Cieľom je priamo zmeniť (optimalizovať) mikrobiálne zloženie črevnej flóry  príjemcu a získať tak benefit pre jeho zdravie. Na rozdiel od probiotík, ktoré narábajú len s veľmi malým počtom druhov baktérií, FMT využíva komplexnú nálož všetkých mikroobyvateľov črevného ekosystému. Vieme, že náš trakt neobývajú len baktérie, ale aj vírusy, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou upevňujú celú štruktúru ekosystému mikrobiómu. Teda FMT pracuje s celým osadenstvom mikroorganizmov skrytých v stolici. Prenesene povedané, to, čo každý deň splachujeme do záchoda a väčšinou nad tým „krútime“ nosom, dokáže v istých prípadoch zachrániť život.

* Aj keď sa to možno nezdá, je to terapeutická intervencia, ktorej korene siahajú až do 4. storočia starovekej Číne, kde to opísal Ge Hong ako perorálnu liečbu pre rôzne stavy vrátane hnačky, ktorú vyvolala otrava jedlom.

* V 16. storočí Li Shizhen vo svojej Príručke pre naliehavé prípady predpísal fermentované výkaly ako liečbu pre bolesť brucha sprevádzané hnačkou, vracaním či zápchou. Pod názvom ,,žltá dračia polievka“. Je celkom potešujúce, že odvtedy sa vývoj aj v tomto smere posunul.

PhDr. Janette Čemická so svojim tímom
Zobraziť galériu (3)
PhDr. Janette Čemická so svojim tímom  (Zdroj: IPPM)

Viac o téme: CukrovkaDiabetesCrevny mikrobiomTraviace tazkostiMikrobiomBakterioterapiaFekalna mikrobialna transplantacia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9