Štvrtok20. jún 2024, meniny má Valéria, zajtra Alojz

Kôra z TOHTO ovocia pomôže vášmu srdcu: Zníži zápaly a riziká kardiovaskulárnych chorôb!

(Zdroj: GettyImages)

Pomarančová kôra, ktorú často vyhadzujeme, môže byť tajným kľúčom k lepšiemu stavu srdca. Nové výskumy odhaľujú jej prekvapivé prínosy pre naše zdravie.

Pomaranče sú obľúbené pre svoju sladkú a osviežujúcu šťavu, no ich kôra zvyčajne končí v koši. Vedci však zistili, že práve táto kôra obsahuje unikátnu zlúčeninu nazývanú feruloylputrescin (FP), ktorá môže mať významný prínosy pre zdravie nášho srdca. Je čas prestať vyhadzovať pomarančovú kôru a začať ju využívať na maximum.

Čo je feruloylputrescin?

FP je bioaktívna zlúčenina, ktorá bola objavená aj v pomarančovej kôre. Vedci z Floridskej univerzity zistili, že táto zlúčenina môže znížiť zápaly a riziko kardiovaskulárnych chorôb. V experimentoch na myšiach, ktoré boli kŕmené extraktom z pomarančovej kôry bohatým na FP, došlo k zníženiu biomarkerov spojených so zápalom a srdcovými chorobami.

Ako to funguje?

FP pôsobí v črevách, kde zastavuje určité baktérie, ktoré pri trávení potravy uvoľňujú vedľajší produkt nazývaný trimetylamín (TMA). TMA sa potom v pečeni mení na látky, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových ochorení, mŕtvice, obezity a cukrovky 2. typu. Práve tu môže FP zohrávať ochrannú úlohu a pomôcť znížiť nežiaduce riziká. 

Aj v tomto prípade existuje „ale” 

Keďže pomarančová kôra je často vystavená pesticídom, je dôležité vyberať si pomaranče pestované bez použitia týchto chemikálií, ideálne z ekologického poľnohospodárstva. Pomaranče bez pesticídov nielenže znižujú riziko expozície škodlivým látkam, ale tiež zaručujú, že konzumácia kôry bude bezpečnejšia a zdravšia.

Praktické využitie pomarančovej kôry

Aj keď pomarančová kôra nie je bežnou súčasťou našich jedál, existuje mnoho spôsobov, ako ju začleniť do našej stravy. Jemne nastrúhaná kôra môže byť skvelým doplnkom do koláčov alebo jogurtov. Ak chcete zachovať čo najviac živín, skúste ju pridať do čaju alebo smoothies. Vedci tiež pracujú na vývoji produktov z pomarančovej kôry, ktoré by mohli ľahko nájsť svoje miesto v našich kuchyniach. Niekoľko spoločností už teraz pracuje na takýchto produktoch.

Pomarančová kôra, ktorú sme doteraz považovali za odpad, môže byť prekvapujúcim prínosom pre naše zdravie. Začlenenie pomarančovej kôry do našej stravy môže byť jednoduchým a účinným spôsobom, ako podporiť zdravie srdca a zlepšiť celkovú pohodu. Takže nabudúce, keď budete jesť pomaranč, zvážte využitie aj jeho kôry.

Viac o téme: SrdceKardiovaskularne ochoreniaPomarancPomarancova kora
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9