Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Nový test krvi sľubuje prevratné výsledky v boji proti roztrúsenej skleróze

(Zdroj: GettyImages)

Vedci vyvinuli nový krvný test, ktorý môže byť kľúčom k pochopeniu príčin a liečby roztrúsenej sklerózy. Tento prelomový test by mohol priniesť nádej miliónom ľudí trpiacim touto chorobou.

Roztrúsená skleróza (RS) je autoimunitné ochorenie, ktoré poškodzuje nervy v mozgu a mieche, čo vedie k problémom s pohybom, zrakom a rovnováhou. Napriek pokroku v liečbe stále neexistuje spôsob, ako RS úplne vyliečiť. Nový krvný test však môže priniesť zásadný zlom.

Epstein-Barr vírus a RS

Výskumy naznačujú, že Epstein-Barr vírus (EBV) môže byť hlavným spúšťačom RS. Tento vírus, ktorý spôsobuje mononukleózu, zostáva v tele neškodný, ale u ľudí s RS vyvoláva abnormálnu imunitnú reakciu. Štúdia z roku 2022 ukázala, že riziko vzniku RS po infekcii EBV sa zvyšuje až 32-násobne. EBV je rozšírený vírus, ktorý sa prenáša slinami a zvyčajne infikuje deti bez výrazných príznakov. U dospelých však môže spôsobiť vysokú únavu a bolesti hrdla. Zatiaľ čo väčšina ľudí vírus prekoná bez ďalších problémov, u niektorých môže spôsobiť imunitné komplikácie vedúce k roztrúsenej skleróze.

Ako funguje nový test?

Vedci sa rozhodli analyzovať krvné vzorky od ľudí s roztrúsenou sklerózou, epilepsiou a zdravých jedincov. Zistili, že imunitná reakcia na Epstein-Barr vírus bola u ľudí s RS výrazne silnejšia. Tento nový test umožňuje vedcom presne určiť, aké silné sú protilátky proti EBV v tele jednotlivcov. Tento test bude mať v budúcnosti veľký význam, pretože môže byť použitý na sledovanie účinnosti nových liekov a vakcín proti EBV v klinických štúdiách. Vedci veria, že takto získané údaje pomôžu lepšie pochopiť, ako EBV prispieva k vzniku RS, a nájsť najúčinnejšie opatrenia na prevenciu a liečbu tejto choroby.

Budúce možnosti liečby

Aj keď je výskum stále len v začiatkoch, nový krvný test má potenciál výrazne zmeniť diagnostiku a liečbu roztrúsenej sklerózy. Vedci dúfajú, že ďalšie štúdie odhalia viac o vzťahu medzi EBV a RS a umožnia vyvinúť nové, efektívnejšie lieky a vakcíny. Tento test by mohol slúžiť ako základ pre vývoj antivírusových liekov, ktoré by cielili priamo na EBV, a tým by znižovali riziko vzniku RS. Ak sa tento prístup osvedčí, môže to znamenať výrazný pokrok v prevencii a liečbe tejto závažnej autoimunitnej choroby.

Nový krvný test predstavuje veľký krok vpred v boji proti roztrúsenej skleróze. Ak sa jeho účinnosť potvrdí v ďalších štúdiách, môže to znamenať prelom v diagnostike a liečbe tohto ochorenia. Pre milióny pacientov s RS to prináša novú nádej na lepšiu kvalitu života a efektívnejšiu liečbu.

Viac o téme: SklerozaRoztrusena sklerozaEpstein-Barr virus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9