Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Najzdravšia zelená potravina: 7 dôvodov, prečo by ste mali začať s jej užívaním

(Zdroj: GettyImages)

Je nabitá antioxidantmi, stimuluje metabolizmus, chráni srdce, podporuje imunitu. To sú len niektoré výhody riasy menom spirulina. Ako z nej bude ešte telo benefitovať, ak ju zaradíte do jedálnička?

Spirulina je obľúbeným doplnkom stravy. Je bohatá na bielkoviny, vitamíny, minerály, antioxidanty a je propagovaná ako mimoriadne zdravá. Ide o druh modrozelenej riasy, darí sa jej v sladkej aj slanej vode. Jej pestovanie je ekologicky udržateľné a je dostupná v rôznych formách, ako je prášok, tablety a kapsuly. Jedna polievková lyžica sušenej spiruliny v prášku obsahuje:

- 4 g bielkovín

- 0,54 g tuku

- 1,67 g sacharidov

- 0,2 g vlákniny

Zdravotné prínosy spiruliny

1. Bohatá na živiny

Spirulina je bohatá na výživu. Je naplnená bielkovinami, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Nájdeme v nej vitamíny A (beta-karotén), B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B6, B9 (kyselinu listovú), C, D a E. Netreba tiež zabúdať na obsah železa, horčíka, vápnika, draslíka a zinku, ktoré podporujú rôzne telesné funkcie.

2. Antioxidačná a protizápalová

Vysoká koncentrácia antioxidantov v spiruline, najmä fykocyanínu, pomáha bojovať proti oxidačnému stresu a zápalom v tele. Antioxidanty neutralizujú voľné radikály, čím znižujú riziko chronických ochorení, ako je rakovina a srdcové choroby.

3. Podporuje imunitný systém

Spirulina môže zlepšiť imunitnú odpoveď zvýšením produkcie protilátok, cytokínov a iných buniek, ktoré bojujú s infekciami. Zvyšuje odolnosť voči infekciám, vďaka čomu je užitočným doplnkom počas chrípkovej sezóny.

4. Zlepšuje svalovú silu a vytrvalosť

Vďaka vysokému obsahu bielkovín a antioxidačným vlastnostiam pomáha pri oprave a raste svalov. Športovci a jednotlivci, ktorí sa venujú pravidelným fyzickým aktivitám a začali s užívaním spiruliny, zaznamenali lepšiu vytrvalosť, zníženú svalovú únavu a rýchlejšie zotavenie.

5. Chráni srdce

Spirulina znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak, čím znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Upravuje najmä zlý cholesterol a hladinu triglyceridov. Stačí na to len 8 gramov denne.

6. Kontroluje hladinu cukru v krvi

Reguluje hladinu cukru v krvi, čo môže byť prospešné pre ľudí s cukrovkou alebo pre ľudí s rizikom vzniku tohto stavu. Výskum na zvieratách, publikovaný v Cambridge Open Access, naznačuje, že táto riasa ovplyvňuje sekréciu inzulínu a tak pozitívne vplýva na hladinu cukru.

7. Lieči anémiu

Bojuje s anémiou, ktorá môže viesť k veľkej únave. Lieči tiež nedostatok železa u malých detí.

Aké riziká sa spájajú so spirulinou?

Aj keď má spirulina veľa výhod, je s ňou spojených aj niekoľko rizík.

1. Kontaminácia

Ak je spirulina zozbieraná zo znečistených vôd alebo nesprávne spracovaná, môže byť kontaminovaná toxínmi. Človeka tak môže ohroziť olovo, ortuť, arzén, baktérie a mikrocystíny. Tieto kontaminanty spôsobujú poškodenie pečene a iné zdravotné problémy.

2. Alergické reakcie

Aj keď je to zriedkavé, niektorí jedinci pociťujú alergické reakcie na spirulinu, ktoré sa môžu prejaviť ako kožné vyrážky, svrbenie, opuchy alebo problémy s dýchaním.

3. Tráviace problémy

Spirulina môže u niektorých ľudí spôsobiť menšie tráviace poruchy, vrátane nevoľnosti, nadúvania, hnačky alebo žalúdočných kŕčov. Tieto príznaky sú zvyčajne mierne a možno ich zvládnuť tak, že začnete s nižšou dávkou a postupne ju budete zvyšovať.

4. Interferencia s liekmi

Spirulina môže interagovať s určitými medikamentami, najmä s imunosupresívnymi liekmi používanými jedincami s autoimunitnými ochoreniami alebo po transplantácii orgánov. Môže tiež ovplyvniť účinnosť antikoagulancií, teda liekov na riedenie krvi, pretože obsahuje vysokú hladinu vitamínu K.

Ako užívať spirulinu?

Spirulina je všestranná a môže byť začlenená do stravy niekoľkými spôsobmi.

Prášková forma - prášok primiešajte do smoothies, džúsov alebo vody. Môžete ju prisypať aj do šalátov, polievok alebo jogurtov.

Tablety alebo kapsuly - pre pohodlie je spirulina dostupná vo forme tabliet alebo kapsúl. Stačí ich zapiť vodou.

V potravinách - pridáva sa do energetických tyčiniek, pečiva alebo iných receptov na zvýšenie ich nutričného obsahu.

Viac o téme: SrdceCholesterolImunitaSpirulinaAnemia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9